Тежко болни без ключови лекарства – НЗОК няма да ги плаща

Това са препарати за онкологични и ревматоидни заболявания, фиброза
1 ное 2017 08:16,
18
Тежко болни без ключови лекарства – НЗОК няма да ги плаща
Снимка: Reuters, архив

Пациенти, основно с тежки онкологични и ревматоидни заболявания, както и белодробна фиброза, ще бъдат лишени от иновативни лекарства през 2018 г., предупредиха от Българския пациентски форум. Те се обявиха против приемането на новия бюджет на здравната каса в частта му с преходните и заключителните разпоредби.

Там е записано, че НЗОК няма да плаща за нови лекарствени терапии и да сключва договори или допълнителни споразумения за нови дейности с болниците догодина, пише "24 часа".

Според Иван Димитров, председател на пациентската организация, този мораториум обрича хората, които са опитали да се лекуват с други терапии, но те не са им помогнали, и сега животът им зависи от новите лекарства.

По думите му увеличаването на бюджета на НЗОК с 400 млн.лв. било "популизъм", защото само на чужди европейски фондове здравната каса дължи над 200 млн.лв. за лечение на българите там, обясни той.

От пациентската организация представиха през журналисти 12 препарата, които няма да бъдат допуснати на българския пазар, заради ограничението.

"За тях обаче вече са подадени заявления за включването им в позитивния лекарствен списък, а за някои дори са договорени и платени отстъпки", коментира Иван Димитров.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: НЗОКлекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
поредната фалшива преди 6 години
новина,в българия няма болни,камо ли раково болни,българите са здрави като камък и като добавим,че не са и работили,затова живеят толкова дълго
13
1
 
12
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Всеки се спасява както може и знае.Купували сме медикамент от Турция за много тежка форма на анемия,защото тук няма и е скъп.На всички чиновници от НЗОК и гласувалите закона им пожелаваме приятно боледуване без достъп до животоспасяващи/ поддържащи лекарства.Понеже ги няма включени по напръцкани списъци....
12
0
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
Държавата с послание към народа: ***...
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото правителство на ГЕРБ от 2009 година открадна парите за здарве и за пенсии. Следващите им правителства като крадат чрез нови заробващи България външни заеми - просто в България не остана нещо голямо за крадене. Затова няма пари за лекарства.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До При Радев е такаМай се абонира за регистъра с фалшивите новини? Или това са само опорните точки? Впрочем, внимавай със забраните на Шефа!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До При Радев е такаТрол-манипулатор! Нагледен пример за създаване на фалшиви новини! Дори не знаеш кой е директор на касата, а може би и собственото си име не знаеш!
8
11
 
5
 
! Отговори
При Радев е така преди 6 години
Питайте директора на здравната каса - защо приемат такива бюджети ?Питайте сестрата на Илияна Йотова ... дето е вицето на Радеффф.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА ДА СИ НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЕМЕРУТ И *** ЗА ДА ПРИЕМ ТОЗИ ГЕНОЦИТ НА НАРОДА СИ КОИТО ТИ ИМА ДОВЕРИЕ И Е ГЛАСУВАЛ ЗА ТЕБ
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре помним как една крупна сума от касата беше открадната от държавата по времето на Дянков! Май пари бяха взети и от Сребърния фонд. Къде са парите? Лесно се краде от парите на най-бедните и болните!
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бюджета е на Здравната Каса, правителството няма намеса там.Шеф на Здравната Каса е обаче Сестрата на Илиана Йотова, демек Вицепрезидента на България.Това е типичен комунистически конфликт на интереси.Преди години същата сестра е била пак шеф на Здравната каса и я е фалирала... а сега пак е назначена за нейн ръководител?!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
."Лекуват" те докато имат интерес, после те изхвърлят да умираш както искаш.
3
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересна е цената на лекарството Нексавар,което значително увеличава преживяемостта при онкоболни в напреднал стадий. В България здравната каса го плаща на цена около 7300 лева,за месечен курс на терапия, а докторите правят всичко възможно то да не бъде отпуснато на пациента,почва едно мотане, срокове, документи, с единствената цел болният да умре,и държавата на суджуците да не плати нито лев. Същото лекарство,но в Турция, струва близо 4000 лева,между 3800 и 4100. Що така бе крадци?
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕНОЦИД
1
1
 
19
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
с общия казан е така