50-те години на миналия век: Началото на края на българското село!

България сред страните с най-бързо обезлюдяващите се селски райони в света
3 ное 2017 20:16, Елка Василева
373
50-те години на миналия век: Началото на края на българското село!
Снимка: архив, Булфото

Началото на края на българското село започва още през 1950-те, когато в резултат от колективизацията животът на село става непоносим. Хиляда села изчезват от картата на България. А сега предстои смъртта на още стотици, пише Дойче веле.

Преди 70 години комунистическият режим унищожава последните остатъци от парламентаризъм в България и конфискува индустриалните предприятия и банките.

Отнемането на земята на селяните обаче не върви по план. Въпреки масовите фалшификации на изборните резултати през 1946 година над 1 милион жители на селските райони гласуват за все още съществуващата обединена опозиция начело с лидера на БЗНС Никола Петков. Обесването му през септември 1947 г. също не сплашва мнозинството селски стопани, поради което се проваля планът те да дарят доброволно земята и добитъка си на българските колхози - ТКЗС.

В края на 1950 г. таен пленум на ЦК на БКП алармира, че въпреки насилията над селяните и наложените им непосилни „наряди“ от месо, жито, вълна, мляко и много други земеделски продукти по-малко от половината от стопанствата са вкарани в ТКЗС.

Изпратените по селата „групи за натиск“ бият, арестуват, конфискуват реколтата и добитъка и интернират десетки, а в някои случаи стотици семейства от селата, където съпротивата срещу грабежа е най-активна.

Колапсът

Насилието над непокорните „кулаци“ трябва да продължи, настоява новата власт начело с Вълко Червенков. Неговият приближен Титко Черноколев докладва: „На редица места, особено в Добруджа, са били приети много кулаци в ТКЗС. След доклада на др. Червенков сега ТКЗС масово изключват тези кулаци. Съгласно устава на ТКЗС не им връщат добитъка и инвентара, поради което кулаците не могат да обработват оставената им земя. Освен това органите на Финансовото министерство пристъпват да събират данъка по общия доход от тези кулаци, но понеже те не могат да го платят, им описват и вземат къщите, което вече е равносилно на пълно разкулачване".

В книгата си „Преорани слогове“ историкът Михаил Груев е събрал много свидетелства за реакцията на ограбените.“Убиец! Защо ни взимате хляба и го давате на руснаците и търговците?“, крещи разгневена тълпа от 400 селяни при появата на прочутия комунист Иван Тодоров-Горуня в плевенското село Ставерци.

През 1950-те години животът в българските села става непоносим. Срещу надници от 50-80 стотинки за 10-12 часов труд на полето доскоро самостоятелните земеделски стопани не могат да свържат двата края. В Северозападна България, в селата край Пловдив, Асеновград, Първомай и други региони избухват спонтанни селски бунтове. Въоръжената съпротива на горяните е подкрепена от десетки хиляди нови бойци и ятаци. В крайна сметка българската „колективизация“ по съветски модел отнема на комунистическия режим цели 14 години, в планинските райони тя приключва чак през 1962.

Мизерията в селата принуждава над 2 милиона души в активна възраст да ги напуснат и да се заселят в панелните предградия на градовете. Прекъсването на връзката между селския стопанин и земята заедно с вродените дефекти на социалистическата икономика на дефицита довежда селата и селското стопанство до фалит.

Още през 1970-те години натрупаните от аграрно-промишлените комплекси (АПК) дългове и пагубната за бюджета на НРБ натурална размяна на земеделска продукция срещу допотопни съветски машини и въоръжение водят селото и селското стопанство към колапс.

От 1980 г. насетне загубите от тази политика достигат и надминават 1 милиард лева годишно, сочат отчетите на БНБ. От крупен износител на земеделска продукция България се превръща в страна, принудена да внася зърно за изхранване на населението.

Бягството на младите към градовете постепенно превръща селата в един вид „старчески домове" за възрастните поколения. Депопулацията се засилва рязко, когато към демографските загуби се прибавя и отрицателният естествен прираст, който е резултат от превеса на високата смъртност над падащата раждаемост сред бързо застаряващото селско население.

