Споразумение: Пада роумингът на Балканите до месец!

Цените сега са чудовищни, заяви Московски
2 ное 2017 12:23,
31
Споразумение: Пада роумингът на Балканите до месец!
Снимка: архив, Reuters

До месец ще бъде подписан Меморандум на ниво правителство за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани, обяви пред журналисти днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Това ще даде възможност на Телеком операторите да подпишат споразумение и по между си, за да паднат цените.

"Не може за имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът. Той каза още, че очаква операторите да подпишат споразумението до края на годината.

Министър Московски откри днес Петата логистична бизнес конференция "Логистични хоризонти 2025". Пред форума той изброи заложените цели и приоритети на МТИТС по време на Председателството на България на Съвета на ЕС. Основна задача ще бъде ангажимента ни за присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз. "Свързаността на Западните Балкани е изключително важна за приключването на транспортен коридор 8, за свързването на София - Скопие с адекватна инфраструктура. Транспортната инфраструктура ще даде като цяло перспектива за развитие не само на Балканите, но и на целия Европейски съюз", посочи министър Московски.

Акцентите, за реализирането на които ще се работи през първите 6 месеца на 2018 г.,по време на Председателството, са пакетът "Въздухоплаване" за отворена и свързана Европа, със защитена конкуренция в областта на авиацията, чрез регламент. На следващото място е развитието на интермодалните превози с възможност за комбинирани превози. В тази посока България ще предложи промяна на сега съществуващата директива, което да позволи разгръщане на тези превози между държавите членки по еднакъв начин, обясни Московски.

В рамките на автомобилния пакет основен акцент ще бъде специалното законодателно предложение за командироването и почивките на международните превозвачи. "Очакваме сериозни дебати около идеята за забраната шофьорите да ползват редовната седмична почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им всеки три седмици. Така предложени мерките ще доведат до увеличаване на разходите на транспортните оператори от Източна Европа и допълнителна административна тежест за превозвачите от периферните страни, посочи министърът.

Основна задача на държавата по време на Председателството ни ще бъде още популяризиране на цифровите политики на ЕС със страните от Западните Балкани. Това са широколентов интернет, високоскоростна трансгранична свързаност, както и намаляването на цените за роуминг услугата, каза още Ивайло Московски.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не може за имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия.-------------------------------------------------През сателитен телефон е 3-4 кинта на минута, тея са ненормални. Аз като ходя в Македонско или сръбско си купувам местни карти иначе дерат кожи
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баце Декември 2012 г. бях в Сърбия и тогава цената за минута действително беше 7 лв. Сега не знам как е.
1
27
 
11
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Не е 6-7 лв на минута , а 2-3 , ама тоя все обича да преувеличава. Само когато става дума за кражба пренамалява.