1 ноември: Прекланяме глава пред народните ни будители

Празникът е отбелязан за първи път в Пловдив през 1909 г.
1 ное 2017 07:23,
21
1 ноември: Прекланяме глава пред народните ни будители
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Днес отбелязваме Деня на народните будители - празникът, на който почитаме просветителите, книжовниците и революционерите, изградили националното самосъзнание и ценности на българската нация.

За първи път празникът е отбелязан в Пловдив през 1909 година. Дотогава на тази дата се е празнувал деня на св. Иван Рилски.

През 1922 г. Народното събрание обявява денят за празнук на "всички заслужили българи".

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

По повод Деня на народните будители днес , ще се състои традиционната церемония по издигане на националното знаме пред президентската институция. В 10.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След церемонията държавният глава ще има среща на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

От 14.00 часа президентът ще участва в тържественото събрание на БАН по случай Деня на будителите и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН - "Професор Марин Дринов" и "Иван Евстратиев Гешов".

Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна с различни инициативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
65 преди 6 години
Ако видят будителите как се кланяме наХелуин,ще ни сечнат преклонените главици
17
0
 
1
 
! Отговори
хляб преди 6 години
Децата ми с будители не се хранят!!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До победителиВсичките ни летописи са в гърция,венеция и Москва! Собствени летописи нямаме!
15
0
 
2
 
! Отговори
победители преди 6 години
До МимкаКой знае тогава какви платени историци са били откакто свят светува!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон и пред съвременната ни действителност! :)))))
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред светлата памет на народните будители от миналото.Да са живи и здрави онези днешни будители, които са наистина такива!Защото има и фалшиви, те са само абонати за заплати и най-много реват, че парите им са малко. Ще ги видите днес на жълтите плочки, ще искат увеличаване на социалните помощи, които им се изплащат всеки месец под формата на заплати, докато те работят другаде за какви ли не хонорари (някои от тези хонорари възлизат на милиони!).
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До daiwabg60Забравяш, че по онова време най-видните наши семейства са пращали синовете си да учат в Константинопол.Когато наблизо има такъв мегаполис, с такава културна тежест, в околните земи подобни центрове се създават по-късно.А 1 и 6 е един и същи идеологически диверсант. Нарочно употребявам термин, който е понятен за такива като него. Те мислят в подобни категории.
11
0
 
3
 
! Отговори
До маде ин Булгари преди 6 години
"Не можеш да събудиш един народ, който се прави на заспал!"Можеш,можеш,но трябва някой да го прави и то упорито и редовно.За жалост,почти никой не го прави. Напротив - умишлено се приспива народа с набиване на всякакви глупости в главите на хората.Пример - Хелуин.По медии и социални мрежи масово се рекламираше този небългарски празник. А днес почти не се коментира Деня на народните будители.Децата вместо да са задължително на училище и да има организирани тържества,са в ваканция. Така не става.
10
2
 
6
 
! Отговори
daiwabg60 преди 6 години
Поклон пред Будителите! Задавам въпрос-къде бяхме през 12век ,когато хората създаваха университети вЕвропа!???
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече се пише за един амуджа от колкото за празника ни. Науката не е само книги . Може да се развивате на всякъде във всяка област . Човек трябва да е буден . Честит празник.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник :)
7
0
 
6
 
! Отговори
Честит празник! преди 6 години
Честит празник на всички българи! На всички пожелавам да научат писмено и говоримо българския език (поне това), а на журналистите (слушам БНТ, затова е пожеланието ми) да научат, че в българския език има журналистКИ, редакторКИ, говорителКИ. Поне това. До другия 1 ноември!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да е жив и здрав и най-големия ни будител на съвременна България, еднокнижния охранител от Банкя. Дано да почерпи някоя придворна журналистка днес, по случай празника, от тия, дето "още не са влезли в джипа и вече посяга да му сваля ципа"
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред народните будители се прекланяме, не пред тиквите / Холуин / не.
4
3
 
7
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Какви будители? Не можеш да събудиш един народ, който се прави на заспал!
3
1
 
6
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Днешния ден за мен като народен будител е голям празник. Благодаря за добрите пожелания! Прекланяйте глави за моето дело. Ще продължавам да работя за страната. Благодаря на всички които ме подкрепят.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАСЛУЖИЛИТЕ БЪЛГАРИ - няма какво повече да добавим . Разделението е не само факт , но и се задълбочава .
1
2
 
24
 
! Отговори
Мимка преди 6 години
Честит Празник на всички творци, учители и българи, които работят за съхраняване и разпространение на българската култура ,писменост ,традиции! Поклон пред паметта на будителите, които не са сред нас, но са ни завещали своите творби,знания и обич към всичко българско и Родината !