По-малко първокласници ползват еднократна помощ тази година

Няма отпуснати помощи в натура, отказите - над 1000
7
По-малко първокласници ползват еднократна помощ тази година
Снимка: архив, БулФото

Отпуснатите еднократни помощи по 250 лева за ученици, записани в първи клас за учебната 2017/2018 година, са 37 628. Те се отнасят за 38 456 деца, според последните данни на Агенцията за социално подпомагане.

Няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, отказите са 1 336. Приемът на заявления-декларации е приключил на 15 октомври 2017 година.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имаха семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път.

Друго задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 400 лв.

Помощта се отпуска без условие за доход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето.

Дирекциите "Социално подпомагане" в страната ще правят проверки в училищата дали децата са постъпили в училище. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас.

За миналата учебна година 2016/2017 издадените заповеди за отпускане на помощта бяха 43 945, отнасящи се за 44 835 деца.


7
Още по темата: Помощ за първокласници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Румен

Ти от Столипиново ли се обаждаш? Или от Факултето? Или от Шекер маала?
5
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
универсална снимка!

трети месец се ползва...

списващите тук,така ползват и тоалетната си хартия...поне по няколко пъти, ...ползват,сушат на простора,пак ползват..пак сушат и така...
4
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
Защо хъхряшките малки, разсадени по приемни семейства, също получават помощ, при положение, че "благородните" приемни родители получават ежемесечно над 900 (ДЕВЕТСТОТИН) лева, за да ги отглеждат?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До БГ си заминава

Или просто родителите им не са си направили труда да ги пратят на училище.
По изгодно е да ги пратят да работят като джебчии и просяци.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ромчета ромчета не забравяйте!
1
0
 
6
 
! Отговори
БГ си заминава преди 10 месеца
Щото са намалели дечицата бре, кратуни. Едни изнесени в чожбина и записани в тяхните училища, други просто неродени, или абортирани.