Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Колониите като България нямат нужда от наука.
139
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да видите други учени по света да протестират за глуупости, само нашите :)Бачкайте, а не само да мрънкате.
138
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с такива хрантутници!Да стават чистачки, щом те вземали повече!Да отидат в някой западен университет и да работят.Да си направят Бюро за разработки, да създадат нещо!Стига са лежали на гърба на данъкоплатците.
137
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези учени от БАН трябва да изработват парите си, както е в нормалните държави.Да разработват нови материали и технологии, идеи, машини!Да работят по заплатени проекти и ще получават големи заплати.А те само си лежат удобно и си кретат до пенсия!Така не става вече!Трябва да се работи!Никой не ги е вързал за стола в БАН, да отиват другаде, ако ги вьемат изобщо!
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, в държавата на мутрата е възможно, та нали вие глупци гласувахте за него-заслужавате си го. Следващият път пак гласувайте за него.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв БАН бе? Какви заплати?Тук отгоре до долу сме " п.рости"Щот сме матр' ялДолу БаНДа живей чалгата
134
3
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Пари няма за наука. Предлагам агонията да приключи като се закрие БАН. Тогава тези толкова кадърни хора ще си намерят платена работа. С по -високи заплати ще имат стимул за повече открития в,, макар и в частната сфера. Икономисаният финансов ресурс ще може да се насочи примерно към образованието, поне там да се позакърпи положението.
133
6
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ТъпанарДа прав си не са фирма, те са един старчески дом, където дъртаците симулират дейност и затова изискват всички с реална работа и плащащи данъци в тази държава да ги хрантути! Така и един не даде пример за нещо полезно свършено от БАН и БКП-ците в него!
132
1
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До Dies IraeМоля те, прочети си последния коментар и се замисли къде грешиш. Все пак това не е фирма. Да уточня - не съм от БАН, нямам приятели там, нямам нищо общо, аз и семейството ми с тази институция.
131
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Да емигрират и да правят пари за други бизнеси! Хем някой лев да хванат, хем семейство да завъдят.
130
2
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ТъпанарИли да си сменят началството защото неможе да управлява правилно финансиите (което за институция където се предполага, че е каймака на обществото е направо плачевно смешно) да си оправят разходите, ако трябва да си съкратят персонала и да започнат да влагат в открития които ще им носят финансии с които да се издържат. Както написах по рано, да намерят някое ново лекарство, да продадат рецептата на Софарма и да взимат % от приходите. И така могат да започнат.
129
4
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До Dies IraeАми как да ти покажат хората някоя иновация, като заплатите им и субсидиите са на минимум или под него. Може би си искал/а да питаш за партийните субсидии (те също излизат от джоба ти) къде са иновациите и подобренията (не е нужно да ти казвам, или е, че там парите които се наливат, са безсрамно повече...
128
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарна икономика. Явно не се търси това което вършат и по закона на свободния пазар могат да напуснат и да си потърсят друга работа.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър мениджмънт и ще имате проекти и топ заплати, като по света. Но много прах трябва да се изтупа. Живеете още в миналият век, работи се като в началото на демокрацията, безхаберно. Искат заплати, а няма дейност само разходи. Науката с бизнеса може да генерира милиони.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мероприятия организирано от ръководството на БАН, което така си измива ръцете. Ръководство което дори не се замисля как да увеличи заплатите с наличните 70 млн лева и така десетилетия. Разпределят се едни пари и едни проекти така, че шефовете да са с пълни гуши. Изобщо мисленето им е като на графове и херцози от средновековието. Защо ти е ниска заплатата? - Защото държавата не дава.
125
3
 
5
 
! Отговори
Докторче преди 6 години
И аз дълго се питах , защо заплата ми е , като на чистачка, па се изнесох в Обединеното Кралство . Айде , чао !
124
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оплакват се негодниците - микробиология , селскотопански науки - неща които са лесни за заършване щото няма математика и физика.. А един астроном - ми физическия факултет предлага прекрасни магистърски програми - твърделчик , микроелектроника , комютърна техника за които има работа.. ама тоз пишман хванал се с астрономия..
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdfАми нали и тук искат да ги разпределят по университетите, ама те ореваха орталъка.Защото сега хем чете лекции някъде и му се плаща за това, хем взима заплата и от БАН.Освен това, по институтите има жени и младежи от заможни семейства, които изобщо не си правят труда да работят още някъде, но и в БАН никаква работа не вършат. Просто им тече трудов стаж и взимат социална помощ под формата на заплата - за джоб харчлък. Моя бивша колежка точно така се изразяваше!
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В 128 замениха със *** същата дума, която в 122 си стои изписана.Защо ли?
121
0
 
10
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Просто имат лошия късмет, да се занимават с наука в държава в която бизнеса не се интересува от наука. И на запад, учените са с ниски доходи, когато работят в университети или държавни структури. Голяма част от доходите им идват от проекти, които са съвместни с частни компании. Или пък направо отиват да работят в научните звена на частни компании. Тук, такъв вариант почти няма, което е голямата трагедия на българската икономика, като цяло.