България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това

Подписите с искания за данъчна промяна влязоха в НС
92
България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това
Снимка: архив, Ройтерс

България – черна дупка на картата на Европа. Причината – страната ни е единствената в целия ЕС без необлагаем минимум, а група граждани поискаха на това да се сложи край.

Още по темата
Над 30 000 подписа в подкрепа на предложения за промени в данъчната система в България внесоха в деловодството на Народното събрание представители на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство".

Инициативата стартира преди два месеца с петиция, която настоява за въвеждане на необлагаем минимум за доходите поне до размера на текущата минимална работна заплата и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост - хляб, вода, детски храни, лекарства, учебници, книги и други.

"Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз", обясни координаторът на гражданската инициатива Мирена Филипова.

Тя посочи, че България е единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, и едва втората, в която не се прилагат диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост.

Представители на инициативния комитет и организациите, подкрепящи инициативата, се срещнаха с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, за да представят своите искания.

Те отчетоха, че в рамките на около два месеца се успели да съберат подкрепата на 30 683 души за двете искания.

Организаторите припомниха, че преди 10 години, когато в България е осъществена драстична данъчна реформа, като е отменен необлагаемият минимум, това се случва след писмо на около 100 души и при отсъствие на публичен дебат.

Днес над 30 000 души настояват за малко повече справедливост чрез мерки, същестуващи навсякъде в Европейския съюз.

"През миналата година България достигна до първото място по неравенство сред страните от ЕС. Ножицата между бедни и богати е широко отворена. За сметка на това България е на едно от последните места по мерки за борба с неравенството сред страните от ЕС", подчерта Мирена Филипова.

Тя посочи още, че кампанията не е нито лява, нито дясна и припомни, че в последните няколко предизборни кампании партии от целия политически спектър са предлагали част от мерките, за които настояват днес подписалите петицията граждани.

Основни организатори на инициативата "Да спрем машината за неравенство" са КТ "Подкрепа", сдружение "Солидарна България", Автономен работнически синдикат, Българска анти-бедност мрежа, Колектив за обществени интервенции, както и няколко политически партии - АБВ, Движение 21, Българската левица и Зелената партия.

Солидарност с исканията и публична подкрепа са декларирали и множество обществени фигури, сред които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, д-р Филка Секулова, Мика Зайкова, Атанас Пеканов, историкът проф. Искра Баева, юристите Михаил Миков и доц. Янаки Стоилов, философът чл. кор. Васил Проданов, политологът проф. Антоний Тородов, доц. Иво Инджов, доц. Страхил Делийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
била черна дупка? а кой бе *** избира мутрите вече над 10г?
43
2
 
12
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Като се има впредвид, че всякак бг фирма с български собственици дава пари под масата на работниците , разбирам колко тарикати има в бг само от заглавието.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Така де, няма само некой рафинерии всекогодишно да са на млрд. приходи и 0 ст. печалба
41
10
 
20
 
! Отговори
1 преди 6 години
Като счетоводител и човек познаващ в детайли манталитета на родния бизнесмен, ви казвам, че ако се въведе такъв минимум, изведнъж още следващия месец, по чудо всички ще започнат да работят на този минимум и бюджета ще се пресуши много бързо.
40
0
 
6
 
! Отговори
Гюро преди 6 години
До 42. Ти от кога не си ходил на училище? Погледни какво си надраскал..че и с ГОУЕМИ букви!
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като видиш *** Ганев и ти се повръща, трябва да се изгонят комунистическите крадци от държавната софра като се разпределя по-малко от държавата
38
14
 
12
 
! Отговори
10.11 КАПИТАЛИЗМА преди 6 години
КОЙТО МОЖЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ И ЩЕ УСПЯВА , КОЙТО НЕМОЖЕ ПОНЕ ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ НА КРЕДИТ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ВЗЕМЕ ПУИСТОЛЕТ , ПУШКА И ДАСИ СТРЕЛЯ ПО ЛЕКАРИ ,АДВОКАТИ И ТН И ДА СЕ ГРЪМНЕ ЧОВЕЧНО .ТОВА Е СМИСЪЛА НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ .ЧЕСТИТ ДЕН НА КАПИТАЛИЗЪМА .
37
16
 
