Владимир Зарев получи наградата "Св. Паисий Хилендарски"

За писателя орденът тежи морално и интелектуално
7

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов връчи днес в Министерския съвет държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г. на писателя и редактор Владимир Зарев.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена от правителството през 2000 г.
Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Тазгодишният й носител е определен единодушно от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София.

Син е на академик Пантелей Зарев. Завършил е българска филология в София. От 1973 г. досега работи в списание "Съвременник". Зарев е автор на много книги, десет от които са романи.

18 негови книги са издадени в 12 държави на 11 езика.

"Владимир Зарев казва: "Свободата е форма на различие, колкото по-различен е един човек, толкова повече е себе си, и толкова е по-свободен", посочи министърът на културата Боил Банов в своето приветствие към Зарев.

"Това е изключителна награда на името на българския будител Св. Паисий Хилендарски", каза Владимир Зарев след награждаването.

"Орденът тежи морално и интелектуално, това е признание, за което се надявам, че моето творчество отговоря", допълни той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този преклони глава пред Тиквата! Келепира, братя! Келепира е важен!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сКогато ти сътвориш нещо колкото Зарев можеш да даваш оценки. Проблемът ти е че търсиш под вола теле. Хората могат да бъдат работещи и неработещи, честни и нечестни. Твоята квалификация е безсмислена.
1
3
 
5
 
! Отговори
с преди 6 години
Пак ли награждавате комунисти.