Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

Москва: Това е станало благодарение на нашите воини
3 ное 2017 11:28, Елка Василева
810
Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи
Снимка: архив, Булфото

Предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини. Това твърди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, тя настоя България да пресече актовете на вандализъм срещу паметниците на съветските воини, „които са дали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма“.

Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – поставили са на мемориала лозунги с открито антисемитски характер“. Този акт „е особено циничен предвид това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини е било предотвратено депортирането на евреите от България и по този начин са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова. Думите й са цитирани на сайта на руското външно министерство и от ТАСС.

Още по темата

Според говорителя на руското МВнР „тези хора, които се занимават с оскверняване, нямат понятие от собствената си история“.

„Това е страшното – каза тя. - Тези, които отиват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, изобщо не знаят историята, не знаят славните традиции и страниците от собствената си история“, каза Захарова.

Може да се спори кой коя история не познава, тъй като спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е политически акт на българската държава, подкрепен от народа, осуетил изпращането им в нацистки концлагери.

Българският парламент приема расисткия (главно антисемитски) Закон за защита на нацията от 1941 г., съгласно който са наложени ограничения на граждански права предимно на евреите, но в страната не е допуснато задълбочаване на антиеврейската политика.

С целенасочени действия (протестни, законодателни, управленски и др.) на парламентаристи и общественици българската държава оказва отпор на Хитлеристка Германия и не предприема кампания за изпращане на местните евреи в концлагери.

Така са спасени евреите /около 50 000 души/, живеещи на територията на България отпреди войната. Не са спасени обаче евреите на териториите с българско управление по време на войната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
603
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
македнеца иска да насъска и израел срещу българия.
602
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 655 :Ти май си пропуснал цялата история ,неук русофил.
601
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От германците през ВСВ лошо не сме видели, за разлика от руснаците.
600
1
 
8
 
! Отговори
за Германия преди 6 години
Германците са много дисциплинирани и готини хора, ама губят всички войни, заедно с тях- и ние Българите губим.Така са решили клановете, които командват англосаксонската мафия.
599
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааааам... Руснаците замениха фашизма???, с комунизъм. От трън та на глог. Само дето немците нищо не са ни сторили, а руснаците ни заробиха за 45 г.
598
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога руснаците са бомбардирали БГ-черноморие, хаха??Нещо съм пропуснал тоя момент от историята, я кажете!
597
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво правят американските войници сега в "суверенната" България?
596
2
 
14
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 651 :E ти какъв българин си бе русофилче ? Да се радвам на тея дето ни бомбардираха цялото черноморие и избиха една камара българи ли ? Дето за 100 години ни обявяват 2 пъти война ,разполагат 100хилядна войска на границата ни с Румъния и благодарение на които в момента сме на това положение ,да сме една от най-изостаналите нации ? Вие русофилите заслужавате публично да бъдете пребити с камъни или да ви пратим към Сибир !
595
2
 
11
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Русия е една азиатско-мюсюлманска държава,която е заседнала в 19 век и яде санкции от всякакви държави заради неадекватната си международна политика.Руснаците да се кротнат малко и да спрат да застават срещу света ,заради няколко мюсюлмански държави ,защото накрая руснаците ще бъдат изолирани от целия свят и ще заприличат на Северна Корея,въпреки че те и в момента са горе долу идентични.
594
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно си харесзвате паметниците на престъпника Рейгън и на американските летци, които сринаха София със земята, нали?Какви българи сте вие?
593
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 649Империята за злото се нарича САЩ.
592
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не желае нито меда нито жилото на империята на злото !
591
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремълската "бунга-бунга" не тази която да дава съвети на българите кого да уважават и кого не !
590
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглите лъжи на кремълските КГБ ченгета само засилват отвращението на българите към този никому ненужен паметник на съветската армия. Дори и днешните БСП-комунисти игнорираха лигите на Захариева.
589
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо ще съборим паметника на престъпника Рейгън-най-мразения американски президент, даже и от самите американци!
588
4
 
18
 
! Отговори
Махайте моча преди 6 години
Айде махайте го тоя паметник и да се приключва с недоразуменията.
587
2
 
15
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
5555 Крайно време е , аз предлагам в чест на Европейското ни председателство да го сторим . така ще е по зрелищно и категорично . Веднага ще ни приемат в Шенген Но не само *** ,а и Альоша и във Варна / не знам как се казва там / и на всякъде в гордата ни Родина задушавана от тези паметници и влиянието им
586
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тираджия 641Много си *** и елементарен , като всички тираджии!
585
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога и българите ще се осъзнаят и ще закрият фалшивия НБУ, финансиран от Сорос -развъдник на нихилисти и предатели на майка-България?Както направи Орбан - в Унгария.
584
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
638 Ти се надай на божия съд и ще си останеш с надането