БЛС предупреди: Болници и клиники ще фалират!

Дори да са повече, парите за здраве пак не достигали
20
БЛС предупреди: Болници и клиники ще фалират!
Снимка: Булфото, архив

Според Българския лекарски съюз /БЛС/ предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ, а предложеното разпределение на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите, съобщават от съсловната организация.

Още по темата

"Увеличението в болничната помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки", са коментирали на извънредно заседание вчера в управителния съвет на БЛС, свикан във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

За бюджета, предвиден за извънболничната помощ обаче, в БЛС са крайно притеснени от подценяването на дейностите в това перо и са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнича помощ, се посочва в съобщението.

Според БЛС е необходимо увеличение на средствата за извънболничната помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в този сектор. Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 5, 5 млн. лв., за медицински изделия - 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лв., и едва 2,9 млн. лв. - за специализираната извънболнична помощ, посочват от БЛС.

От съюза настояват за увеличение в бюджета на НЗОК - за първичната доболнична помощ с още 10 млн. лв., а за специализираната - с още 13 млн. лв., се посочва в съобщението.

Припомня се, че в проектобюджета, който БЛС е изпратил до институциите през юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ са били значително по-високи - за първичната - 23 млн. лв., за специализираната - 26 млн. лв.

Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна, ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболничната и в болничната помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НЗОКБЛСболницилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Всичко ще се оправи, ако НЗОК изреже един голям тумор/ЧАСТНИ БОЛНИЦИ/.Като са много добри, да се докажат и да се самоиздържат, а не за добре дошли по 50 лв. от пациентите, сложи един пармак па ела слад 3-4 дена за още един или направи дарение защото те излекувахме и т.н. Лекарите, нека получават и по 10 000 лв. само, че да работят 8-10 часа в едно лечебно заведение а не ту го има ту го няма. 2ч.+2ч.+3ч.+4ч.= на ИЧ
16
1
 
6
 
! Отговори
да се закрие лс преди 6 години
До м даа ААА, А ЩО МАГИСТРАЛИ НИ НАПРАВИ БАЩИЦАТА, ПО ТЯХ НЕ МОГАТ ЛИ ДА КАРАТ? ИЛИ СЕ ЧУДИМ КАК ДА ОПРАВДАЕМ КРАДЕНЕТО НА ЛЕКАРСКАТА И ФАРМАЦЕВТИЧНА МАФИЯ ?
15
1
 
0
 
! Отговори
м даа преди 6 години
В Холандия са по-малко, защото имат пътища и спокойно могат да транспортират пациенти от 3 пъти по-далеч за същото време. Само което се чудя е какво качество и как успяват да предоставят някаква помощ след като нямат пари за най-основното.
14
0
 
11
 
! Отговори
да се закрие лс преди 6 години
Първо да закрият тотално паразитното образувание "лекарски съюз", което единствено и само мрънка за пари, а дума не обелват за демонополизация на НЗОК и отказ да се лекуват неосигурените *** фамилии! Незабавни фалити и тотална забрана от откриване на болници - тези си въртят едни и същи депломи на доктори за да ги регистрират и само бълват фалшиви хоспитализации,май? Иначе защо все не става регистрирането на Националната здравна карта и електронните ни досиета?
13
0
 
11
 
! Отговори
ооо браво да почват преди 6 години
АМА ХАЙДЕ ДЕ, ОТКОГА ЧАКАМЕ - БЕЛКИМ КАТО ФАЛИРАТ 2/3 НЕЩАТА СЕ ПООПРАВЯТ, ЩОТО СЕГА Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ МАЙ САМО ДА ТОЧАТ МАНГИЗИ ОТ НЗОК! В ХОЛАНДИЯ ИМА 125 , У НАС ПРИ 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО НАСЕЛЕНИЕ 400!? Е, ЗНАЧИ ФАЛИТИ СА НАЛОЖИТЕЛНИ!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да престана да повтарям. Не е нормално 70-хиляден град да има пет болници. Никакъв бюджет няма да издържи такова чудо.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека фалират, парите ще се насочат към добрите болници и лекари а такива като тия от пирогов дето убиват хората да отиват на борсата, да чистят *** или да се разкарат от бг
10
0
 
18
 
! Отговори
дофтор преди 6 години
Като спрат кражбите по обществени поръчки и безплатното лекуване на ония с каруците пари може да се окаже, че има. Също така защо изследвания, които се правят само в болници налагат хоспитализация, при условие, че така или иначе хората се прибират вкъщи?
9
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдателен преди 6 години
До преди 30 г . ВСИЧКИ бяха на работа-плащаха данъци, всичко беше държавно, парите не изтичаха в сметките на "некои хора", имаше пари за ВСИЧКО, а сега....няма производство, няма пълна заетост ,а малцината които плащат осигуровки са на минимална заплата..В същия момент една огромна група не плаща нищо,а се възползва,създадената система за идеално крадене на малкото пари работи безотказно, и все "назначават" поредния министър, който ще слушка и ще е удобен на мафията,е последния се усети и ....
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЛС, Клиники и болници ще фалират, защото на първо място няма лекари в тях!
7
1
 
3
 
! Отговори
виц преди 6 години
Честит празник, докторе! Не, не тоя на будителите, Хелоуин! Не, снощи не беше маскира, нама нужда ти си си вампир!
6
2
 
12
 
! Отговори
2020 си бият камшика преди 6 години
Гарантирано от ликвидаторите, нали заради това се натискат за нови мандати.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече пари се дават толкова по -често БЛС плаши с фалити.
4
1
 
27
 
! Отговори
д-р Зорге преди 6 години
България е с най-много университетски болници в Европа!!!! ако бъркам, пишете! най-много университетски болници на глава от населението!!!
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че за джипита има пари и там техните медицински сестри за тесния специалист хирург кардиолог или нещо няма пари. Здравата каса е измама и ограбването продължава ми да фалират бе.
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО И ПАРИ ДА СЕ ДАДАТ ДОКТОРИТЕ ВСЕ ЩЕ ОТКРИЯТ СХЕМА ДА СИ ГИ ПРИСВОЯТ БЕЗ ТОВА ДА СЕ УСЕТИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази държава отдавна е фалирала и е във кома и клинина смърт скоро ще изнесем пациента с краката напред.