7
 
! Отговори
10.11 КАПИТАЛИЗМА преди 6 години
Тука си трябва един истински капитализъм .Държавата трябва да 1 Събори всички 40 - 50 годишни блокове те са опасни за живеене!.2.Да се построят нови с опция или купуване или отдаване под наем с ниски лихви от банките ! Това да важи и за стоките -автомобили , бяла ,черна техника и тн . 3. Да се въведе пакети здравеозване- според финансите си да избираш услуги кото можеш да покриеш !КОЙТО МОЖЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ И ЩЕ УСПЯВА , КОЙТО НЕМОЖЕ ПОНЕ ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ НА КРЕДИТ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ВЗЕМЕ ПУИСТОЛЕТ , ПУШКА И ДАСИ СТРЕЛЯ ПО ЛЕКАРИ ,АДВОКАТИ И ТН И ДА СЕ ГРЪМНЕ ЧОВЕЧНО .ТОВА
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от това дали ще намалят или вдигнат данъците - разходите отново ще скочат, отново ще се вдигнат цените и за пореден път всичко ще потъне в пясъка на БГ.Това че харчовете се вдигнаха поне два пъти да се подобри нещо - здравеопазване, култура или МВР. Липсва контрол но не за кокошките а за кукловодите.
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички на минимална заплата и около нея, укриват доходи и трябва да им се вдигне процента за ДОД.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи тези искат да се поощри укриването на доходи?Получаваш 1500 лева, за данъчните казваш, че са 501.30 (460 - минималната заплата плюс 41.40 надбавка за 15 години трудов стаж) и след осигуровките, плащаш 3 пъти по-малко, отколкото трябва да платиш, примерно ДОД около 43-44 лева. Мислиш си, че си голям далавераджия, а то държавата си взима това, което не си платил чрез други данъци и пак си на минус, заради това, че работодателя ти не плаща неговата част от осигуровките.
33
4
 
8
 
! Отговори
Пример преди 6 години
Скандинавия - Швеция, ДОД 22-30% за всички, необлагаем нисък доход има. Ако не достигат средства при нисък доход, дават добавки за основни разходи. При семейства с нисък доход държавата гарантира ипотечния заем за жилище и много ниска лихва
32
7
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 35ТИ си изкукуригал, бе!
31
11
 
20
 
! Отговори
30% до МРЗ преди 6 години
Заради огромният размер на укриване на доходи, много по-добре е да се направи обратното - с ДОД от 30% да се облагат сумите до минималната работна заплата (МРЗ) или до един път и половина от МРЗ, т.е. при МРЗ от 460 лева, сумите до 690 лева да се облагат с 30%, а над 690 лева с 10%, както досега. Откъде-накъде някой, който си декларира истинския доход от да кажем 1000 лева, ще плаща 100 лева ДОД,а друг, който получава 2000 лева, но декларира само 460 лева плюс надбавката за клас,ще плаща 50 лв?
30
2
 
36
 
! Отговори
Райско преди 6 години
Балъците работят и даже им увеличават пенсионна възраст, а всичко което изработват отива окрадено в офшорките
29
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро се махам от БГ завинаги. Министъра с ниското чело, бръснатата глава и големите уши да отпише още едни 50,000лв данък за догодина!
28
2
 
26
 
! Отговори
Не само преди 6 години
Сдружения са изпратили писма и документи със зов за хуманитарна помощ за над 2 милиона българи до всички международни организации. Бедността им директно застрашава живота им не по-малко от тази в критичните точки на света. Над 50% от населението на ЕС държава е пряко застрашено заради безобразно ниските се доходи и липса на здравеопазване
27
1
 
21
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
До Анонимен ГУРБЕТЧИЯТАНе навсякъде в ЕС има необлагаем минимум (Холандия няма), но на повечето места имат цяла сюрия от неща които не се облагат или предлагат данъчни облекчения. В БГ пари за детски няма, както отбелязвате, защото се краде от бюджета масово и безсрамно. В комбинация с ниския данъчен процент, не остава достатъчно след "такса суджук". На другите места поне с високите данъци, след пощипването пак остава нещо.
26
7
 
16
 
! Отговори
от 18 до 25 преди 6 години
Във франция двама родители ако са безработни с едно дете получават общо 2 000 евро необлагаеми пари.
25
11
 
33
 
! Отговори
MMM преди 6 години
До РаботодателИзкарващите повече, плащат повече, тъй като процентът е същият. Много си отворен, бе. Защо, по дяволите, на някой, който е учил и работил, докато ти си пасял трева, да му вземеш 50% от заплатата, само защото взима повече от теб? Това е комунистическо мислене. Така няма да забогатееш, а само ще злобееш. Сещаш ли се за вица с Вуте и магарето? Надали. Не си стигнал до там...