Американската мечта – цел на хиляди българи

100 000 наши сънародници опитват късмета си за зелена карта
4 ное 2017 21:17,
141
Американската мечта – цел на хиляди българи
Снимка: архив Reuters

Драматичните събития в Ню Йорк от вторник, събудиха дебата "за" или "против" отпадането на "зелените карти". Не закъсня и поредният туит на Тръмп.

"Терористът е дошъл в Съединените щати чрез така наречената "Лотария за разнообразяване на имигрантския поток", лотарията "зелена карта". Искам визова програма, която да се основава на качествата на хората", написа американският президент.

Още по темата

България е сред страните в Европейския съюз с най-много желаещи да получат възможност за легална емиграция.

От октомври  българите могат подават формуляри по Програмата на САЩ за разнообразяване на имигрантския поток за 2019 година.

По програмата за 2015 г. са се включили 48 840 кандидати, като придружители са участвали още 42 339 души, или общо 91 179 българи. Спечелилите са 782. През 2014 г. издадените визи са 970, а през 2013 г. –  914.

Николай Митковски печели "зелена карта" през 2011 г. Година и половина работил в Чикаго като механик. Избира обаче да се върне в България.

Спечелил, заминал и се завърнал, Николай е категоричен, че "зелената карта" дава безценен опит и в професионален, и в личен план. "Тя дава възможност да работиш каквато искаш работа. Ти си със статут на американец, просто нямаш право да гласуваш", посочва той пред bTV.

От американското посолство у нас обясниха, че в момента "зелената лотария" протича по обичайния начин. 

"В момента допълваме имиграционните правила в Съединените щати, но продължаваме да провеждаме интервюта. Визовата програма е без промяна", поясни Кейт Макгиъри, генерален консул в посолството на САЩ.

И докато пътят към американската мечта не се промени, остават предупрежденията за възможни измами. "В никакъв случай не бива да вярвате на някой, който ви се обажда или ви изпраща имейл, че сте спечелили. Това със сигурност е измама. А ако някой ви поиска каквито и да е пари – и това е измама", подчерта Макгиъри.

Единствено спечелилите лотарията и преминали през интервю кандидати плащат такса за виза в посолството на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
1
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Атентатите са добре премислени и подкрепяни от правителствата или по-скоро кръг от хора действия, с които да се разшири подкрепата за огромните разходи и ограничаване на свободите с цел контрол. Нищо повече или по-малко.
120
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да заминават веднага.Въздухът ще стане по-чист.
119
0
 
5
 
! Отговори
до sverige преди 6 години
ха ха, следяли ми пощата?! и кво като ми я следят бе ***!? ти да не мислиш че в Европа не следят вече всичко след тези атентати??
118
4
 
7
 
! Отговори
Захаринка Мариевна преди 6 години
Крайно време е и Русия да въведе такава карта. Руската обаче ще се казва Жълта карта. И няма да се дава по желание, а ще е задължителна, особено за такива като българския мурзилааж. Картата ще гарантира заселване в най-студения град Тикси, в Целините и в други интересни места.
117
1
 
6
 
! Отговори
до свеалабала преди 6 години
Опитал си се да кажеш нещо....не се е получило!България....и държава - смех!България и демокрация - смех!България и закони - голем смех!Айде остани си със здраве - ако ромите не ти го вземат в някое тъмно кюше!
116
5
 
1
 
! Отговори
Sverige преди 6 години
То излезе, че освен САЩ, няма други щати. Знаеме че ви следят пощата, телефоните и др. особено на зелените новодомци.Ама да отричате останалия свят, хора и култури, не говори добре за вас.Аресвам си Европа, Азия, Африка, кво да направя, и България си аресвам.Че в БГ било зле, ми то вие си направихте така държавата, вие гласувате, вие не си извоювате правата.В БГ е демокрация, има избори. Бива, бива родоотстъпничество, ама вашето е. безкрайно.И вашата не е леснЖиви и здрави, Бог да е с Вас
115
4
 
10
 
! Отговори
East Coast преди 6 години
Аре оправете си държавата, пък тогава търсете кусурите на Америка! Смешници!
114
4
 
