Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ОРГАНИЗИРАХА ЕДИН ДВОРЦОВ ПРЕВРАТ В БАН И СЕГА ИЗПОЛЗВАТ АКАДЕМИЯТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ РЕКЕТ.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А справедливо ли е контактните лица по различни европейски програми, избрани тихомълком угодни за другарите да си трайкат и да използват служебната информация за да подсилват своите си лични проекти финансирани пак по европейски програми? И да снасят информация само на своите червени благодетели?
98
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в БАН като назначат 55 годишен за докторант защото е от БСП и съвсем "случайно" същия докторант печели първо място в проектите за млади учени, като неговия научен ръководител в комисията за оценяване на проекти, а ръководител на проект му става прекия административен ръководител, защото научния няма право.. Това не е справедливо.
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСТИНАТА Е, ЧЕ В БАН КОМУНИСТИТЕ СИ УРЕЖДАТ САМО ТЕХНИТЕ ПРОТЕЖЕТА, ДРУГИТЕ МЛАДИ УЧЕНИ СА ПОДЛОЖЕНИ НА УНЕЖЕНИЯ И ТОРМОЗ ЗА ДА СА ГЛАДНИ И ДА МОЖЕ КОМУНИСТИТЕ ПО-ЛЕСНО ДА ГИ УБЕЖДАВАТА ДА ПРОТЕСТИРАТ. ОТВРАТИТЕЛНО Е, НО Е ИСТИНА.
96
4
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До всички ревящи в защита на БКП-утайките от БАН. Като са толкова умни да измислят ново лекарство да отидат до Софарма и да им го продадът срещу % от печалбата и това е. Докато се университетите раздават дипломи и БАН раздава професорски и докторски титли като играчки от зрънчо ще са с ниски заплати. Казвате няма кой да ги финансира - да подадат документи като са умни към банката за развитие или световната банка ама за това се иска мозък които те очевидно нямат!
95
5
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Дерзайте дърти другари, през 2012 излъгахте младите си колеги да излязат на протест за да ви защитят дъртите комунистически дирници, обаче сега няма. Младите не ви вярват. И затова на протеста сте само връстници на тоталитаризма.
94
6
 
9
 
! Отговори
УЧЕН ОТ БАН преди 6 години
НА ТОЗИ ПРОТЕСТ СА САМО КОМУНИСТИ, КОИТО В БАН ВСЕ ОЩЕ СА МНОГО. НЯКОИ КОМУНИСТИ НЕ СА ИЗЛЕЗЛИ - ТЕ ГО РАЗДАВАТ СКРИТИ ЛИМОНКИ.
93
4
 
19
 
! Отговори
Име преди 6 години
Като се появи статия за стандарта на живот в България започват всички да плюят. Като се появят хора, протестиращи за заплати - всички започват да плюят. Аз лично предпочитам доста повече от данъците ми да отиват за тези държавни служби, отколкото за Калинки, секретарки, бентлита и суджуци.
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си име и в България има пари за теб, но малко са такива. А иначе като цяло заплатите в България са мизерни.То и без чистачки не може. Нашата фирма 1 месец търсеше хигиенистка.
91
1
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В заключение, в държава, в която основния дял от икономиката е търговия, услуги и освояване на еврофондове под каквато и да е форма, тук там малко туризам, и субсидирано безотчетно земеделие, просто няма нужда нито от учени, нито от висши училища, нито от средни професионални.Няма да е далеч деня, когато ще е задължително да се учи до 3-ти клас.На тази държава, учени хора, хора, които да мислят, просто не и трябват.
90
3
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До 88. Не знам кой пише глупости.А сега, обясни ми, как учен, у нас, в каквато и сфера да е, ще седне и ще работи , и ще направи някакво откритие, с какви средства, лаборатория, материали , финансиране, и как чисто физически ще оцелее той и семейството му, как ще се издържа през това време? Само не ми говори за ОПИК. Ако прочетеш документите им-не отпускат пари на сам човек, или фирма, за изследвания, трябва задължително да се прикачиш към някоя научно -изслидователска организация, и отпускат %.
89
0
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Мдаа друго си е да си лекар и да си бачкаш спокойно. Голям праз че имало стрес или нещо подобно,нали тази професия е доживотна,така че споко. Те навсякъде по света търсят лекари
88
1
 
