Длъжници сме на българите в Западните покрайнини

Андрей Врабчев в Bloomberg TV Bulgaria
8 ное 2017 18:00, Екип на Bloomberg
23
Длъжници сме на българите в Западните покрайнини
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите в Западните покрайнини имат нужда преди всичко от съчувствие, състрадание и разпознаване на техните проблеми, които са ясни. Това, с което е ощетена България са изконни, доказуеми български земи, населени с български народ. Това каза Андрей Врабчев, експерт международна сигурност и идентичност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Нека сме наясно - проблемът за България не е землището, а хората. Тези хора, които остават не по свое желание зад границата на България действително понасят най-тежкия удар от тези договори".

Голяма репресия има върху хората, които остават зад граница, подчерта Врабчев. "Ние сме длъжници на тези хора".

"Ньойският мирен договор е по-скоро диктат и Америка още тогава отказва да го подпише. Много от тогавашните политици са разбирали, че Версайските документи са условия за една нова война, което след това се и случва".

България е ощетена и то в интереси, които са доказуеми и разумни, каза гостът. "Друга тема е какво е било нашето поведение. Въпросът е дали след толкова години има смисъл да бъде връщана темата по този начин. Защото Ньойският договор изтича, той има някакви времеви параметри - дайте сега да си искаме Западните покрайнини".

"След това са сключени други договори, които по някакъв начин припокриват тези решения, така че въпросът е много спорен, особено в съвременна Европа".

В XXI век не може да се говори за твърда позиция и заявка за претенции за територия и население, категоричен бе гостът. "За мен големият проблем е, че всичко, свързано с идентичност и национална кауза се използва не като стратегия за реализирането на България и нейното влияние в региона, а се използва за вътрешно-политически цели, защото наистина има емоционален момент".

Това се усеща, защото политици отиват неподготвени в съседни балкански държави, посещенията са по време на предизборни кампании, но няма последователна политика спрямо българите в Западните покрайнини, каза още Врабчев. "Друг е въпросът, че Западните покрайнини са една малка част от териториите от днешна Източна Сърбия, населени с българи. Този въпрос е изоставен във времето, защото Сърбия придобива тези територии с благословията на руския император. Тези теми поради своята сложност и многото напластяване са отбягвани от нашата външна политика".

"Не виждам кое е толкова деликатно на темата - имаш население, което се определя като българско, което е лоялно на произхода си, което е международно признато и ти трябва да се погрижиш за него, тъй като то се обръща към Майка България, но като че не получава усилия насреща".  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22 България,защо не подобри положението в изостаналите си райони на държавата.В повечето ни села и градчета ,живот няма,хората са наизчезване,ама ние сме се загрижили за сръбската територия ,известна ни,като Западни покрайнини.Територия около1500кв.км./,горе -долу полувината от Габровска област/ с население от 10тина хиляди жители.Дори тази територия да влезе в България , бързо,ще я доунищожим.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен10 Проблемът може да се реши,поне частично,като се каже твърдо"не",на Сърбия за членство в ЕС,докато не подобри на дело ,положението на българите в Западните покрайнини.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonymous11 Кърджали и Западните покрайнини изобщо не могат да се сравняват,защото последните са изконни български територии още от Средновековието,докато турците са завоеватели и идват едва през 14 век.Те са натрапници и трябва да си ходят,откъдето са дошли.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До13 Такава я направиха сръбските националовинисти.Където мине сръбски и руски крак,трева не никне.Само сърбите и руснаците избиват сродни народи-"православни,братя славяни",за нови територии.За турците да не говорим,те са мюсюлмани,това обяснява всичко.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Където вине сръбски и руски крак,трева не никне.Само сърбите и руснаците избиват сродни народи-"православни,братя славяни",за нови територии.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Осман15 Така както Ердоган се грижи за турците по света,така и България се грижи за българите,където и да са те-в случая-Западните покрайнини.Голяма наглост е,да ядеш български хряб,да говориш български и да мразиш България.България се е простирала до Драч през Средновековието-цяла югоизточна днешна Албания,затова там има българи,когато турците не са имали своя държава и са били малко племе в Азия.Да не бяха арабите,нямаше да имате армия,с която да завладеете земите на Одманската империя.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Turk14 Когато България е била държава в Европа,турците са били малко племе в Азия.Те са натрапници от 14 век върху чужди земи,така че няма как да има турско малцинство у нас.Не ние сме се заселили на тяхна територия, а те на наша.Турция да изплати на България щетите,които й е нанесле за 500 години.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги се е стремила да разделя и дестабилизира Балканите,но лакомията на сърбите за чужди територии и гръмките им заклинания,че "са на своя",че са "най-големият народ на балканите",че са европском путу"...и други подобни лъжи и митове,са повод някой да ги върне на земята.Американският представител на Белия дом се опита да ги посъветва,да не седят на сва стола-запада и Русия,но от Белград заваляха упреци и писъци.Сърбия все още е далеч от ЕС,независимо че политиците й говорят друго.
15
9
 
4
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Голяма наглост от ваша страна. Не давате дума да се каже за турците в България ама сте загрижени за българите в Западните покрайнини. За албанските македонци които обявихте за българи и Албания ги призна за такива въпреки че е нужен преводач да не споменавам.
14
9
 
4
 
! Отговори
Turk преди 6 години
Първо България да признае Турското малцинство в България .
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какви западни покрайнини бълнувате?1/2 от държавата е станала пустиня.Земите в селата пустеят, няма кой да се занимава със земеделие.Оправете си *** и не фантазирайте.
12
1
 
8
 
! Отговори
Bosilegrad преди 6 години
Daite ni drzavna zemja da si postroim kashti i polovinata shte si se nastanim v Maika Balgarija.
11
12
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
За какво са ни западните покрайнини?Искате допълнителни проблеми ли?Утре ако турците си поискат Кърджали, какво правим?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България има проблем.
9
1
 
4
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
за косово може ,за каталуния мълчат като на.рани БУЛГАРИЯ е длъжна да си върне законните земи .но с такива продажни полотици НАКЪДЕ. бях против пучдемон, но си е прав човека ,какво те интересува някакъв си ЕС.преди всичко се гледа интереса на бг
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите в Сърбия през 50те год.на миналия век са над 100хил. ,в момента са около 20 000.След ,като болшинството от тях абсолютно ДОБРОВОЛНО се сърбее,какво ме е грижа за повечето от тях.Територията ,да се върне забравете.а кой на кой, дал покрайнините има документи и в тях е ясно записано ,Русия ,дори не присъства на Парижките договори от 1919г.Заслугата Вранско и Пиротско ,да са в Сърбия е на Австро-Унгария,Англия и Франция дадени им ,на Берлинския конгрес 1878г.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Изводът е, че дори и да се учи български език, ще е много по-малко, отколкото сега.Защо всички други държави, които имат малцинства в Украйна, защитават сънародниците си много повече, а БГ-политици вярват на празни обещания и на голи думи?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 С българския език в Украйна ,нищо лошо не се случва,пак ще се изучава,но с тази разлика,че няма да е от детската градина и другите предмети в училище, ще се изучават на украйнски.Българите в Украйна имат ,такива права ,каквито тук няма нито едно малцинство.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става с изучаването на български език в Украйна?Кой ще зашити интересите на българите в Украйна?Защо мълчат купените медии?
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо помислете за българите в България, отдавна БГ-държава е абдикирала и не зашитава българите в чужбина.