И кой сега е №1? Родните театри биха кината по приходи

Има и повече посещенията и на музеите ни, предимно от чужденци
Обновена: 4 ное 2017 08:58 | 4 ное 2017 08:55, Камелия Цветанова
18
И кой сега е №1? Родните театри биха кината по приходи
Снимка: Булфото, архив

Българските театри са реализирали двойно по-големи печалби от тези, които кината са отчели от излъчването на американски филми. Това показват данните от Националния статистически институт за 2016 г. Според цифрите 75-те наши театъра са отчели приходи от близо 80 млн. лева, за сметка на кината, които от всичките си 59 сгради, където се излъчват прожекции, са спечелили общо 48 млн. лева.

Рекордът по приходи е от американски продукции – малко над 43 млн. лева. Те са излъчени общо 280 хил. пъти., а посетителите са били близо 5 млн. души. Всичките са изгледали общо 4306 филма, направени отвъд океана. По-неприятната част от статистиката обаче показва посещаемостта на българските продукции на големия екран. Те са били общо 650, като са ги гледали малко над 178 хил. души. Десетте хиляди прожекции са реализирали печалба от 1 152 000 лева. Според последните правила от 2015-а година, държавата ще превежда на театрите по 2,50 лева за всеки спечелен лев. Това обаче се отнася за драматичните и драматично-куклените театри.

Филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорните ансамбли ще получават по 6 лева. Софийската опера и балет, музикално-драматични театри, театрално-музикални центрове и експериментални институти - по 4 лв.

Допреди няколко години се твърдеше, че сценичните изкуства са в колапс от липсата на пари, но цифрите доказват обратното. Проблемът обаче остава за някои извънстолични трупи, които имат малко представления.

Друг подем на посетители се забелязва и в музеите ни. Смята се, че обявяването на ден със свободен вход е повишило резултата, като посещенията са с близо 10 процента повече за последната отчетна година, спрямо предходната. У нас функционират 195 музея - 88 общи и 107 специализирани, включително художествените галерии. Посещенията в тях през миналата година са над 5 млн.

Сериозен е ръстът при чужденците - годишното увеличение е с 271 хил. посещения на чужди граждани.

В проценти ръстът е близо 38. Приходите на музеите се увеличават с 13 процента, общо те са над 56 млн. лева.


18
Още по темата: театъркиноприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аа, откакто в междузвездни войни, сценария беше като за 5-годишни, а в главните роли бяха жена, *** и азиатец, като лошият беше единственият бял мъж наоколо, тотално отказах да ходя на кино. Писна ми от плоски филми и по телевизията и в киното. Наситих се на филми и нещо не мога да ги търпя напоследък изобщо. Доскучават ми още на 5-тата минута.
16
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 1 година
Коментар 3 го е написал но кой да чете и статията. На всеки 1лв се дотират 2,5 лв от държавата, те 10млн билети приходи 25 млн държавата, 20млн билети 50 млн държавата. А няма празни места и се разпродава всичко не защото е скочило нивото на театрите а заради схемата горе. Имаш зала за 500 човека продаваш половината билети, другите ги "изкупуваш" за да получиш дотация, направо се пръскат по шевовете...
Има и добри постановки на които си заслужава да се отиде.
15
2
 
2
 
! Отговори
Anon преди 1 година
Една добра новина. Но и показателна. Българина няма пари да отиде да види един филм както е бил замислен да се гледа- на голям екран (често 2.35-2.40:1) и с подобаващото качество на аудиото... а се дзвери На компютри и телевизори... но... факта, че се ходи на театър е доста положителен. Не сме съвсем оскотяли...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
левски и цска постановка номер 1
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално, театърът предлага качествена продукция за разлика от холивудските по мии в кината.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко подвеждаща е статията, не са се увеличили посетителите на театрите, просто Замунда уби бизнеса на кината...
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да.давам пари за холивудските филми като има Интернет и си ги гледам онлайн или ги свалям.На театър бих отишъл винаги защото това там е актьорска игра е не 5 минути филм с 20 спирания на камерата щото някви немогат да запомнят 3 изречения.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то сигурно 95% от тия американски филми са от САЩ, така че доста се е монополизирал пазарът.
9
0
 
17
 
! Отговори
истината е ... преди 1 година
Че театрите са държавни и още не са се научили как да укриват доходи и печалба, за разлика от кината където знаят кай да им води счетоводството.
Иначе аз също подкрепям мненията, че постановки с цени 25-30 лв са далеч от възможностите на хора от малките градове.
8
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отчитате ли, че голяма част от посетителите на театрални постановки, са снобари?
7
4
 
11
 
! Отговори
11 преди 1 година
С 30лв вход на някой постановки..... и Cacao Beach може да бият :D
Трябва да ценим изкуството, но вече не е за моят джоб.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея кина ако направят 20 лв билета скоро може и да гледаме фалити. Абсурдни цени за групови гледания. Билет над 7-8 лв не е реален за БГ.
5
3
 
21
 
! Отговори
:):) преди 1 година
ами кината с тез молове станаха лукс с цените си. И след това ,поредното копие задокеанско, с мляскащи хамбургери и хрупащи пуканки.
4
3
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
Тези данни ме радват ,защото бългрина е започнал да поумнява !!
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторът бърка нещо понятията. В един момент се говори за приходи, в следващия за печалби. Нали знаете, че има разлика? Цялата статия става подвеждаща по този начин.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бичето.
1
6
 
18
 
! Отговори
Чо Чо Сан преди 1 година
Комерсиалните постановки драстично надделяват и много от тях не се различават от филмите,пускани от конвейера на Холивуд. Количеството сдъвка качеството.