Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

7612 гледания   |  Още видео
В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Колониите като България нямат нужда от наука.
140
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да видите други учени по света да протестират за глуупости, само нашите :)
Бачкайте, а не само да мрънкате.
139
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с такива хрантутници!
Да стават чистачки, щом те вземали повече!
Да отидат в някой западен университет и да работят.
Да си направят Бюро за разработки, да създадат нещо!
Стига са лежали на гърба на данъкоплатците.
138
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези учени от БАН трябва да изработват парите си, както е в нормалните държави.
Да разработват нови материали и технологии, идеи, машини!
Да работят по заплатени проекти и ще получават големи заплати.
А те само си лежат удобно и си кретат до пенсия!
Така не става вече!
Трябва да се работи!
Никой не ги е вързал за стола в БАН, да отиват другаде, ако ги вьемат изобщо!
137
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, в държавата на мутрата е възможно, та нали вие глупци гласувахте за него-заслужавате си го. Следващият път пак гласувайте за него.
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв БАН бе? Какви заплати?
Тук отгоре до долу сме " п.рости"
Щот сме матр' ял
Долу БаН
Да живей чалгата
135
3
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Пари няма за наука. Предлагам агонията да приключи като се закрие БАН. Тогава тези толкова кадърни хора ще си намерят платена работа. С по -високи заплати ще имат стимул за повече открития в,, макар и в частната сфера. Икономисаният финансов ресурс ще може да се насочи примерно към образованието, поне там да се позакърпи положението.
134
6
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 1 година
До ***
Да прав си не са фирма, те са един старчески дом, където дъртаците симулират дейност и затова изискват всички с реална работа и плащащи данъци в тази държава да ги хрантути! Така и един не даде пример за нещо полезно свършено от БАН и БКП-ците в него!
133
1
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
До Dies Irae
Моля те, прочети си последния коментар и се замисли къде грешиш. Все пак това не е фирма. Да уточня - не съм от БАН, нямам приятели там, нямам нищо общо, аз и семейството ми с тази институция.
132
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Да емигрират и да правят пари за други бизнеси! Хем някой лев да хванат, хем семейство да завъдят.
131
2
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 1 година
До ***
Или да си сменят началството защото неможе да управлява правилно финансиите (което за институция където се предполага, че е каймака на обществото е направо плачевно смешно) да си оправят разходите, ако трябва да си съкратят персонала и да започнат да влагат в открития които ще им носят финансии с които да се издържат. Както написах по рано, да намерят някое ново лекарство, да продадат рецептата на Софарма и да взимат % от приходите. И така могат да започнат.
130
4
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
До Dies Irae
Ами как да ти покажат хората някоя иновация, като заплатите им и субсидиите са на минимум или под него. Може би си искал/а да питаш за партийните субсидии (те също излизат от джоба ти) къде са иновациите и подобренията (не е нужно да ти казвам, или е, че там парите които се наливат, са безсрамно повече...
129
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна икономика. Явно не се търси това което вършат и по закона на свободния пазар могат да напуснат и да си потърсят друга работа.
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България най-чвото печелят хора,които не са чели книги или най-много една книга.
Наша комшийка в годините на преход и по специално по времето на Юго ембаргото ударно забогатя. Забогатя жената с участие във фирмички, страшно крадене е било. И тя не е чела книга. В един спор друг съсед я нарече "***".Тя му отвърна - ти като си много учен къде са ти парите.Аз съм прочела една книга - "Мъжът и жената интимно". Да се смее ли човек или да плаче.
Та и вие сега -учените не заслужават.Грозно е
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър мениджмънт и ще имате проекти и топ заплати, като по света. Но много прах трябва да се изтупа. Живеете още в миналият век, работи се като в началото на демокрацията, безхаберно. Искат заплати, а няма дейност само разходи. Науката с бизнеса може да генерира милиони.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мероприятия организирано от ръководството на БАН, което така си измива ръцете. Ръководство което дори не се замисля как да увеличи заплатите с наличните 70 млн лева и така десетилетия. Разпределят се едни пари и едни проекти така, че шефовете да са с пълни гуши. Изобщо мисленето им е като на графове и херцози от средновековието. Защо ти е ниска заплатата? - Защото държавата не дава.
125
3
 
5
 
! Отговори
Докторче преди 1 година
И аз дълго се питах , защо заплата ми е , като на чистачка, па се изнесох в Обединеното Кралство . Айде , чао !
124
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оплакват се негодниците - микробиология , селскотопански науки - неща които са лесни за заършване щото няма математика и физика..
А един астроном - ми физическия факултет предлага прекрасни магистърски програми - твърделчик , микроелектроника , комютърна техника за които има работа.. ама тоз пишман хванал се с астрономия..
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До asdf

Ами нали и тук искат да ги разпределят по университетите, ама те ореваха орталъка.
Защото сега хем чете лекции някъде и му се плаща за това, хем взима заплата и от БАН.
Освен това, по институтите има жени и младежи от заможни семейства, които изобщо не си правят труда да работят още някъде, но и в БАН никаква работа не вършат. Просто им тече трудов стаж и взимат социална помощ под формата на заплата - за джоб харчлък. Моя бивша колежка точно така се изразяваше!
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 128 замениха със *** същата дума, която в №122 си стои изписана.
Защо ли?