Българското военно чудо – героичните срaжения за "Родопската Шипка"

Подвигът на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк
10 ное 2017 13:25, Александър Попов
37

Третият епизод от документалната поредица "Българско военно чудо" пресъздава бойния подвиг на средногорци от 1912 г., известен в българската история като "Родопската Шипка".

Късометражният филм разказва за героичните сражения на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк срещу турския Родопски отряд начело с Явер паша, по време на Балканската война.

Още по темата

Още по време на първата битка на 7 октомври, войската на полковник Серафимов успява да освободи Девин и да отстрани опасността турските армии да прекъснат съобщенията по долината на река Марица. Всяка следваща мисия на 21-и Средногорски полк е все по-трудна, но полковник Серафимов не се отказва и прекъсва връзката между турските войски в Тракия и Македония. Средногорската армия е тържествено посрещната от жителите на Пашмакли, Райково и Устово (днешен Смолян).

На свой ред Явер паша организира настъпление през Рудозем, застрашавайки тила на българите, които обсаждат Одрин. В тежки битки на 19 и 20 октомври първа и втора дружина на 21-и полк обединяват сили и смазват трикратно по-многобройния турски противник.

Разколебани относно силата и намеренията на вражеската войска, част от 21-и полк е пренасочен към старата граница от щаба на бригадата. Полковник Серафимов е против тази смяна на стратегията, защото ще остави българските села в района в ръцете на противника. Чувството за дълг към новоосвободените жители и мисълта за тяхната съдба не напускат съвестта на офицерите. Целеустремен, полковник Серафимов заявява твърдо: "Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. През трупа ми трябва да се мине!".

На 21 октомври, след двукратен отказ за оттегляне на полка от страна на Серафимов, съдбоносният бой започва...

Развръзката на запечатаната в историята ни борба за "Родопска Шипка" и храбростта на Българската армия можете да проследите във видеото.

Третият късометражен филм от документалната поредица "Българско военно чудо" е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД „Армеец“. Тя има за цел да разкаже по интригуващ начин за ключовите битки на Българската Армия, въвличайки учениците в славните моменти на нашата история по един съвременен начин.
Документалните филми се прожектират в десетки образователни заведения в страната, като от "Българска история" изнасят открити уроци пред учениците. Късометражните филми се предоставят на учителите за образователни цели, за да може да обогатят учебните часове и да запалят интереса на учениците към родната история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите затова са издигнали паметника на съветската армия ...в чест на "незнайния български воин", малко за спасението на българските евреи, а така също и за октомврийската революция от месец ноември 1917 година !!!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите загиват но само Гърция и Сърбия се разширяват.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГурбетчияСамо рефлекс на най старата империаАнглиаБелгиаФранциаПортугалиаИспаниаРусиаЧак до наши дни ,всички те са ИмперииИ другиПриятелю ,историата е наука,учи
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Александьр Попов още малко научи историята, че чудесата стават с пари и орьжие. За парите са ги клали в Панагюрище, а за орьжието много турски офицери са обвинени в опит за преврат. Вземи искарай още една магистратура в техническия и почни работа в DW да печелиш за да можеш да знаеш кой сьздава историята на дьржавата само родолюбците но с пари и орьжие, и народ сьс сознание.
27
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 6 години
хаха... рим и турция... само човек като види как центурионите са подредени и как воюват и после види башибозука и ордите от диви турци и картинката е ясна...
26
0
 
3
 
! Отговори
anon преди 6 години
поклон. повече такива филми трябва да се правят и да се пускат по родните медии- а не този бълвоч които залива младежта и после защо била такава...
25
5
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Пред подвига на моят земляк Серафимов, шааапки, долу! Коленичете, ***! Ние от Средногорският полк пак ще сразим ГЕРБ!
24
0
 
12
 
! Отговори
Стар набор преди 6 години
Поклон пред Подвига на дедите ни ! А ние днес можем ли да защитим Родината ако се наложи, без да слушаме продажни политици-васали, а начело с офицери-патриоти, които има все още достатъчно между нас ?
23
0
 
5
 
! Отговори
К`ВО НЕЩО преди 6 години
НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ МИКРОБИОЛОГИЯТА Е ТОЛКОВА СТАРА НАУКА.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, кара ишек - гурбетчия,след малко ще ни кажеш и за някой турски ядрен физик от преди новата ера, нали!. Ама то тез години малко са ви трудни нали. Я кажи коя година сме сега по мюсленския календар, за да видим само колко сте назад в развитието си.И никога не забравяй, че сте това, което сте в момента благодарение на великите сили. Ако не бяха те да ви къткат, заради разни интереси щяхте да сте доста далеч от Босфора в Анадола, където ви е точно мястото да се трепете с братята си кюрди.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ***, говорим за Отоманската империя, какво ми пишеш за Лауреат на нобелова награда? Не съм запознат с творчеството на бей АКШЕМСЕТИН, но по това време Микробиология е имало само в главата на Нострадамус :) Познавам творчеството на господата Ушаков, Ян Собиески, чел съм малко за творчеството на обединения християнски флот при Лепанто, за непревземаемия Одрин, чел съм също така и как миролюбивата османска *** е превзела Будапеща през 1541и как османците направили библиотеката на конюшня!!
20
12
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До АнонименИ ЗА ДА ТЕ УЛЕСНЯ ДА НАМЕРИШ ТУРСКИ УЧЕНИ , ВЛЕЗ В ГУГЪЛА И НАПИШИ -Turk Bilim Adamlari , АКО НЕ МОЖЕШ ДА ГО НАПИШЕШ ,КОПИРАЙ ГО И ГО ВЪВЕДИ В ГУГЪЛА ! ОТВОРИ И ВИЖ КОЛКО МНОГО УЧЕНИ ИМАТ ТУРЦИТЕ , КОПИРАЙ ТЕКСТА И СИ ГО ПРЕВЕДИ В ГУГЪЛА ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ТОЧНО С КАКВО СА СЕ ЗАНИМАВАЛИ ТЕЗИ УЧЕНИ И КАКЪВ ИМ Е БИЛ ПРИНОСА !
19
2
 
11
 
! Отговори
До гурбетчийката преди 6 години
Микробиолог преди 6000 ХАХАХАААААААА -СМЕНИ ДОСТАВЧИКА БЕ ***
18
14
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До АнонименПОТЪРСИ В ГУГЪЛА ЗА ТУРСКИ УЧЕНИ ,КОИТО СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА СВЕТОВНАТА НАУКА !ИМА СТОТИЦИ ТАКИВА ! АЗ НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ТЪРШУВАМ В ГУГЪЛА ЗА ДА ДОКАЗВАМ НА *** КАТО ТЕБЕ ,ЧЕ ТУРЦИТЕ ИМАТ МНОГО УЧЕНИ ХОРА , НО ЕТО ТИ ДВАМА ,А ДРУГИТЕ СТОТИЦИ ГИ НАМЕРИ В ГУГЪЛА ,НЕ МОГА ДА ТИ ГИ НАПИША ВСИЧКИТЕ ,НЯМАМ ТАКОВА ВРЕМЕ !АКШЕМСЕТИН 1389 - 1459 Г. , МИКРОБИОЛОГ !АБДУССЕЛЯМ 1926 - 1996 Г. , ФИЗИК ,ЛАУРЕАТ НА НОБЕЛОВА НАГРАДА !
17
0
 
12
 
! Отговори
До гурбетчийката преди 6 години
Потърси помощ -СПЕШНО Е
16
6
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
З
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжната истина е драги ми Гурбетчия, че имахте един умен и велик турчин, който се казва Мустафа Кемал Ататюрк и тоя прозорлив и образован човек си е дал живота и здравето да ви вкара в правия път- Светска Турция!!! Но сегашния мустак Ердоган, с бясна скорост руши всичко, което Ататюрк е направил! И не ми обяснявай на мен смешнико коя империя колко е велика, защото за разлика от теб съм прочел малко повече книжки. Вие на Рим на малкия пръст не може да му стъпите, по нищооо.
14
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОТ *** НЕ ЗАБРАВЯЙ ,ЧЕ ДО 1950 Г. ДЯДОВЦИТЕ ТИ ОТИВАХА В ТУРЦИЯ ДА УЧАТ МЕДИЦИНА И ДРУГИ НАУКИ ! СПРЯХТЕ ДА ХОДИТЕ ЕДВА СЛЕД КАТО РУСНАЦИТЕ ВИ ЗАБРАНИХА ДА ХОДИТЕ ПОВЕЧЕ В ТУРЦИЯ
13
0
 
19
 
! Отговори
Бил преди 6 години
Ние се бием с турция - а в същото време Гърция и сръбия си поделят Македония...Кофти А ?
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен/ОТ ГУРБЕТЧИЯТАОсманската империя е най изостаналата и назадничева империя от всички съществували до сега! Освен турското кафе и баклавата тая "велика" империя, друго не е измислила. Кажи един световно известен композитор, художник, склуптор, математик, физик или химик бе гурбетчийче? Не можеш защото няма такива. Сравни османската империя с Римската, те измислили правото, обществени поръчки, учени, филоосфи, склуптори, поети и историци, пътищата още им стоят, ти си тръгнал с феса да