15
 
! Отговори
Не само младежи преди 6 години
с написани,но незащитени дисертации напускат БАН,за да получат научна степен другаде.Има и хора,които си защитават в БАН,но като няма протекция, така го използват, че той рано или късно си намира работа другаде.Иначе до живот няма да му дадат да се хабилитира, а той мълчи,надявайки се все някога да се смилят, и ще им върши работата, за която те взимат заплати.Хич и не ги слушайте какво мрънкат.Истината е друга.Връзкар ли е, и пари му се осигуряват по различни канали, и не са дава зор да работи
87
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен88 ами , порови се в критериите на Патентното ведомство, и ще видиш за какво ти говоря, и колко струва. А на тия учени някой трябва да им постави задача, по която да работят, да ги осигури материално, и чак тогава-ако има резултат-да патентоват.Предполагам, чувал си, че има рисков капитал за такива цели? Или си мислищ, че учените цял ден седят и се чудят в каква сфера на науката да направят откритие, и чак после да търсят какво ще е приложението му, евентуално?
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Скачаха синовете и внуците на активните борци, дошли с тази привилегия и в университета, и в БАН.Бързаха да се пребоядисат.И какво?Същите пак са толерирани днес.Ако са останали в БАН, то е защото там са им силните връзки. Там взимат заплата и им върви трудовият стаж и осигуровките, а дейност развиват другаде - преподават, участват в добре платени проекти, каквито ти едва ли можеш да си представиш. Работата им я вършат дребните помощници /виж 87/, а те само гребат парите с големия черпак
85
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен82Колега, кой бизнес у нас има потребности от нови открития, за да повиши производителност и конкурентоспособност? Кой бизнес, би финансирал това??? Някой спомена за Америка. Силно се съмнявам, че там държавата финансира откритията, за да ги ползуват фирмите, с изключение на НАСА и военните. За жалост, у нас няма Наса, нито има нужда от открития при военните.Както казах по-долу, в държавата на строителите на магистрали и санирането, на търговията и далаверите, няма нужда от наука.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всичко е пари, даже учените трябва най-добре да го знаят това. Когато имаш резултати в дадена сфера, а не седиш на бюро да ти минава времето, парите също ще дойдат. Не съм чул от БАН да са направили нови открития в която и да е сфера, а колко човека работят там..
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаГлупост, простоти и пак глупост - общо взето това си написал. Как учените по света си патентоват абсолютно сами откритията и иновациите, как си намират сами финансиране, как си намират компании които да внедрят патентите им, а бг учения, тип две завряни ръце в дупето, не може сам и пътя до тоалетната да намери, едва ли не!?
82
1
 
11
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 6 години
Така е, но ако става въпрос за хора, които наистина са най-знаещите, можещите, креативните, трудолюбивите.А ние какво имаме? Шуробаджанашки дружини! Опитвал ли си се да пробиеш там, ако нямаш никого зад гърба си?Защо млади хора с написани дисертации се отказват и отиват да защитят труда си другаде? Имаш ли представа колко такива случаи има в БАН?Защото, ако остане там, не му дават да защити, отчисляват го с право на защита, назначават го като обикновен висшист и го експлоатират зверски!
81
2
 
9
 
! Отговори
Деян преди 6 години
Докато учените се имат за отделна вселен така ще е. Истината според мен е, че науката трябва да прави изследвания, които да помагат на бизнеса. Микробиолозите да работят с фармацевтичните компании и тези, които внасят или разработват торове. Ако нямат пари за патнетнти, то е защото явно изследванията, които са направили не са необходими и няма компания, готова да плати за тях. Науката дърпа икономиката напред, като прави опити, проучвания, изследвания и предлага иновации. Науката е скъпо нещо.