Длъжници сме на българите в Западните покрайнини

Андрей Врабчев в Bloomberg TV Bulgaria
8 ное 2017 18:00, Екип на Bloomberg
23
Длъжници сме на българите в Западните покрайнини
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите в Западните покрайнини имат нужда преди всичко от съчувствие, състрадание и разпознаване на техните проблеми, които са ясни. Това, с което е ощетена България са изконни, доказуеми български земи, населени с български народ. Това каза Андрей Врабчев, експерт международна сигурност и идентичност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Нека сме наясно - проблемът за България не е землището, а хората. Тези хора, които остават не по свое желание зад границата на България действително понасят най-тежкия удар от тези договори".

Голяма репресия има върху хората, които остават зад граница, подчерта Врабчев. "Ние сме длъжници на тези хора".

"Ньойският мирен договор е по-скоро диктат и Америка още тогава отказва да го подпише. Много от тогавашните политици са разбирали, че Версайските документи са условия за една нова война, което след това се и случва".

България е ощетена и то в интереси, които са доказуеми и разумни, каза гостът. "Друга тема е какво е било нашето поведение. Въпросът е дали след толкова години има смисъл да бъде връщана темата по този начин. Защото Ньойският договор изтича, той има някакви времеви параметри - дайте сега да си искаме Западните покрайнини".

"След това са сключени други договори, които по някакъв начин припокриват тези решения, така че въпросът е много спорен, особено в съвременна Европа".

В XXI век не може да се говори за твърда позиция и заявка за претенции за територия и население, категоричен бе гостът. "За мен големият проблем е, че всичко, свързано с идентичност и национална кауза се използва не като стратегия за реализирането на България и нейното влияние в региона, а се използва за вътрешно-политически цели, защото наистина има емоционален момент".

Това се усеща, защото политици отиват неподготвени в съседни балкански държави, посещенията са по време на предизборни кампании, но няма последователна политика спрямо българите в Западните покрайнини, каза още Врабчев. "Друг е въпросът, че Западните покрайнини са една малка част от териториите от днешна Източна Сърбия, населени с българи. Този въпрос е изоставен във времето, защото Сърбия придобива тези територии с благословията на руския император. Тези теми поради своята сложност и многото напластяване са отбягвани от нашата външна политика".

"Не виждам кое е толкова деликатно на темата - имаш население, което се определя като българско, което е лоялно на произхода си, което е международно признато и ти трябва да се погрижиш за него, тъй като то се обръща към Майка България, но като че не получава усилия насреща".  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след разпада на Югославия питали Виденов имаме ли претенции за Западните покрайнини, и дрогарят чинно казал "нямаме"
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ньойският мирен договор е по-скоро диктат и Америка още тогава отказва да го подпише"Братята хамерикански такъв геоинженерен нюх показват на Балканите, че скоро ще ни хванат в белята на белите.
1
4
 
1
 
! Отговори
завалят българския преди 6 години
Да са правили референдум навреме, не да са спали толкова години.