4
 
! Отговори
зо 124 преди 6 години
Лисицата викала:"Гроздето е кисело!" - та така и нашите манталитетни селяни! Манкират някаква гордост, че друго не им остава!От времето на Дан Колов в САЩ има ( да не кажа милиони българи ) даже мисля и град Сопот.Ако не друго по братоубийствената завист и злоба ще ги познаеш.Чалгапитеци!
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ллллелллле, ква пропаганда дръпнали патреотарете тук!В САЩ животът бил безсмислен, нямало какво да се прави, заплащането било малко, нямало какво да се види... тук животът бил смислен и интересен... Па единиот даже се изхвърлил- видите ли, той имал доживотна карта, ама се върнал!Едно ще напиша и ще замълча- бедна ви е фантазията кво щеше да стане, ако всяка година в САЩ приемаха всички кандидати от Бг- брой на населението в Бг- нула!
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 122 :Не бърза защото има едно нещо наречено "носталгия".Където и да отидеш по света,колкото и да ти харесва,в един момент ще искаш да се върнеш,заради приятели,роднини и.т.н. ,а не заради друго,демек не успя да се направиш на интересен.
111
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятелят ми Светльо отиде там и ни разправя колко е хубаво ама гледам че като си дойде уж за малко воз не бърза да си ходи обратно !
110
0
 
16
 
! Отговори
somewhere on the eas преди 6 години
Истината е, че тука в usa институциите работят и всеки има шанс. балканско-мутро-чалгаджийски тарикати Не виреят тук и полицията пипа здраво. живота е спокоен, освен ако не си в някое гето.няма охранителни фирми и решетки по прозорците като в чалгария.никой не ти светка по магистралите камоли да слиза да те бие като в чалгария!хорако знаеш език, има работа колкото искаш, безплатни курсове по аако в Абсурдистан държавата работеше(милиция,правосъдие и т.н.)сигурно нямаше толкова хора да напускат
109
6
 
12
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
САЩ не е мечта само за Българите,но и за хората по целия свят.Десетки милиони пускат за зелена карта по света ,а да не говорим колко вадят визи ,за да ходят да видят САЩ.Просто САЩ е най-елитното място на света ,отделно всеки иска да види места като Гранд Канъона,Лос Анджелис,Ню Йорк,Чикаго,Бевърли Хилс,Лас Вегас и още и още ....Също така САЩ е единственото място в света на което можеш да направиш пари от абсолютно всичко.
108
2
 
14
 
! Отговори
Никой не бяга преди 6 години
ОТ хубавото, нали ?Хората са в правото си да напуснат *** и да търсят по- добър живот. А че ходят в САЩ вместо да речем в Китай или рассия е ясно - ми не са луди затова
107
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bolbov... ти нищожество....с татко ТЕКЕЗЕСАРСКИ председател..Ти не си българин!Комунистическа огризка
106
1
 
14
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Едни мечтаят за пари, други за руска мизерия. Кво да праиш, демокрация.
105
14
 
13
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Заглавието е неточно .В Америка няма хиляди българи .Има хиляди *** напуснали България.Просто трябва да ги забравим и да ги оставим да си мечтаят че един ден ще станат отново хора.
104
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Аз мислех , че е Руска мечта , пък тя се оказа Американска !! Няма ли попе един , да иска да живее в Русия ?!
103
6
 
18
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
По програмата за 2015 г. са се включили 48 840 кандидати, като придружители са участвали още 42 339 души, или общо 91 179 българи.ТОЕСТ ВСЯКА ГОДИНА ОКОЛО 100 000 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И РУСОФИЛИ КАНДИДАТСТВАТ ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА ЗА САЩ ! АКО ОН БЪЛГАРИЯ ЗА РУСИЯ НА ГОДИНА ИМА ПОНЕ ХИЛЯДА КАНДИДАТИ , ТО АЗ ЩЕ СЪМ ХИЛЯДА И ПЪРВИЯТ КАНДИДАТ ! НО НЯМА БЪЛГАРИ ЖЕЛАЕЩИ ДА ЖИВЕЯТ В РУСИЯ НЕЗАВИСИМО ,ЧЕ ДОСТА ОТ ТЯХ ПИШАТ ПО ФОРУМИТЕ - КОЛКО ХУБАВ БИЛ ЖИВОТЪТ В ТАКА НАРЕЧЕНАТА ВЕЛИКА РУСИЯ !
102
10
 
20
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Каква мечта? Да се буташ с необразовани афроамериканци на всеки ъгъл, да плащаш като поп за безкрайните им войни и дългове, да "избираш" само между две партии-корпорации, да ядеш ГМО, да пиеш шистова вода и... Добре е в България.