България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това

Подписите с искания за данъчна промяна влязоха в НС
92
България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това
Снимка: архив, Ройтерс

България – черна дупка на картата на Европа. Причината – страната ни е единствената в целия ЕС без необлагаем минимум, а група граждани поискаха на това да се сложи край.

Още по темата
Над 30 000 подписа в подкрепа на предложения за промени в данъчната система в България внесоха в деловодството на Народното събрание представители на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство".

Инициативата стартира преди два месеца с петиция, която настоява за въвеждане на необлагаем минимум за доходите поне до размера на текущата минимална работна заплата и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост - хляб, вода, детски храни, лекарства, учебници, книги и други.

"Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз", обясни координаторът на гражданската инициатива Мирена Филипова.

Тя посочи, че България е единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, и едва втората, в която не се прилагат диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост.

Представители на инициативния комитет и организациите, подкрепящи инициативата, се срещнаха с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, за да представят своите искания.

Те отчетоха, че в рамките на около два месеца се успели да съберат подкрепата на 30 683 души за двете искания.

Организаторите припомниха, че преди 10 години, когато в България е осъществена драстична данъчна реформа, като е отменен необлагаемият минимум, това се случва след писмо на около 100 души и при отсъствие на публичен дебат.

Днес над 30 000 души настояват за малко повече справедливост чрез мерки, същестуващи навсякъде в Европейския съюз.

"През миналата година България достигна до първото място по неравенство сред страните от ЕС. Ножицата между бедни и богати е широко отворена. За сметка на това България е на едно от последните места по мерки за борба с неравенството сред страните от ЕС", подчерта Мирена Филипова.

Тя посочи още, че кампанията не е нито лява, нито дясна и припомни, че в последните няколко предизборни кампании партии от целия политически спектър са предлагали част от мерките, за които настояват днес подписалите петицията граждани.

Основни организатори на инициативата "Да спрем машината за неравенство" са КТ "Подкрепа", сдружение "Солидарна България", Автономен работнически синдикат, Българска анти-бедност мрежа, Колектив за обществени интервенции, както и няколко политически партии - АБВ, Движение 21, Българската левица и Зелената партия.

Солидарност с исканията и публична подкрепа са декларирали и множество обществени фигури, сред които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, д-р Филка Секулова, Мика Зайкова, Атанас Пеканов, историкът проф. Искра Баева, юристите Михаил Миков и доц. Янаки Стоилов, философът чл. кор. Васил Проданов, политологът проф. Антоний Тородов, доц. Иво Инджов, доц. Страхил Делийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
18
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Обърках се вече, нали БСП ни натресе тоя тип данъчна система. Сега иска да връща подоходното облагане. Явно Червената буржоазия се налапа примъкнетизира и зае водещи позиции в икономиката но загуби доверието на хората а без власт позиции се губят лесно и сега се надява да върне старото положение от преди 2004 г. дори с цената на това да се откаже от част от печалбата. Целта е да си върне и политическата власт. Сега ако ГЕРБ са хитри те ще въведат подоходното и така ще сринат БСП и политически.
3
4
 
10
 
! Отговори
проба грешка преди 6 години
та коя година премахнаха необлагаемия минимум, да се подпишат и останалите 20 процента философи
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога са я направили тази петиция? И аз да искам да се включа!
1
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ГУРБЕТЧИЯТАС ТОВА МИСЛЕНЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ !В ЦЯЛ СВЯТ РАБОТНИЦИТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ПОЛУЧАВАТ МИНИМАЛНА ,СРЕДНА ИЛИ ВИСОКА ЗАПЛАТА ! ДАНЪЦИТЕ СА СПОРЕД ЗАПЛАТАТА ,НО НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ - НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ !ПОСЛЕ МИ РЕВЕТЕ ,ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ НЕ РАЖДАЛИ ДЕЦА ,ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ БИЛИ МАЛКО И ПРОЧИЕ ! АМИ КАТО НЕ ИСКАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ , ЩЕ ПОЛУЧАВАТА САМО ПО 20 ЛВ. ДЕТСКИ ДОБАВКИ ЗА ДЕТЕ И ЩЕ ЗАВИЖДАТЕ НА ГУРБЕТЧИИТЕ ,ЧЕ ПОЛУЧАВАТ 200 ЕВРО