Българското военно чудо – превземането на Лозенград

Сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни
52

Битката за превземането на Лозенград през 1912 г. е във фокуса на втория епизод от документалната поредица "Българско военно чудо". В рамките на близо 8 минути авторите на филма пресъздават първото голямо сражение от Балканската война. Окрилена от своето желание за постигане на националния идеал, още в първите дни на конфликта, войските на Царство България постигат неочаквани резултати.

Победата е изненадваща както за Османската империя, така и за Великите сили. Военният съветник на турците генерал фон дер Голц твърдял преди войната, че Лозенград може да бъде превзет само от германци и то след тримесечна обсада, но българите го опровергават, като постигат успех след двудневни боеве, на седмия ден на войната.

Датата е 5 октомври 1912 г. Цар Фердинанд обявява война на Османската империя, като в манифеста си припомня думите на Царя Освободител Александър ІІ – "Святото дело трябва да се доведе до край", т.е. Руско-турската освободителна война трябва да получи достоен финал чрез една обединителна война.

Така се слага началото на едно сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни. Войските ни се сблъскват с редица сериозни трудности като липса на прехрана, на транспорт. Изправени са и срещу вражеската армия, която е със сериозно числено превъзходство.

И въпреки многобройните проблеми, когато на 5 октомври войната е обявена, генерал Радко Димитрие отбелязва: "Моите славни сътрудници при щаба посрещнаха известието с такава радост, като че ли се готвеха за сватбен пир".

Късометражният филм е част от документалната поредица на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Тя се състои от 10 епизода, посветени на 10-те най-големи сражения  на българската ни армия по пътя за национално обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари