Почитаме Св. Мина - покровител на жените, на пътниците, лечител

В епархиите на БПЦ се отслужва празнична литургия
Обновена: 11 ное 2017 13:43 | 11 ное 2017 13:36, Елка Василева
3

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

 

Православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях.

Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат.

Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца и челяд.

Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята.

Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници на вярващите християни. В края на III в. при император Диоклециан християните наистина били подложени на жестоки гонения. Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. - умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина". Вярвали, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне. Свети Мина наистина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса, пише "Фокус".

Името му означава "месечина, луна".

Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.

 


3
Още по темата: Свети Мина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат.
-------------------------
така е, и дяволските слуги треперят от Бога
2
2
 
9
 
! Отговори
Слава на свети Мина! преди 1 година
Най-добри пожелания на именниците, а също и на хората, потърсили решение на проблемите си чрез отдаване на почит на светеца и на неговите чудотворни икони!

Но защо жур..на..лята не отбелязват, че днес се чества и юбилей на легендарния "Трабант"-символ на една епоха? С него милиони хора кръстосваха пътищата на Източна Европа, а нали св. Мина е покровител и закрилник и на пътниците? Така че, в съвпадането на двата празника има символичност.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са живи и здрави всички именници!