Роден в зоопарк, гледан вкъщи - маймунчето Алф се взе за човек

Търсят му женска, за да се мисли за какъвто е - лапундер
50
Роден в зоопарк, гледан вкъщи - маймунчето Алф се взе за човек
Снимка: Зоологическа градина - София

Плюшени играчки, дрънкалки и скейтборд в клетката на маймунчето Алф в Софийския зоопарк.

Историята на лапундера трогна много хора, след като Алф се роди на 31 януари 2015 г. и заради липса на кърма се наложи той да бъде отгледан от гледачи на зоопарка.

Още по темата

“Алф има проблем с общуването с другите маймуни. Просто имаме маймуна, която си мисли, че е човек”, каза преди седмица шефът на Софийския зоопарк Добромир Бориславов в отговор на питане на общинска съветничка защо лапундерът е сниман в реклама, облечен в ризка и с каишка.

Затова Алф е сам в клетка. Забавлява се с плюшени играчки и дрънкалки, разнасяйки ги из нея. А щом види хора, се хваща за мрежата на клетката и подава ръка през нея. Мине ли покрай него някой от гледачите, Алф отново увисва на мрежата и започва да го гали по косата, за да привлече вниманието му.

Освен задължителната за лапундер храна Алф похапва детски пюрета и пие адаптирано мляко в биберон. Не само по това той прилича на малко дете, но и щом се почувства застрашено, маймунчето лапва палеца си и започва да го смуче досущ като бебе.

“Той сам търси хората. Яде различна, човешка храна. Това не е нормално за една маймуна”, казва ветеринарният лекар и отговорник за сектора на приматите в зоопарка д-р Иван Цветков пред "24 часа".

И обяснява, че Алф не е единственото животно, което се е наложило да бъде отгледано от гледачи. При другите обаче не е допусната грешка - Алф е трябвало да бъде върнат в групата си до навършване на 3 месеца.

Цветков показва клетката на капуцините. Един от тях - Чарли, също бил отгледан в карантинното отделение, но той е част от групата си и трудно може да бъде различен от другите, а в началото, когато го пуснали там, дори не можел да се катери.

Как обаче се стига дотам една маймуна да започне да се мисли за човек? “Когато един човек се привърже към едно животно и когато позицията му позволява да се разпорежда с отглеждането му”, отговаря Бориславов.

Всъщност става дума за бившата административна директорка на зоопарка. Една от причините за уволнението ѝ е именно Алф.

Тя и един от гледачите поели грижата за Алф след раждането му. Двамата се редували, тъй като маймунчето трябвало да се храни на 2 часа. Първо Алф е в карантинното отделение.

“В един момент обаче тя решава, че е най-добре да вземе Алф вкъщи Той е живял там 2 месеца. Гледан е като дете, обличан е с дрешки и са му слагани памперси. След като го връща в зоопарка, тя го е разхождала всеки ден навън, а маймуната си мисли, че тя е майка му. През това време Алф вижда само хора, той дори не беше чувал маймуните. Носеше му играчки. Дори е воден и в “Шоуто на Слави”. В един момент се появих аз и започнах да задавам въпроси защо тази маймуна стои в карантинното отделение и влязохме в конфликт”, разказва Бориславов, който поема поста в началото на тази година.

Иначе засега опитите Алф да се върне при групата си, където са майка му Мая и баща му Боко, са неуспешни. Алф е агресивен с тях. Те също не го приемат. Шансът той да започне да се мисли за лапундер, какъвто е, е с настъпването на половата му зрялост след около година. Тогава при него може да бъде пусната женска, с която да си имат поколение.

Затова Бориславов вече е задействал процедура зоопаркът да получи специален лиценз, който му дава право да разменя животни със зоопаркове извън ЕС. Причината е, че лапундерите не са интересен за повечето зоопаркове вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: зоопаркАлфлапундер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 5 години
Този директор на зоопарка в София Бориславов е голяма маймена и той-заради маймунчето щял да го размножава та да се мислело за ***-горките маймунчета родени от връзката-дано не отидат в гадните зоопаркове на ЕАЗА в Европа и в Швеция,където убиха жирафчето Мариус специално директорът на зоопарка в Копенхаген уби жирафчето щото било от кръвосмешение и го дадоха за храна на лъвовете да го убие Господ и цяла Европа и светът протестираха и проклетите шведи не им пука и го дадоха за храна
44
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
В настоящето има три успели шимпанзета . Най-най е това , което играе голф и изкара два мандата в Белия Дом . Другото стана Генерал , шеф на Митницата , но се спомина . Третото беше в ДАНС , за малко Главен Секретар на МВР , а понастоящем е Национален координатор на " Атака "
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучетата и котките ядат човешка храна и са агресивни с други кучета и котки.
42
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
От зоопарка могат да го продадат за домашен любимец - той си е възпитан вече и ще се чувства добре сред хора.
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НезлобливС лапундерчето е успяла.Но дали ще постигне такъв успех с представителите на екзотичния етнос? Не знам ...
40
0
 
51
 
! Отговори
Незлоблив преди 6 години
Бившата административна директорка да стане директор по интеграция на ромите - щом е успяла от *** човек да направи...
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ne prili4a na tur4e a prili4e na bulgar4e rob4e
38
15
 
2
 
! Отговори
дарвин преди 6 години
типи4ен Путинуид --от семество КОМУНОиди
37
13
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Маймунчето е расист и веган не се мисли за човек, а ненавижда подмайнутите най добрe да го удавят за да не създава проблеми тази *** популист.
36
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин си е направил селфи ))))
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голям сладур е
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34 Тони Кутев и той ли мина към ГЕРБ
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един симпатизант на ГЕРБ.
32
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като търси женска --оная говорителка Захариева става тъй и тъй рускините спят със вси4ко ... а това дори и на Путин мяза
31
0
 
12
 
! Отговори
чоека преди 6 години
Само аз ли съм гледал по Animal Planet как се отглеждат малки животни от гледачи. Гледали го наще и сега викат *** се мисли за човек, еми елементарно щом тези къде са го гледали се мислят за маймуни. Много некадърници се занимават с неща къде не им е работа.
30
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Obama Bin Laden -- руси4ко е като Путин а и има неговите о4и и ръст
29
4
 
20
 
! Отговори
Obama Bin Laden преди 6 години
Прилича на Барак Обама, само, че е по светъл 😂
28
1
 
10
 
! Отговори
Румен преди 6 години
абе,ейлапундера по цял ден лапундри "новините" в този смешен сайтна вицове толкова не съм се забавлявал
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооо,Банки мун,здрасти!Парле ву франсе?
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да върви на позитано 20 да сред себеподобни