Преброени ли са дните на селото?

Към обезлюдените по времето на комунизма близо хиляда села до 2050 година ще се присъединят навярно половината от все още съществуващите 5 000 селски селища.

Заедно с Русия, Беларус и Украйна България е страната с най-бързо обезлюдяващите се селски райони в света. Според прогнозата на Фонда на населението към ООН до 2050 година селското население ще намалее от 1,8 милиона души понастоящем до 800 хиляди, а делът на селските жители в общото население ще спадне от 26% към момента до едва 14 на сто.

За същия период селското население на Полша например ще намалее само незначително. Експертите на ООН предвиждат, че през 2050 година всеки трети поляк ще продължава да бъде селски жител. Случайно ли е тогава, че вече целогодишно българите консумират внесени от Полша домати, ябълки, лук, картофи, месо и още редица земеделски продукти?

Демографските прогнози сочат, че поне 800 български села имат потенциал и ресурси да оцелеят и да се развиват в дългосрочен план. Стига, разбира се, да се превърнат от места за напускане в привлекателни селища с условия и стандарт на живот, доближаващи ги до показателите за градовете.

България обаче се оказва единствената страна-членка на ЕС, в която разликите между доходите на селските и градските жители продължават да растат. В началото на българското еврочленство доходите на селските жители са представлявали 70% от доходите на градските обитатели. Днес това съотношение силно се е влошило - десет години след присъединяването към ЕС средният доход на селските жители е едва 53% от този на гражданите. За сравнение: средностатистическият селски жител в ЕС изкарва като цяло 80% от доходите на градските жители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
5
 
13
 
! Отговори
До DW=fake news преди 6 години
Ето ти един fake statement, и то в твоето изречение: "национализацията на земята гарантира достъп до нехните блага на ВСИЧКИ хора". Пъъълна глупост! Единственото, което гарантира е, че управляващата върхушка ще решава кой и при какви условия ще има достъп до създадените блага. И това, че сме изхранвали СССР с плодове и зеленчуци е много, ама много пресилено, Имали сме постоянен и стабилен износ натам, пак при неясни условия, ама чак път "изхранвали"...
222
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава ако се е работело за дадена върхушка, то днес пак се работи, но името на върхушката е друго, а като цяло страната е в жестока демографска и икономическа криза. реално за 45 години соц и 30 години олигархия, второто нанася по тежки щети на всичко.
221
6
 
16
 
! Отговори
До 269 преди 6 години
Лъжеш..... На маста на всеки Българин имаше евтина хубава храна родена от нашата земя....................................... И месото и мялкото и доматите.....Всичко беше естествено и достъпно.... Гладни хора нямаше....ЦК на БКП са имали повече факт ама колко повеч 2-3 пъти повече . Евроталантиците които заграбиха земята и средствата за производство сега колко има в сравнение с нормалният човек а....
220
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 262Баща ми, ми разправяше същото. Немските войници са помагали на стари хора, били винаги усмихнати,вежливи, сресани и добре облечени. Руснаците минавайки са окрали всичко, каквото са моглиЖалка картинка...
219
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работеха селяните и пишманработниците - та да може другаря Пенчо Кубадински да се прави на големия бял ловец, и да пръска стотици хиляди долари народна пара по сафарита в Африка!Мр ъс но червено племе!
218
9
 
9
 
! Отговори
до 265 преди 6 години
За кое благо? За кое общество бе ***?За 500 те семейства около ЦК ли бе?Га до ве мръсни!
217
7
 
13
 
! Отговори
До 262 преди 6 години
Личите си от 100 км ... Престъпници или егоисти това сте евроталантиците.....Вие унищожихте тази държава......... Убихте добитъка,,,, нарязахте заводите за да може вшите господари да нямат конкуренция . Така DW хубаво ще извършва пропагандата си.....Все пак колкото по малко конкърнция толкова повече пари за вашите престъпни господари
216
8
 
