Чернобил - ядреният "Дисниленд", на екскурзия до Припят

200 души на ден разглеждат града по набелязан маршрут
Обновена: 4 ное 2017 13:23 | 4 ное 2017 13:14, Камелия Цветанова
24
Чернобил - ядреният "Дисниленд", на екскурзия до Припят
Снимка: wikipedia.org

Чернобил става все по-популярна туристическа дестинация. Години след аварията се оказва, че Припят се превръща в ядрения "Дисниленд".

Хората могат да се доближат на 50 метра от авариралия чернобилски реактор и да прекарат нощта в град, чийто единствени обитатели са служителите.

Велиан Стефанов, любител фотограф, единственият българин, който отиде на екскурзия в града, разказа пред Нова телевизия, че има предварително зададена програма, която трябва да се следва стриктно.

"Има автобуси, пълни с туристи, над 200 човека на ден посещават града, аз бях в група от 10 фотографи от различни държави, разходката е по определен маршрут, нямаме право да обикаляме сами града, а той е огромен, има два големи стадиона, увеселителен парк, над 50 хранителни магазина“, каза той.

Стефанов и групата му са прекарали в зоната около авариралия реактор два дни.

"Мерките и контрола са много строги и няма хора които да са се върнали заразени, на всеки пункт има специални машини, които измерват радиоактивността“, обясни той  допълни, че никога не била да се сяда върху почвата, защото там се натрупва най - много радиация , а дрехите трябва да са дълги и да се изхвърлят.

"Няма видоизменения на животните, аз не ъм видял такива, но с уговорката, че не знаем какво се случва дълбоко в гората, а може би най-смразяващото нещо там е пълната тишина наоколо“, сподели още  Стефанов.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 месеца
Пълни глупости, сигурно е Н-тия българин ходил там, аз съм бил там преди него. Пълния пакет на екскурзията е много интересен. В Чернобил има и частни лица. По дивите животни се забелязват леки следи, изглеждат болнаво. Абе статията е пълна глупост...
25
0
 
11
 
! Отговори
Михаил преди 11 месеца
Интересно, единственният българин в Припять...?! Поне като пишете статии и това Ви е работата, то не пишете глупости! От 5 години живея в Киев и два пъти съм ходил в Припять. Без никакви екскурзии. Просто се качвам в колата и след 140км и две КПП съм в Припять. Контрола е слаб и не е нужно предварително да си осигуряваш екскурзия. И човека минимум да беше се поинтересувал... 50 магазина даже преди евакуацията през 1986, не е имало в Припять. На фотографа му е голяма фантазията))
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, в САЩ Дисниленд е онова което американците са построили, вaтенките са "построили" техния си "Дисниленд" - Чернобил. Има малка разлика, нали?
23
0
 
2
 
! Отговори
X преди 1 година
...при това единит от тях е и любител фотограф, така че к'во му е единственото?
22
0
 
12
 
! Отговори
X преди 1 година
Как така единствения българин, аз имам 3 познати, които са били там с групи по отделно.
21
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 5

До Фукушима няма.Там всичко е наред:)))
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А знаете ли как се казва атомната централа в Припят? Всички и казват Чернобил и не обичат да я назовават с истинското и име. Казва се В.И.Ленин.
19
5
 
3
 
! Отговори
кротко преди 1 година
Сравнете тази снимка на ВАЖЕН ЛЕЧЕБЕН регион от планета не облъчван с нови камери и скенери и снимки на тежко пострадали от нагли престъпници на власт райони на ПАриж,Лондон,Брюксел ..
ИЛи който и да е път,магистрала,град след 2013 година.
ДАже град Троян след монтажа на нагло престъпни незаконни знаци за уж пешеходни пътеки сканиращи и повреждащи всичко живо е по увреден от припят на снимката
18
1
 
8
 
! Отговори
МЕд мафия у БГ преди 1 година
2004 година обследваме деца родени в Припят живеещи в ДОнбас..Нямаха нито един развален зъб.Здрави,прави весели щастливи..
У нас мед мафиоти тровят децата зверски нямаме нито едно здраво дете..
17
5
 
0
 
! Отговори
ГАСЕТЕ ФАРОВЕТЕ преди 1 година
Pidirasti увреждащи тежко климата в момента с нагло престъпни скенери инсталирани на автомобили вместо доказано безвредни фарове /жълти/
Чрез спец наркотици бяха нахендрили Братския СССР във НЕНУЖНА КЪРВавА война в Афганския древен военен полигон.
КАнят ме срочно в Interpered Sophia да преговарям за компютрна техника ПОДАРОК за
NPP. При преговорите ни облъчват с камери блок съзнание 1985 есента.
16
2
 
0
 
! Отговори
Съвременник на 86та преди 1 година
Деца,деца явно на някой от вас се е отразила радиацията от родителите ви.Ударила е някой от вас в мозъка тоест такъв липсва по рождение.Горките ,как се подиграва с някои майката природа- с най ,,умните"С в сайтовете
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходих миналата зима, нищо особено. Дават ти гайгеров брояч и имаш определен маршрут от който не можеш да се отклониш. Не може да влизаш в блокове и частни апартаменти, само в административните сгради. М/у другото неофициално ми казаха, че всички апртаменти вече са разбити и ценостите заграбени. Общо взето прилича на изоставен квартал с панелки и улици обрасли с храсти. Заслужава си да се види, ако човек има специален интерес към темата, но само за туризма не бих препоръчал.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
interesno - pokazaha edin diado i edna baba, koito tam si jiveiat i sled eksploziata. nishto im niama zdravi i pravi. hapvat si zelenchuzi ot gradinkata. znachi ima hora, mojebi na milioni 1 na koito radiaziata ne vliae. tova ne feik news
13
1
 
17
 
! Отговори
сомутант преди 1 година
Вече и ние сме като чернобил.
Идват да съзерцават девствени руини от светлото минало тръни и безлюдие.
Само че дивеч нямаме и риба.
Само глад и радиация.постсоциализъм и демокрация.
12
7
 
21
 
! Отговори
бсп-бкп и др.мафия преди 1 година
Бкп то плющяхте вносни стерилни храни о скъпо вино на закрито
А ние марширувахме по ваша заповед под радиоактивния дъжд.да ме изложим съюза .сектртно било.
Яжте марули че са много полезни ни уверяваше партиец по канал едно.ссмо ги измойте с вода от чешмата с цезий.
Сега мрем.
Вашта семка
Д ви се върне.дано!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е от къде окрадна/копи-пейства Статията , по пронцип тука в днес.бг никой не пише а само копира от други сайтове
10
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
аз бях 2007ма и даваха да се обикаля града сам, сега явно са затегнали.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна зарази Русия и Европа с радиация 1986 година.
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е,че от Украйна се задава нов Чернобил. Реакторите й са пригодени за руско гориво, а те използваха американско, но то се оказа калпаво. Реакторите днес са в плачевно състояние, без необходимата поддръжка. Авариите при тях са все по-чести и по-сериозни.
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрените катастрофи са полезни за природата, растенията и животните.