Българското военно чудо – битката при Сливница

Грандиозна победа и бойно кръщение на армията ни
83

Малцина знаят, че битката при Сливница през далечната 1885 г. е една от най-грандиозните победи на българската армия и е смятана за бойното кръщение на армията ни. И това навярно е така – по онова време страната ни е била свободна от едва 7 години и войската ни успява да постигне блестяща победа над страна като Сърбия, която има половинвековна военна история.

С тази победа българите успяват да защитят по категоричен начин Съединението и показва на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение. Въодушевлението и готовността на младата българска армия да защити границите на родината успяват да компенсират факта, че в нея липсват генерали и доказват, че в някои случаи моралът, честта, смелостта и чувството за справедливост са далеч по-важни от чисто техническите аспекти на войната.

Точно затова тази битка оживява в първия филм от поредицата "Българско военно чудо" – съвместен образователен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на армията ни.

Вижте най-важното за битката при Сливница във видеото.

В петък, 3 ноември, в ефира на Bulgaria ON AIR от 9:00 часа, очаквайте и вторият филм от поредицата, който ще ни запознае с Лозенградската операция от 1912 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
конкретно за короната на Византия -- след смърта на император Кинстантин 11 и падането на Константинопол християнска корона по канон не се губи а преминава във владение на най близкия роднина Някъкъв братов4ет на Андрониците той склю4ва васална УНИЯ с Австрийските Хадсбурги като легитимни владетели на западен Рим който държат и БГ короната между Другото С обявяването си за ЦАР Фердинанд ни я връща Австрийците ГО признават НАРЕД и с НЕЗАВИСИМОСТА по Модерното време
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен71 Ало,драги рускопокрлоннико,не се опитвай да оправдаеш Русия.При загуба на войната,българската държава нямаше да я има и нямаше откъде да свалят Батенберг.Попрочети малко за военно дело.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Византия никога не е издигала руски принц в Достойнство на кесар и титлата на Ванката Грозни се води менте по средновековния канон Разбирасе ве4е е ново време и тия неща са анахронизми --но факт русия е трети рим МЕНТЕ --при това БГ ЦАР я се явява старши владетел спрямо владетеля на руския трон Батемберг го знае Александър 3 газ пикае като го нау4ава
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен71 Не точно,Русия помага на сърбите,не просто за да свали Батенберг,а за да ни унищожат като държава.Иначе,защо сърбите ще се насочат право към София?И най-непросветеният знае,че това е нападение,с цел унищожаването на една държава.Има си военни и межденародни правила,които защитниците на българомразещите в Москва,"носят от сто извора вода",за да омаловажат войната и оправдаят Русия.Ние в България трева не пасем,другари комунисти,руски слуги и национални предатели.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71 тя и русия дава бая уръжие на сърбия та и зам им одпуска Харватови4 за какво реве всеки ден пред руския трон
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 Русия изтегля офицерите си преди войната и причината е оптегнатите отношения с княз Батенберг,който отказва да бъде васал на Москва. Императора си мисли,че при загуба на войната ,ще се отслаби влиянието на княза сред българите, и руснаците по-лесно,ще го махнат.Иначе войната е финансирана от Австро -Унгария и тя спасява сърбите ,след заплахите към нас ,че ако влезем в Ниш , ще бъдем изгонени от австрийската армия.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DO 64 После има и една Работа с Титлата ЦАР която сме си извоювали и призната от Византия на равно с Немския Кайзер признат от Рим докато --руския владетел е узурпатор на титлата ЦАР не признат от никого ) трети рим ама менте ) НА практика Фердинанд се явява старши владетел на московския принц Александър 3 -- накърнено фалшиво само4уствие
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До64 Я се разкарай от български сайт!Пошьор вон,рускасволач!Русия винаги е действала против България.Русия води война с Османската империя,за да изпълни имперските си интереси,а не да освобождава българите от турците.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DO 48 няколко дребни славянски държави4ки набутани в някаква федерация тип сърбославия ПОД скиптара на руския цар - излаз на Адриятика и наближаване на проливите Топли пристанище за руския износ на зърно и кожи ОСНОВЕН и ГЛАВЕН доход ТАКИВА мити работи
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DO 48 Да 64 Сега говорим за позорната за Сърбия и Русия,Сръбско-българска война 1885.Русия изтегля генералите си от младата българска армия,за да улесни победата на Сърбия.Иначе,защо би го правила и защо би дала по-сетне,на Сърбия българската област Македония?Защо сътвори"македонския език и нация"?Защото е била против съществуването на България.Русия не е одвобождавала България от турците,а се е стремила към Проливите.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60 Узунов и в Италия е у4ил между другото ....
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видин-градът-герой,чийто здащитник кап.Атанас Узунов води боеве,в които използва светкавични нападения с конния си отряд,над изненаданите сърби и спира обсадата.Сърбите се оттеглят позорно.Слевница е другият безценен венец,в пантеона на победната българска армия.Слава.
57
8
 
3
 
! Отговори
DO 48 преди 6 години
Коментара ти е Пронатовски - Можеш ли да ни обясниш защо Русия е *изтеглила* Генералите си за да може Сърбия да заличи България ?Питам за един Приятел който ми каза че Русия е водила война срещу Турция за освобождение на България от Робство , само няколко години по-рано и Стотици Хиляди руси , финландци , румънци са загинали за Освобождението ни .Каква е била Далаверата според птичия ти мозък ?
56
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Горд съм, че съм Българин!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравления,за филма.Младите българи трябва да знаят и да помнят героите,защитили отечеството.Българските учени,трябва повече да показват на света,славната история на България,защото по времето на комунизма,това им бе забранено,по заповед на Москва,разбира се.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победата в Сръбско-българската война 1885 си е само наша,българска.Поклон пред героите,отбранили отечеството.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60 Да,българските капитани,обучени в Русия дават урок не само на сърбите,но и на тези,които са ги накарали,да нападнат и унищожат България-Русия и Австроунгария,какво става,когато нападнат страната им.Отбранителят на Видин кап.Атанас Узунов отговаря на сръбския генерал Лешанин,който иска той да се предаде и да сдаде града:"В Русия съм се учил да защитавам,а не да предавам крепости.Когато напуснете страната ми,тогава ще преговарям с вас".
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славна история за Велики Българи
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57 4есно казано добре 4е ги изтеглят т,ъ ,п , и командири не ни трябват В последствие тези капитани бият и руснаците
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите обсаждат Видин,към който град отдавна гледат и искат да си присвоят.Капитан Узунов не се отчайва,организира отбраната на града и води сражение със изненаданата сръбска ***,в средновековен стил,като пуска вода в околните ровове около стената на крепостта,отваря вратите,преминава по моста и напада същисаните сърби,след което се връща в крепоста и така няколко пъти.