Полярниците отново на гости на пингвините на Антарктида

Първата група заминава за Ливингстън след седмица
23
Полярниците отново на гости на пингвините на Антарктида
Снимка: Булфото, архив

Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

С изкачването на връх Мальовица е завършил тренировъчният лагер, който се е състоял в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица.

На него първо са били представени предстоящите работи, които ще се вършат по логистичното обезпечаване на базата, ремонтните дейности и строежа на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е на базата от миналата година.

Предстои поставянето на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи изключително много използването на дизелово гориво за функционирането на българското селище на Антарктида.

Основно внимание е било обърнато на научната програма, която ще е най-съществената част от предстоящата експедиция. Ще бъде започнато изпълнението на петгодишната Национална програма за полярни изследвания, приета с постановление на Министерски съвет.

Научните проекти, които ще се разработват тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични изследвания, както и дейности по измерване на морското ниво в българския залив, свързано с промените в климата и интензивното разтапяне на ледниците в района на Западна Антарктида.

На полярната ни база заедно с българските си колеги ще работят девет чуждестранни учени - шестима португалци, двама турци и един монголски изследовател.

На 8 ноември президентът Румен Радев ще връчи на официална церемония в Гербовата зала на Президентството националния трикольор на участниците в 26-тата българска експедиция, се посочва в съобщението.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
извънземен преди 1 година
много завистливи и нищо незнаещи за антарктида хора са се изказали
20
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 1 година
Не се споменава само кой е агента на ДАНС сред учените !
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В предишния парламент имеше един депутат от ДСБ - Станимиров, който ходи в командировка при пингвините, а след това в Мадагаскар, колко ли му струваха командировките на българския данъкоплатец?
Добре, че Народът му би шута, та да се направи малко икономия.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко , аджеба, струват на народа 26 пимпиреви срещи с пингвините, а езика научили!? безсрамници комунистически!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ЧИЯ СМЕТКА ??
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гости на пингвините може да отидат и в кърджали, много по близо е
15
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Пимпимпимпирев добре си поживя за сметка на българската "наука". Никакъв кяр за България от неговите дългогодишни екскурзии до Антарктика. Ако пътуваше на свои разноски, шапка щях да му сваля, но случая не е такъв. Тарикатите живеят на гърба на баламите. Хвърляме им пари на драго сърце през балкона. Браво Христо, браво български юнак!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето на такива се казва:лапундери.Само лапат парите на народа.За народа няма пари,но за тях се намират.И като ходиха толкова пъти,че и параклис си направиха,какво откриха?До кога ще се харчат пари за щяло и не щяло?Гърците да не са по-прости,че вместо да ходят на южния полюс да се развяват,ще дадат на пенсионерите по 1000 евро.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В статията полярници, да се чете пияници...
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Суека

Няма никакви забрани за пътуване и изследвания. Не вярвай на фалшиви новини и слухове.

Цялата Антарктида е свободно достъпна за всеки.
11
5
 
2
 
! Отговори
хммм преди 1 година
това Желю жабата ли е на снимката бе
10
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
До Шматка [#8]

Ок, бегай си там на туризъм, аз - в топлите страни... :)
Само така ще разбереш колко е скъп пътя до там, подръжката и "хотелската част".
9
0
 
6
 
! Отговори
до Шматка преди 1 година
Испанската армада е била гръб на тези кораби до новия свят... Ние с какво ще защитим нашите"кораби" и позиции там?? И както каза вече, на континента говорят испански, едва ли ще учат български. Ама едва ли ще схванеш...
8
6
 
1
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 7

Не схващаш ли че всяка една експедиция на този континент е на загуба.Никой нищо не може да донесе от там което да покрие разходите но присъствието дава право на територия.От друга страна не си мисли че е много скъпа подръжката и.Там винаги има чужди учени които си плащат за това.Ако зависеше от мен бих направил модерна голяма база(не като сегашните бараки) с хотелска част така че да се увеличи броят на чуждите учени.Защо не и туристи.
7
3
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
До Шматка [#4]

Да прав си,че цяла Ю.Америка говори испански. Трябвало е да се засилим натам през късното средновековие, вече е късно. Исп.кораби са се връщали натъпкани със злато, а нашите мореплаватели-екскурзианти-полярници - само с празни приказки за грандиозни постижения и открития, и обещания за перспективни следващи още по-безсмислени и по-скъпи пътешествия. Ха,сега схвана ли разликата?
А и някой може ли да ме светне дали досега сме видяли неква файда от подобни т.н. "научни проекти",а?
6
7
 
5
 
! Отговори
Суека преди 1 година
Тия ходят само където Краварите им позволяват и Руснаците и другите там държави дето са подписали документа от 50-те години за ЗАБРАНА посещение на АНТАРКТИДА от цивилни !!! Има много скрити тайни и неща които неискат да разберете за този континент хора ама вие им вярвайте ! Всички са ска*пани пионки и крият ИСТИНАТА ОТ ВАС ! Самообразовайте се от интернет и винаги абсолютно винаги СЕ СЪМНЯВАЙТЕ В КАКВОТО ВИ КАЗВАТ ПО МЕДИИ, УЧЕБНИЦИ, ТЕЛЕВИЗИИ и т.н.! Дава ви се да знаете само каквото те решат!
5
3
 
1
 
! Отговори
SSP Alliance преди 1 година
Тъмната истина за Антарктида!

Космическо разкриване - Новата зона 51
https://m.vbox7/play:d6eef0667d

Космическо разкриване - Антарктида: Процесът на разкриване
https://m.vbox7/play:4a14b11a50
4
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 3

Така са мислели и мишоците в Испания през късното средновековие..Защо да пращаме толкова кораби зад океана.Що пара харчим на вятъра
Днес цяла Ю Америка говори испански.Едва ли ще схванеш...
3
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
ето това е истинско хвърляне на пари на вятъря, т.е. на леда!
Напълно безсмислени показни инициативи! От тях печелят шепа хора, разходите са космичечески, а ефектът е НУЛА! За парите, които ще се потрошат за този сел.як (който май добре си е посръбнал на снимката) можеше да се построят няколко болници в БГ...
2
3
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 1

Тази база още ли не е закрита.Я там разните му министерства да я обявят за губеща и да я дават за един долар