Българското военно чудо – превземането на Лозенград

Сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни
52

5544 гледания   |  Още видео

Битката за превземането на Лозенград през 1912 г. е във фокуса на втория епизод от документалната поредица "Българско военно чудо". В рамките на близо 8 минути авторите на филма пресъздават първото голямо сражение от Балканската война. Окрилена от своето желание за постигане на националния идеал, още в първите дни на конфликта, войските на Царство България постигат неочаквани резултати.

Победата е изненадваща както за Османската империя, така и за Великите сили. Военният съветник на турците генерал фон дер Голц твърдял преди войната, че Лозенград може да бъде превзет само от германци и то след тримесечна обсада, но българите го опровергават, като постигат успех след двудневни боеве, на седмия ден на войната.

Датата е 5 октомври 1912 г. Цар Фердинанд обявява война на Османската империя, като в манифеста си припомня думите на Царя Освободител Александър ІІ – "Святото дело трябва да се доведе до край", т.е. Руско-турската освободителна война трябва да получи достоен финал чрез една обединителна война.

Така се слага началото на едно сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни. Войските ни се сблъскват с редица сериозни трудности като липса на прехрана, на транспорт. Изправени са и срещу вражеската армия, която е със сериозно числено превъзходство.

И въпреки многобройните проблеми, когато на 5 октомври войната е обявена, генерал Радко Димитрие отбелязва: "Моите славни сътрудници при щаба посрещнаха известието с такава радост, като че ли се готвеха за сватбен пир".

Късометражният филм е част от документалната поредица на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Тя се състои от 10 епизода, посветени на 10-те най-големи сражения  на българската ни армия по пътя за национално обединение.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
Неделин преди 1 година
И какво излиза? Дълго време нямаше нищо читаво направено, събрано на едно място, за нашата славна история и всички се жалваха за това. Чалгата беше единственото, което се случваше тук а по телевизията само смърт и брадъра. Сега има някакво раздвижване, патриотизма става интересен, правят се поредици за миналото ни и пак недоволни. Нямате оправия бе хора. Защо ли и днес поглеждам коментарите. Само мрънкане и злоба.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоимен
След толкова много омраза резултата е Стоимен!
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, да! Като пристигнаха истинските дивизии от Анадола и избягаха чак у сръбско!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като са го превзели колко време са го владели и къде е сега? Факт!
38
0
 
1
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Пишете в гугъла нещо от рода на "Българския военен парад който изуми цял свят" нещо от този род ......става дума ако не се лъжа за 80-те години .......и гледйте парада на бойните машини ! Нооо сега сме в НАТО и те ще ни закрилят хахаха ....държава без армия не е държава !
37
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Стоимен
Само да ти кажа въпросният не е българин ip-то му е от руското посолство. Та не се учудвай.
36
1
 
2
 
! Отговори
минало заминало преди 1 година
До Анонимен

НА СТАРА СЛАВА ЖИВЕЕМ........................
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоимен 36
Какво е той с оцапаната клавиатура в сравнение с един цял народ (почти) със свалени гащи?! То каквото е било през 1912 година е било! Сега за съжаление не е! Хубаво, били сме велики, печелили сме битки ама на сегашен план - чушки! А пък ако случайно вземем да се сравним с някоя западна държава и премерим техните победи ще посърнем. Едно светло минало не прави светло настояще/бъдеще! От миналото се вземат поуки и мъдрост за да се изгради светлото бъдеще! А при нас - точно обратно!
34
2
 
4
 
! Отговори
Стоимен преди 1 година
Абе, гледам тук някакъв трол безроден, неориентиран, се пени какви били българите. Прави ми впечатление, че го прави на български, в български сайт, в коментари под български филм за български военни успехи. Ами и аз да нямам т*пки при такива обстоятелсва бих се озверил. Нищо, дано не му затрият акаунта в порнхъба, че поне капчица щастие да има в тоз негов мизерен живот. :)
И гледай да си избършеш клавиатурата, че сигурно лепне от миризливите ти пръсти.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До IYI дали е тюрски бая е спорно поне (пе4енегите от БГ групата заклали светослав )са си тюрки ) по скоро Ирански ----- но с руски характер какви победи да има
32
12
 
5
 
! Отговори
Българите преди 1 година
Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 *** румънците Нищо нямаше да направят без руско съгласие и подстрекаване а и потоните мостове дето им дават ... като капак им обещавам бая голяма 4аст от района на Белграт СКА ОБЛАС с не маЛКО РОМЪНСКО НАСЕЛЕНИЕ ДОРИ И ДНЕС -- ама след като сърбитер ядът боя и оправяме гърците --- една северна ко4ина еметен щеше да загуби сякакви идей за константинопол
30
21
 
9
 
! Отговори
xyz преди 1 година
Българите градят щастието си върху нещастието на малцинствата.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българите руснаците се пак ВИ бихме което доказва 4е има и по прости
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тогава и сега политиците ни са за разстрел. Имали сме възможност за половин македония , излас на бяло море и присъединяване на най-големите градове в тракия... Ама той Народа го е казал "лаком г. - глава затрива". Тръгнали да обявяват война на 4 фронта. Първо обещали на Румъния , после много им се видяло . Че и другите виновни изкарват.
27
19
 
9
 
! Отговори
Българите преди 1 година
Българите са най-простият народ на земята.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по стандартите на БНА от соца е 4удо По стандартите на Царската армия - осъществила това- си е стандартна работа от нейното си ниво
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава, когато България беше ... България .... [траурна музика за драматичен ефект ...]
24
3
 
29
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Не изиграхме ходовете си добре в тази война. Почти сами се бием срещу турците в Източна Тракия, а гърци и сърби освобождават смесени райони през това време. Че и на Цариград се точим, който има население тогава колкото почти половин България и за това безумие пращаха младите момчета да висят на бодливата тел под куршумите на картечниците на Чаталджа. И после ние се бихме, другите пируваха.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одринци искат да се присъединят към България ама като отскочат до Хасково и видят мизерията се отказват.