15
 
! Отговори
дето руснак стъпи... преди 6 години
На времето, обдъхвана в училище идеологически разпитвах баба как са ги мачкали немските окупатори, какви са били изверги. Не, бе, чедо, казваше жената, едни хубави, руси момчета, почукат на вратата, вежливи-баба имаш млеко, яйца, друго, пък платят тройно и четворно, а руснаците дойдоха 10 души, вземаха и прасето и кравата без стотинка да дадат... Дядо ми изсумтя и излезе да пуши, после разбрах, че тогава са го били.... Нашите ми забраниха да го разказвам това, баба ти е изкуфяла, викаха
215
6
 
18
 
! Отговори
До 260 преди 6 години
Хората работеха за България и за Българското общество. Благата които създаваха се рапределяха в обществото не оставаха за престъпници капиталисти и евроталантици егоисти. Работа имаше за всички.... Хора по кошовете на ровеха..
214
0
 
16
 
! Отговори
днес е анархия преди 6 години
Дойче Веле да напише какво правим с онези човечета, където крадат и бръснарски ножчета от къщите по селата, самонастанили се в празни къщи и прочие, а това е след 1989г.
213
9
 
8
 
! Отговори
/// преди 6 години
До DW=fake newsИли не си живял тогава,или си червена шушумига с дебела пенсия!Аз лично съм искал на 3 пъти отпусна бележка от ТКЗС за да започна работа в завод!Доходите в ТКЗС бяха много ниски,и за това се крадеше страховито!Всички гледаха към града!
212
7
 
7
 
! Отговори
до 256 преди 6 години
Абе у род комунистически - какъв достъп бе!Тези които са успели с труда и потта си - да хранят вас - търтеите с партийните книжки!*** ме нцето ви гнило комунистическо долно семе!
211
1
 
4
 
! Отговори
От 257 преди 6 години
Комасация исках да напишаМеханизация и урбанизация също
210
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тука някакви ..... говорят за цехове и индустриализация! Новото в българското село - става крепостничество! Принудени да работят за партията за жълти стотинки! Вече девиза е Не всекиму според способностите - а всекиму колкото да не умре от глад - а лъвския пай на другарите с партийните билети!Браво на Дойче Веле!
209
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където пипне социалист/комунист всичко става бедно и корумпирано. Примери много, дори и в момента. Шайка негодници и техните кръгове се облагодетелстват на гърба на останалите....
208
2
 
19
 
! Отговори
До 255 преди 6 години
Виждам егоизът на евроатлантиците. Земята комунистите за тях ли си е взеха бре . Кравите мляко за комунистите ли даваше само.ВСИЧКИ ХОРА ПОЛЗВХА БЛАГАТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Не само егоистите евроталантици.Сега 1 % владеят 90% от земята . Карат Бентлита а другите бъркат в кофите......Левски е бил прав чорбаджиите са проблема на България не турците
207
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по света има комация на земята и механизация, само при нас сдс растите върнаха земята в реални граници изклаха добитъка и ни върнаха 50 години назад.
206
6
 
20
 
! Отговори
DW=fake news преди 6 години
Национализацията на земята гарантира достъп до нейните блага на всички хора.....Успя да е окрупни и да може да се обработва много по-лесно с техника......Резултатите бяха видни Хранехме целият Съветски съюз с зеленчуци. Сега зеленчуците които произвеждаме са 10 20 пъти по-малко. Дори не искам да говоря за животновъдството .Там демокацията го унищожи
205
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и национализират всичко! Който не е виждал как отвеждат всяка кравичка ( която е била член на семейството) волчета, коне и овчици - никога няма да разбере - трагедията на случващото се по онова време! От уважавани членове на обществото - за 1 нощ превърнати в просяци! Принудени да видят как делото на поколения предци - бива откраднато!Га до ве комунистически!Браво на Дойче Веле!
204
5
 
5
 
! Отговори
В.Суворов-за ГРУ преди 6 години
"...Всички комунисти от "братските страни" ги наричахме "го*вно*ядци"!За нас тези хора бяха предатели на своите народи!Презирахме ги!..."