Жертвите и ранените в катастрофи – повече. Лъже ли ни МВР?

Идея: Да се види коя шофьорска школа обучава курсисти най-зле
6 ное 2017 12:10,
19

Манипулирани ли са данните на сайта на МВР за броя на загиналите и ранените по родните пътища? Любка Маринова от Асоциация на пострадалите при катастрофи изнесе данни, че жертвите и катастрофите по пътищата са доста по-малко в сравнение с миналата година

"Не е възможно зануляване на данните от страна на МВР. Този 30-дневен срок за загиналите от катастрофи не е измислен от Народното събрание, а от международни организации. Няма смисъл да се зануляват данните, защото няма какво да се промени с това", категорична бе Маринова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да се види коя фирма е обучила най-добре своите курсисти и коя най-зле. Според нея много шофьори не знаят знаците по пътищата.

Темата коментираха още председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов и председателят на МЕНСА - България Христо Радков.

Инж. Йонко Иванов посочи, че още в началото на годината е било ясно, че има проблем с тези статистики, но никой не се е самосезирал.

"Няма правилна държавна политика на тази тематика. Отчита се броят на загиналите и пострадалите в по-големите болници, а в малките болници жертвите не се отчитат. Някой се стреми с тези неадекватни данни да ни обърка. Наскоро КАТ направи много гафове с изменения на ЗДП", каза още той.

Христо Радков отбеляза, че до 10 юни на сайта на МВР са се качвали данни, според които жертвите на пътя са били повече спрямо миналата година. След това обаче сайтът се е сринал и оттам нататък данните за тези месеци не е могло да се видят.

"Има откровена некомпетентност или някой се опитва да ни заблуди. Ако някой иска да ни излъже, трябва да бъде наказан", коментира още Радков.

Гостите направиха заключение, че трябва да има по-голям контрол, по-добро обучение за младите шофьори и опресняване на шофьорските знания цял живот, за да се намалят жертвите на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
КОЙ ли? преди 6 години
Корупция в КАТ отдавна няма,прехвърли са по РПУ-тата.Махат кат за последно,а кандидати за КАТ няма.
17
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Населението намалява - намаляват ПТП-тата! Има ли нещо по-логично от това?
16
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 години
Истината е в събираемостта на глобите , а не в техния размер. А и докато минава израза : Кво праим ся ? едва ли ще се променята нещата.Повечето пътни глоби в германя са по-ниски или близки до нашите , а с техните заплати съответно и по-евтини , ама там системата работи , а тук не - защо ли ?Ето няколко примера - до 10км/ч - 10Е срещу 10лв , 41-50 км - 200Е /600лв , 50+ - 240Е++/600лв++ , мигач - 10Е/20лв , колан - 30Е/50лвИ как става така че там има ред , а тук не?
15
0
 
1
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
До ФактПодкрепям напълно. И аз съм изказвал същото мнение. Съжалявам че мога да поставя само един +.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжата отдавна е държавна политика у нас!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжат за всякакви видове престъпления и нарушения. Самият им министър го направи по телевизията с нагласените статистики.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В края на лятото бяха 800 ,тази година е като 1992 година!Над 1000 но колко точно.
11
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Единственият начин познат по света, чрез който успешно се намаляват нарушенията, а от там и катастрофите, ранените и загиналите е КАТ да заработи. Известно по света какво трябва да стане - трябва всеки шофьор да е убеден, че ако извърши нарушения, неизбежно ще бъде санкциониран за това нарушение. Ключовата дума е НЕИЗБЕЖНО, като размера на санкциите е несъществен. В България се прави обратното - вдигат се санкциите, говори се за обучението на шофьорите и нарушенията и катастрофите се увеличават.
10
1
 
5
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Виж ти. Значи затова излезе наскоро някаква статистика как уж през соца ставали даже повече катастрофи от сега.
9
3
 
0
 
! Отговори
boko преди 6 години
da lapat postoianno zastrahovatelite ili mutrite li biaha......
8
0
 
20
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
А кой според теб е виновен ?В момента КАТ се интересува повече за административните нарушения (застраховки и винетки), отколкото дали се спазват правилата за движение. Глобява се само за превишена скорост и алкохол. А ЗДвП е бая дебел. Глоби за неспиране на SТОР, неправилно престрояване, шофиране в насрещното и т.н. се пишат само ако има ПТП.Книжка имам от 15 години. До преди 8-10 години полицаи дебнеха на всякъде, а сега я видиш патрулка в месеца я не.
7
1
 
9
 
! Отговори
бивш полицай преди 6 години
Истината е една всичко е изградено не настатистиката ана стъкмистиката тоято ежедневно се изготвя от долу нагоре и се надпреварват КОЙ ще е попо НАЙ От РПУ -ОДП- МВР и стигайки в МС за посредно се пресява Това е положението не се заблуждавайте че живеете в реална и спокойна пътна обстановка.
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финансовото състояние на българистанецът се повиши, а оттам той закупи най - жизненоважното му, а именно автомобил, без да се вземе предвид фактът, че шофирането не е за всеки калитко. Повече бездарници на пътя = повече катастрофи = повече жертви.
5
9
 
21
 
! Отговори
НЕлъжещ преди 6 години
Колеги, колкото и да ви е неприятно, проблема не е само в полицията. Да, те не работят както се очаква, но за това сме си виновни НИЕ. Ние им даваме рушвети и ние ги стимулираме да вземат! Ние им позволяваме да правят това!Замислете се колко пъти сте давали рушвет... Сега разбрахте ли къде е проблема?Както казваше бай Тошо... мат'ряла! Това е проблема.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой не лъже у нас!?
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ по принцип лъжат за всичко. Това е в природата им.Лъжат за средната работна заплата че е 1 500 лв, а тя някъде около 700-800 лв.Лъжат и за броя на загиналите в катастрофи, чиито истински брой е почти тройно по-висок от официално оповестения.
2
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полицията ли е виновна че ка,ат като луди ?
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая държава на година по пътищата си заминават толковам, колкото цивилни във военновремена Сирия. МВР не само че ни лъже, а и замазва след това.