Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
3
 
! Отговори
До 122 (за 115) преди 6 години
Става въпрос за това, че разполагат с богатство, но не умеят да го използват или просто не желаят да си дават зор.Каква база предоставят западните научни центрове аз знам, имах шанса да работя в такъв,след като се отървах от БАН.Ти помисли добре,на какво отгоре нашите "учени" претендират държавата да им даде наготово подобна база, да им вдигне заплатите и да уважи академичната им автономия, която те разбират като да си разиграват коня безнаказано
119
0
 
2
 
! Отговори
за 125 преди 6 години
До АнонименДА СЕ ЗАНИМАВАТ ФИРМИТЕ С НАУЧНА ДЕЙНОСТ, КОЙ ГИ СПИРА? НО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФИРМИ ЯВНО НЯМАТ НУЖНОТО НИВО ЗА ТОВА.
118
0
 
6
 
! Отговори
И още ... (3) преди 6 години
В книгата на проф. Хорозов "Проектният бизнес" са представени подробно някои от схемите, за които пиша в коментар 122 (И още ... 2).Прочетете тази книга, защото в противен случай няма да повярвате, ако някой започне да ви разказва подробно каква мафия от алчни некадърници и мързеливци са 2/3 от нашите "учени" (недоучени)!
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен фирмите трябва да се заниват с научна дейност и да наемат учените.Сега държавата наема учените с цел те да имат работа. С какво се занимават не се знае.
116
2
 
7
 
! Отговори
И още ... (2) преди 6 години
Знаете ли, че фонд "Научни изследвания" ежегодно получава от бюджета тлъсти суми? В най-лошия случай, 19 милиона. Но в някои години получава и по 100 милиона.Повечето от тези пари отиват в ръцете на хора от БАН.Знаете ли, че има случаи, при които едно и също лице представя свой проект за одобрение, но същевременно е и човекът, който пише рецензии за конкурентните проекти, и паралелно с това е и член на комисията, която оценява проектите и решава кои от тях да бъдат финансирани?Четете Хорозов!
115
6
 
4
 
! Отговори
ЗА 115 преди 6 години
До Проста сметкаВСЕКИ ЗАПАДЕН НАУЧЕН ЦЕНТЪР ПРЕДОСТАВЯ МНОГО ПО-ДОБРА МАТЕРИАЛНА БАЗА. НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ИМОТИ .
114
2
 
14
 
! Отговори
И още ... преди 6 години
Ежегодно държавата дава на БАН 73 милиона. Колко са доходите от недвижимите им имоти, те няма да кажат. Но има и пустеещи, а частни фирми биха дали мило и драго, за да ги ползват.Ако обаче включат в проектите си някой шеф от БАН, може да ползват материална база на БАН и безплатно.А знаете ли колко са къщите и апартаментите в центъра на София,които в миналото са били дарени на БАН?Знаете ли, че в някои от тези имоти живеят хора,които не работят в БАН, но и наем не плащат? На кого ли са роднини?
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите и особено младите нормални и образовани хора в БАН подкрепят ГЕРБ и ОП. Защото в бан има и млади но ненормални тоест комунисти, но те са малцинство, комунистите са мнозинство от старите, в пенсионна възраст, които трябва да бъдат пенсионирани но си нагласяват нещата за да не бъдат.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОКАТО 80% ОТ БЮДЖЕТА НА АКАДЕМИЯТА ОТИВА ЗА ЗАПЛАТИ НА АКАДЕМИЦИ И ПЕНСИОНЕРИ.
111
3
 
1
 
! Отговори
дрън та пляс преди 6 години
При мутрите е така по добре мияч на чинии в чужбина , а мутрата го чака светлия комунизъм .......
110
4
 
8
 
! Отговори
Проста сметка преди 6 години
В БАН работят около 8 000 човека.Броят на лицата, назначени на научна длъжност всяка година варирамежду 2 700 - 2 900 души.Или, казано с други думи, 2 800 човека имат над 5 000 слуги!БАН притежава имоти, оценени на 5 милиарда. Или,5 000 000 000 : 2 800 = 1 785 714В кой западен научен център, на всеки учен се предоставя материална база на такава стойност, плюс по 2-3 технически помощници на всеки учен?След като не могат да се организират, кой им е крив?И още ...
109
2
 
5
 
! Отговори
До 111 преди 6 години
А бе наивнико!Ти наистина ли досега не разбра, че те работят на хонорар къде ли не? Но всички тези хонорувани дейности трябва непрекъснато да ги търсиш и да си ги уреждаш. Трябва да полагаш усилия, да търсиш връзки.В същото време, заплатата в БАН си върви, дори и нищо да не правиш там, а само да се водиш назначен на научна длъжност.Като през соцаОще ли не си разбрал, че в нашата държава няма по-блага работа от това, да си щатен учен на БАН,но с протекция? В БАН, без протекция си пр..ош..ляк.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 107Те не само нещата си нагласяват по удобен за тях начин, но нагласяват така и децата, и внуците, и племенниците, и снахите и зетьовете си, та не знам как ще успеете да излезете на глава с тях.Не отричам, че една част от младите връзкарчета не са глупави и ако попаднат на добър научен ръководител, ще станат изследователи. Но повечето са мързеливи и неумни - като своите роднини-шефове.Вместо "неумни" ще е по-добре да се напише думата, противоположна на "остри", но нея я трият!
107
2
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Отговор на заглавието - докато допускате простаци да ви управляват!
106
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за учени са, щом реват за по-високи заплати. Ученият човек винаги намира начин с какво да се занимава и да изкара по-високи доходи. Съветвам ги да не седят по креслата като дембели, а да си размърдат задните части. Не съм длъжен да ме скубят заради тях, мога и без техните ,,велики открития''.
105
3
 
4
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Имах предвид, че ако не превръщаш знанията си в добавена стойност в капитала значи не струваш и отиваш в кофите
104
3
 
7
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
колеги, дайте да не смесваме понятията. Едно е да се криеш зад научни степени, друго е да си с акъла си в условията на дивия капитализъм, върлуващ по българските земи! Ако не си комерсиален и не превръщаш в добавена стойност капитала на чорбаджията, опцията ти е да подсмърчаш в някой кабинет на БАН и да оплакваш съдбата си. Избора е Ваш !!!
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН РЕВАЛСКИ, ПОКАНИ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАН КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА ДА ДЕМОНСТРИРА НА КОГО Е ВЯРНО РЪКОВОДСТВОТО НА БАН ПРЕЗ НЕГОВИЯ МАНДАТ. БЕШЕ АБСОЛЮТНО УБЕДЕН ЧЕ БСП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И ВСИЧКО ДЪРТО И ЧЕРВЕНО ЩЕ СКОЧИ НА ГЛАВАТА НА МЛАДИТЕ И ЩЕ ГИ ПОТУРЧИ, НО НЕ СЕ ПОЛУЧИ.
102
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите и особено младите нормални и образовани хора в БАН подкрепят ГЕРБ и ОП. Защото в бан има и млади но ненормални тоест комунисти, но те са малцинство, комунистите са мнозинство от старите, в пенсионна възраст, които трябва да бъдат пенсионирани но си нагласяват нещата за да не бъдат.
101
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът е много ***:Докато вършите работа не повече от чистачките, заслужавате заплата не по-висока от тяхната.освен това са нагли лъжци. заплатата им вярно е такава, обаче хонорарите за участия в проекти и лекции са една значима добавака. В повечето случаи заплатата не представлява повече от 10-20% от доходите им.