Българското военно чудо – битката при Сливница

Грандиозна победа и бойно кръщение на армията ни
83

Малцина знаят, че битката при Сливница през далечната 1885 г. е една от най-грандиозните победи на българската армия и е смятана за бойното кръщение на армията ни. И това навярно е така – по онова време страната ни е била свободна от едва 7 години и войската ни успява да постигне блестяща победа над страна като Сърбия, която има половинвековна военна история.

С тази победа българите успяват да защитят по категоричен начин Съединението и показва на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение. Въодушевлението и готовността на младата българска армия да защити границите на родината успяват да компенсират факта, че в нея липсват генерали и доказват, че в някои случаи моралът, честта, смелостта и чувството за справедливост са далеч по-важни от чисто техническите аспекти на войната.

Точно затова тази битка оживява в първия филм от поредицата "Българско военно чудо" – съвместен образователен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на армията ни.

Вижте най-важното за битката при Сливница във видеото.

В петък, 3 ноември, в ефира на Bulgaria ON AIR от 9:00 часа, очаквайте и вторият филм от поредицата, който ще ни запознае с Лозенградската операция от 1912 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбско-българската война-"войната на капитаните",в която младата българска армия демонстрира висок боен,морален и патриотичен дух,боеспособност,на която могат да завидят много европейски армии.Русия изтегля своите генерали в навечерието на войната,за да улесни победата на Сърбия,която напада България в гръб,докато българите воюват на турската граница.Само за три дена,изморена,с изпокъсани дрехи,гладна,но решена да отбрани отечеството,българската армия преминава разстоянието до боевата линия.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В сръбските училища не се изучава позорната,за Сърбия СРъбскобългарска война.Сърбите днаят,че българите са "кръвожадни окупатори",но пропускат историческият факт,чеСърбия първа напада в гръб България,с цел да я унищожи като държава,пали,убива,изнасилва по пътя си из българските села още през 1885,много преди Първата иВтората световна война.Сръбската войска,разбита позорно бяга и българите са искали да я преследват чак до Белград/български град през Средновековието/,но Австроунгария/Русия,я спира
47
1
 
5
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Джурналист 43 в у4ебниците не пише Но в сериозните книги по военно дело го има Турската армия при Шипка е същата дето ДВА пъти смазва сръбската във Войните 1876-77 същата тази армия има пе4ална съдба изклана е с щикове и приклади след като е пленена при Шейново -- Извършителите са Същите дето маризят сърбите При Сливница ---- общо взето сърбите голям го вадят и свършват по 5 на нож -- Няколко руски ветеранаот 1978 се опитват да го обяснят на руснака Ама там жила сербия татари )
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бългериа фърст 50 Когато говорим за история,тъпунгеритекато теб трябва да мълчат.После ще говорим за Терминал2 и за сърбите,които си купуват български паспорти,за да пътуват на запад.
45
1
 
3
 
! Отговори
Стоимен преди 6 години
До бългериа фърстЕто че знаеш къде е терминала. Сбогом!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Джурналист43 Това не е вярно,сърбите са тръгнали,кат на свадба,пияни,палили,убивали изнасилвали българки в българските села,когато вероломно нахлуват в България,докато младата българска армия се бие на турската граница.Казано им е,че българската територия е тяхна и че ще получат земя,където да се заселят,по стар обичай-да колонизират и после да обявят земята за"сръбска".В сръбските учебници тази война не се изучава,за нея се казва малко и то все лъжи.
43
20
 
3
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Кой го интересува какво е била България през 1885 година? Важното какво е сега! Сега е пълна нула. Терминал 2.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука другарите по-скоро ще мълчат или ще бучат пак някакви измишльотини за "братушките им"защото се говори за битка на българи ПРОТИВ сърби и "братушките им"са потривали ръце как сърбойците ще накажат неопитните българи!!За тяхно велико огорчение сърбите ядат бой,България си прибира БОГАТАТА ТРАКИЙСКА ЗЕМЯ а сърбойците СЕГА ПЛАЩАТ ЗА ТОВА КОЕТО ИМ ПОЗВОЛИХА НА НАТВОРЯТ ТОЧНО РУСНАЦИ,АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦИЗИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ 20ВЕК!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбско-българската война 1885-"войната на капитаните"е най-убедителното доказателство за способността и вна младата българска армия,да защитава отечеството.Русия изтегля своите генерали в навечерието на войната,за да може Сърбия,която напада в гръб България,да победи и да я заличи от географската карта.Сръбската армия,по-многобройна и по-добре въоръжена,с помощтта на Австроунгария,Франция и Русия,претърпява поражение и обръща в позорен бяг.Съдбовен миг,в който България завоюва своето обединение
40
1
 
