Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Не знам какъв си, дано не си някой учен от БАН,защото от теб лъха на много посредственост! Няма значение колко книги си прочел, ако ще и всички книги на света да е прочела доцентката, важно е какви знания и умения е придобила и има ли волята да ги приложи. Ако даваме пари на хора само защото твърдят, че са много чели книжки, сме или много наивни, или не ни пука какво се случва с обществените средства. Къде са резултатите? Няма ли резултати това не е работа, а хоби, за което не е редно да плащаме
59
2
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Голям просАко са толкова читави ще измислят нещо, ще си го патентоват те и ще започнат ако трябва в гараж и ще се справят. Но цялата история е, че те нищо не са измислили и чакат на опашката и те за държавна пара издоена от реално работещите и трудещи се хора в частния сектор! За това е цялата дандания (превод на скандиранията на учените: и ние искаме по голямо парче от чуждата баница! и ние като дупедатите сме безполезни и мързеливи! и ние като милицията симулираме дейност! Хранете и нас!
58
3
 
6
 
! Отговори
опетков преди 6 години
В "нормалните" държави науката се развива в учебните заведения и то на конкурсен принцип. Предлагат се проекти и институтите се конкурират помежду си. В момента в ЕС се предлагат огромни пари за научни проекти. Къде са нашите "учени"? Чакат държавата да им снесе заплатите срещу нищо. Като изключим няколко жизнено важни за сигурността на държавата института, всички други трябва да се трансформират и да минат на самоиздръжка.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeА КОЛКО ПОЛИТИЦИ ГИ ИЗЛОВИХА ,ЧЕ КРАДАТ.....НАИСТИНА В БАН ИМА МНОГО СТАРЦИ ,ДЕТО ВЕЧЕ СА НЕПОТРЕБНИ ,ДА НАПРАВЯТ ЗАКОН ДА ГИ ИЗКАРАТ В ПЕНСИЯ ,НО КАК ДА СТАНЕ КАТО ТАКИВА СА ВСИЧКИ НАЧАЛНИЦИ НАВСЯКЪДЕ...ГАРВАН НА ГАРВАН ОКО ВАДИ ЛИ ? ТОВА Е СТАРАТА НОМЕНКЛАТУРА , И ЧАСТ ОТ НЕЯ Е В ПАРЛАМЕНТА ГОДИНИ НАРЕД КАТО ДРУГАРЯ ПИРИНСКИ, ГЕРГОВ -ТЕ МНОГО ЛИ СА ПРОИЗВОДИТЕЛНИ... ТАКАВА Е ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ! ДОНДУРКАМЕ ЕДНА НЕКАДЪРНА НОМЕНКЛАТУРА ГОДИНИ НАРЕД ,ЗАЩОТО ТЕ НЯМАТ НАЯЖДАНЕ НО П
56
1
 
13
 
! Отговори
Марков преди 6 години
До Анонимен"Всяка голяма фирма търси инженери и висококвалифицирани специалисти със заплати около 3000 лв."Въпросните висококвалифицирани специалисти отдавна избягаха на Запад и получават заплати от 4000-5000 евро нагоре. Така че тия фирми трябва да са готови да плащат минимум 5000-6000 лв. заплати, за да си намерят квалифицирани хора. А това няма как да стане, след като в момента хленчат, че 510 лв. били твърде много за минимална заплата. Затова ще си останат само с търсенето на кадри.
55
5
 
5
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Те са учени, ще изобретят нещо, но изработването, лицензирането и продажбата зависи от простаци които трябва да си сложат подписа. А тия простаци не съм ги избирал аз по изборите
54
10
 
12
 
! Отговори
Генади преди 6 години
В нормалните държави, учените хранят държавата. У нас е обратното, държавата храни учените, щото са некадърни.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
синдиците се разполагат във държавните предприятия ! - то заради това нищо не става
52
5
 
9
 
! Отговори
опетков преди 6 години
От справка в Уики се вижда, че в БАН има около 70 института, 7000 служители, от които 3500 учЕни. Една овехтяла и излишна структура, останала от "добрите" соц времена, когато се търсеха топли местенца за некадърните мамини синченца. И тези синове и дъщери се превърнаха в "синодални старци". Как и други пишат тук, те стоят в БАН само за престиж и работят на много други места. Между другото защо въпросната доцентка не споменава, че само за докторската си титла получава една минимална заплата?
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са толкова умни, трябва да знаят че държавата от наука не се интересува и няма да прокопсат изобщо.
50
10
 
11
 
! Отговори
Трактор преди 6 години
Като са толкова учени, да вземат да изобретят нещо, да го продадат, да спечелят париа те некадърни, само чакат като просяци да им даде някой
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом има синдикати - ясна работата
48
3
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ../\..А колко учени и професори ги изловиха, че са преписали дисертациите си? Ето това им е научната работа. Да преписват и да създават илюзията, че работят. Като създаваш илюзия, че работиш ще получаващ илюзия на заплата като заплащане! Да се хванат на работа, като са толкова умни да измислят нещо иновативно, да започнат производство и да започнат най накрая да се самоиздържат! До кога ще хрантутим поредните *** (братята и държавните *** ни стигат)! Да си заслужат заплатите!
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то винаги е било така - който не вярва може да си припомни от " Баш майстора"!
46
1
 
17
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Че положението е трагично - спор няма. Но ! В БАН не са единствените инженери които работят за 450-600 лв. В цяла страна има инженери, хванати от клопката на прехода, бяха "държавна поръчка", а когато завършиха следването си - нямаше вече ни предприятия ни държава. Усмихвайте се - утре ще е по-зле :)
45
13
 
13
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Ами от чистачките поне има някаква полза, поддържат хигиенатаа от учените от БАН полза никаква, само веят крачоли и реват за пари
44
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да аз съм велик учен, много съм продуктивен, имам хиляди фундаментални открития и патенти, от цял свят ме търсят, обаче виждаш ли чакам обществото да ме нахрани с 500 лева, така преживявам - някой вярва ли на тези простотии?
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44 а като имам впредвид бат Сали , всеки втори необразован,невъзпитан депутат те с какво заслужават 6-7 пъти по-високи заплати от учените ?
42
2
 
9
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Приоритет за сегашното управление е науката в НСА и АМВР - в първата академия се изследва ролята на алкохолната подготовка в спорта, във втората се изследват маркучите, пожарникарските стълби, разпределението на температурата и газовия състав при пожари и т.н.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42тя явно си ги е заслужила с много труд и прочетени книги , а какво правят депутатите, пол.партии дето лапат като невиждали ,те какво работят като България е на последно място по благосъстояние и на първо място по корупция.....те защо получават заплати ?На работещите хора политиците казват ,че такава им е производителността на труда и затова са им такива заплатите , а те какво са свършили вече 27 години освен да дерибействат ,да лапат и да дават пример на младите как се краде....