Едва една трета от децата бежанци у нас са записани в училище

Има подадени 370 молби за закрила от непридружени деца
22
Едва една трета от децата бежанци у нас са записани в училище
Снимка: БТА, архив

370 молби за закрила на непридружени непълнолетни и малолетни деца бежанци са подадени до 30 септември.

Само една трета от тях са записани в училище, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията "Младите в Европа - по-добрата Европа" днес в София.

Йотова акцентира върху темата за съдбата на децата бежанци и отбеляза, че една голяма част от тях идват без родители, не познават хората, с които са пътували, не говорят езици, подложени са на тежък психически натиск, нямат документи, напълно изгубени са и се превръщат в жертви. Загиналите и пропъдени в изгнание деца не са статистика, коментира вицепрезидентът.

Тя посочи, че в целия свят близо 50 милиона деца са били прокудени, а 28 милиона от тях са разселени от домовете си в резултат на конфликт. От 2016 г. всеки ден по две деца умират, бягайки от война.

Общият брой на децата бежанци и мигранти, които бягат сами, се е увеличил пет пъти в сравнение с 2010 г.
През 2015-2016 г. над 300 хиляди непридружени или разделени деца са регистрирани в 80 държави, а през 2010 -2011 г. са били 66 хиляди, предаде БТА.

Над един милион са децата бежанци в Турция, а непридружените деца са 92 процента от тези, които пристигат в Италия. Според статистика на "Европол" 10 000 са безследно изчезналите деца от началото на бежанската криза, каза вицепрезидентът.

Йотова отбеляза колко е важно участието на младите в решаването на едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна. Според нея в периода 2013-2017 г. европейските политики са били насочени преимуществено към темата за сигурността, как да се прекъснат пътищата за миграция, как да се изграждат стени, но не и върху една друга важна тема.

"Много малко през тези години се говореше за това как ще посрещнем тези хора, които в голямото си мнозинство бягаха, защото търсеха сигурност и бъдеще за децата, този голям разговор още не е започнал, надявам се да започне днес", коментира тя.

Езикът на омразата може само да ражда омраза, каза още Илияна Йотова и подчерта, че е много важна ролята на младежките организации като хора, необременени от стереотипи и предразсъдъци.

Децата са нашите най-естествени съюзници и трябва не само да ги пазим - ако им дадем оръжието на образованието, ценим ги, даваме им бъдеще, те ще се върнат към света на ценностите и човешките права и няма да стават лесна плячка на радикални елементи, смята вицепрезидентът.

Сред темите на конференцията са социалното включване на младите бежанци в образованието, пазара на труда и обществото, както и ролята на младежките организации в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зомбирания комунист ми говори за бежанци а не за българи.Карай си ги в Русия те са си ваши.
15
0
 
4
 
! Отговори
веднага отказ преди 6 години
" НЕПРИДРУЖЕНИ" СА ВСИЧКИ , КОИТО СА ПОДГОТВЕНИ МАЙ ДА ИЗВЪРШВАТ АТЕНТАТИ ЗАД МАСКАТА НА "ГОРКИТЕ ДЕЧИЦА"? КОЙ НОРМАЛЕН РОДИТЕЛ СИ ПУСКА ДЕТЕТО САМО? ВЕДНАГА ОТКАЗ И ОБРАТНО, ЗАЩОТО ДРУГИЯ МОТИВ Е , СЛЕД ГОДИНА ЩЕ СЕ ПОЯВИМ СЪС РОДАТА И ЩЕ ИСКАМЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ С "НЕПРИДРУЖЕНИТЕ"!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващите 10 години милиони ще останат без работа заради технологиите, добре е да се образоват
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какво толкова имат пък да учат бежанците? Един Коран и толкова. За чистачи на тоалетни и миячи на улици, не се искат много знания."Аре бе! Какво ще кажеш за българските студенти, вишисти из ес, които правят същото ама вън от Бг? Което е много по лошо!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загиналите и пропъдени в изгнание деца не са статистика, коментира вицепрезидентът.---А какво са уе, грозотийо?! Нали ти самата обявяваш бройките две изречения по-рано?
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па то в расисткото БГ има 2, 3-*** бежанци максимум .И то само защото не са успели все още да избягат от *** .Какви деца , какви училища , какви 5 лева ?!?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно всички деца трябва да учат, не да се изолират и маргинализират. Родителите, които не ги водят да спрат да получават каквито и да е помощи
9
5
 
3
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Най-после да чуя нещо истински добро и много сериозно от устата на тази дама. Децата са деца, независимо то пол, раса, националност и религия. Те са по-уязвими от възрастните и държавата се е ангажирала да ги закриля и предоставя всички възможности за тяхното добруване и развитие. Правото на закрила и обрзоване са ключови и трябва да бъдат дадено на всички деца. това наистина е пътят към сигурността. Не граденето на огради и купуването на самолети
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
7
0
 
12
 
! Отговори
PFU преди 6 години
Айде бе нашите деца с 35лв. детски ей 35лв.,а някои дори не ги получават Тая тръгнала да са прай на загрижена Кълвачи такива
6
0
 
4
 
! Отговори
Ясно ли е либерто преди 6 години
Да ги учат,на човеколюбие,иначе обратно,кой от където Е
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пег Бънди
4
1
 
15
 
! Отговори
не на нас тези преди 6 години
"Непридружените" деца са си много добре придружени до първата европейска държава и там са изоставяни.Тези деца трябва да бъдат предавани на посолствата на държавите от които прозхождат тяхна грижа са.Да си ги връщат обратно в родината им.Не са грижа на българина.
3
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Едно такова непридружено детенце от Афганистан с брада до пъпа кла с брадва семейство туристи в регионалка(влак) китайски туристи в Германия.След идването на полицията се нахвърлило и на нея...светили му маслото - за което една народна представителка от "зелените" ги разкритикува!Оказа се - след аутопсията, че непридружения непълнолетен е на възраст между 22 и 25 години! Пикантното е , че всеки непридружен младеж - струва на данъкоплатците 8 000 ? месечно! Колко ли струват у нас?
2
2
 
6
 
! Отговори
Бай Мaн.гaл преди 6 години
Другите са момичета, какво училище? Те тука в България и момичетата ги броят за деца.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво толкова имат пък да учат бежанците? Един Коран и толкова. За чистачи на тоалетни и миячи на улици, не се искат много знания.