8
 
! Отговори
Стоимен преди 6 години
Тъжно е, хора, когато чета коментарите. В клиповете се изтъкват достойнствата на българина, които е притежавал преди години, а мнозинството от коментиращи тук са по-долни дори от турците в периода на робството.Гади ми се от безсмислени герои като вас. И на пук ви се правят подобни проекти. И на пук ви ще подкрепям всички такива хора в родината ми, като авторите на този филм. И на пук ви ще ви принудим да се превъзпитате и образовате. На пук, защото иначе изчезваме като нация!
39
3
 
3
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
няма нищо страно в това 4е Шниландия смаза руските отбори на Офицер4етата им ) Украйнеца и Луганеца бяха с реален боен опит от двете страни на барикадата но си останаха авери -Норвежеца бе 4лен на полярния патрул на тяхните спец 4асти Мен сърбите и бошняците не ме помнят с добро за разлика от Харватите а Беларусците си бяха луди фенове Прегазихме академия Фрунзе на финала и Полит организаторите умряха от СРАМ
38
2
 
11
 
! Отговори
Сведете глави! преди 6 години
Ос.рали сте и тук с вечното възхваляване на Русия.Нямате ли си Атакистки и патриотарски форуми, където да пишете по цял ден за любимата ви матушка?Едни и същи хора с ник "Анонимен" навсякъде църкат едни и същи постове.Поне под тази статия да бяхте замълчали!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Джурналист а на руските и турските войници какво са им казвали 4е ще се бият с марсиянцили ???
36
7
 
9
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Целеустремението и мотивацията на армията ни е поховална. Обаче в учебниците по история не пише, че на сръбските войници им е било казано, че ще се бият с българите срещу турците за освобождение на останалите под тяхна власт християни, а после им се казва, че ще воюват срещу българите. Мотивацията и демотивацията в случая имат голямо значение.
35
2
 
4
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
зву4и Смешно ама е вярно -- С президент боен пилот 4ат пат -и Лидер пожарникар - сме бая по боеспособни от една държава с на4алник щаб пожарникар от Талма туле и Лидер доносник от КГБ дребни4ак поне 1на 1 ще ги омаризим яко
34
5
 
8
 
! Отговори
Отврат от русофили преди 6 години
За русофилите-еничари, историята на България между 1878 и 1944 е бяло петно...тези години на независима и силна Българска държава НЕ съществуват ! За каква битка при Сливница, какъв Дойран, каква битка за Добруджа където сме смазали руснаците...това не се е случвало...тези достойни бъргари патриоти паднали за Отечеството ги няма, няма и паметници за тях. Виж армията след 1944...оо колко силна е била тя..всички дето сме ходили казарма, знаем за какви прости, лениви г/вна става въпрос...
33
5
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Русия е изключително подъл, двуличен и безскрупулен враг на България. Винаги е била и винаги ще бъде ... но до моментът в който Българската Армия не реши да приключи веднъж завинаги с нея. Този момент ще настъпи скоро и Българската Армия препоръчва на будните и цивилизовани руснаци все още незомбирани в ***, да напуснат Русия към Европа когато този момент настъпи, защото тази територия ще бъде изравнена в тундра!
32
4
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Господа,току що засякохме,че коментарите против Русия идват от "Матрицата" на Козяк.Чакай да се изключвам веднага,че агентите ще засекат и мен.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35 не сме руснаци та да се държим така де ... Ако стане касапницата Първо се бесят дезертйорите малко практика преди да подхванем там каквото дойде Традиций
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 33 конкретно Кържали ако знаеш си остава в турско и по санстефанския Една друга армия дето би русия в псв го задържа в Българско ) -- а колкото за 1878 то ако не тогава 1918 пак щяше да се отървем от турците С благословията на Антантата да не го обръщаме на алтернативки макар и твърде вероятни )