Публичните харчове: Ефективни или не добре разпределени?

Бюджетът за догодина е по-добър от предишните
Обновена: 3 ное 2017 12:46 | 3 ное 2017 12:40,
1

Бюджетът за 2018 г. е много по-добър от други години, защото се преодоля една догма, че не може да се прави опит да се увеличават бюджетните разходи. Това се преодоля на практика. Но нашият бюджет остава най-нисък в за целия ЕС. Това отбеляза финансистът, вицепремиер и министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995/ проф. Христина Вучева.

"Наистина има увеличение на парите в секторите Здравна каса и Социално осигуряване. Но практиката показва, че не е задължително да има и ефект. У нас ефективността в организацията на всички публични услуги е изключително ниска", посочи още тя в "България сутрин".

"Имаме недоплатени пари към европейските здравни институции. Общият разход, който беше предвиден, е 917 милиона лева, но никой не иска да го съобщи. По какъв начин НЗОК ще покрие разликите в изчисленията? Политиците, които разрешиха да има 400 частни болници, трябва да решат как ще бъде използван трудът на доктора, който работи в окръжната болница до обяд и ще трябва ли да взима двойно по-голяма заплата в частната болница следобед", каза финансистът Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR.

Експертите обсъдиха и исканията на пенсионерите за по-високи пенсии.

"Възраженията на пенсионерите са основателни. Въпросът е има ли възможност обществото да отдели средства, за да се удовлетворят тези потребности. Но явно преценката е за необходимост към други неща. Бюджетът не е отражение на програмата на правителството, а трябва да бъде. Нашето общество не е достатъчно дорасло, за да спре интересите, които са вредни за всички ни", категорична бе проф. Вучева. 

Според Парамов нашата икономика няма силите да подсигури пенсионерите.

"Догодина за пенсии са предвидени 9,4 млрд. лв. Заемите на българската банка, които не се обслужват от системата са 9,5 млрд. лв. – това ни отрежда на последно място в Европа като взаимозависимости между дохода на една група от населението и невъзможността икономиката да завърти пълните си сили, за да докара другите пари", обясни той.

Работодателските организации поискаха оставката на финансовият министър, тъй като от догодина е предвидено минималната работна заплата да скочи с 50 лева. Според финансиста проф. Христина Вучева те имат основание, тъй като липсва неутрален механизъм, по който да се определя това увеличение.

"Този скок е чудесен, но никой не може да бъде убеден в него, тъй като няма механизъм. Но проблемът е, че никой не предлага решение", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
Парите просто се харчат за крадене и глупости ....... това е истината !