Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!

Страната ни чака обяснения от посланик Радко Влайков
12 ное 2017 13:08, Петя Славова
130
Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!
Снимка: архив, Булфото

"Това беше показна акция". Така един от българските медици, задържани по време на хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира 5-часовия си престой в полицейското управление пред Нова тв.

Д-р Цветанка Цолова разказа, че около 20-има полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре.

"Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава", коментира д-р Цолова.

Тя разказа, че след като отвели нея и колегите й в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи.

Още по темата

Впоследствие, след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев, лекарите били освободени. Въпреки преживения стрес, д-р Цолова е категорична, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания.

"Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници, коментира ситуацията вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарив пред "Фокус".

"Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград.

Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

"След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса", допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.

"В зависимост от тях ще определим и нашата позиция", поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

"Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации", каза още министър Захариева.

"Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
83 поредният чел недочел, разбрал недоразбрал. Или просто ***, който сее заблуда нарочно
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нелепо е да се предрича мрачно бъдеще на Сърбия! Това означава, че очакваме Сърбия да мине по нашия път, но тя никога не го е правила! Предлагам да не ревеме на чужди гробища, а да видиме как и защо сме лидери в световните класации по смъртност.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сърбия има сръбски граждани, а понятие западни покрайнини официално не съществува. Това е положението. Пак казвам, Сърбия не е молила никой за лекари. А ние като световни водачи по смъртност, едва ли сме най-добрия помощник в здравеопазването.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80 С огромната разлика,че Сърбия върви към бедност,езолация и безправие с Русия,към Евразия/както поиска Николич/,или още по-лошо,тъпче на едно място,пак заради Русия,а ние сме на правилното място път,и имаме стотина пъти по-голям шанс да си решим проблемите,с достъп до еврофондовете и помощта на Брюксел.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен77 За помощ са молили българите в Западните покрайниниБКЦ,а те имат права,нали?После,български лекари не за пръв път преглеждат безплатно там,просто сега,сърбите решиха да се изгаврят с българите.Защо Белград помага на Сръбска република,без да пита БИХ?Значи,за тях може,нали?Сърбия не бе молила помощ,когато отидохме да помагаме при наводненията и помпи им подарихме,но не ни изгониха?Сърбия трябва да бъде наказана за този нехуманен акт.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, Сърбия може да има месец-два трудности, но не са 30 годишни като нашите.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом външно мълчи - правете си изводи кой крив и кой прав.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 75Абсолютен мит и поредната лъжа заСърбия.В момента,сръбското здравеопазване е в катастрофично състояние-липса на оборудване,такова идва само от някое дарение от вън.Липса на консумативи и лекарства,мръсни и неремонтирани здравни центрове,все още неподменени здравни книжки и несъграсувани с бюрата по заетост и лезработица.Сърбите,на коитоВучичи намали пенсиите и заплатите,по препоръка на ММФ,едва свързват двата края.Бела куга"намален наталитет,е в разгара си.Впърните места по инфаркт,психотро
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия на официално ниво не е молила за лекарска помощ. Останалото е туризъм с прекомерна консумация на сливова. Световната практика е африканските държави да искат официално от СЗО помощ. А случаят изобщо не е такъв. Това показва че патриотарство и глyпocт вървят ръка за ръка.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен69 Повтарям за малоумникато теб и другите песоглавциот Сърбия и нашето БКП/БСП,българските лекари не са отишли в Западните покрайнини да"бачкат",а да проведат безвъзмездна,БЕЗПЛАТНА,хуманитарна акция,сиреч,да прегледат болни,бедни и окаяни хора от Босилеград и окръга,които са оставени от сръбската държава,на произвола на съдбата.То,за да схванеш за какво иде реч,не е като да си седиш в кръчмата и слушаш МараБубаМара,като тебе и останалата ***,нали?
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сърбия здравеопазването е много по-добро от местното... А и доказателство за това е, че Сърбия не е в челната тройка на страните с най-висока смъртност!!!! Но за феновете на герб явно нещата са по-различни. Между другото потребителските индекси на Сърбия са около 2.5 пъти по-високи от нашите. Това поне са видни неща...
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен70 Ха,ха!Ако само няколко души не искаха Сърбия в ЕС,то тя щеше да е приета досега.Брюксел си мълчи,но после удря с голямата сопа такива националшовинисти и балкански тарикати,***,които пречат на безвъзмездна хуманитарна акция,за болни и бедни хора,в случая-българите от Западните покрайнини.И ги поставя в голямата чакалня за ЕС.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 72 Сръбско ***,да си събираш парцалите и да не цапаш вече в български сайт,моля.Премиерът следи всичко,което става в България и с българите,където и да са те,това му е работата.Става дума за трима лекари,задържани от сръбските хайвани.В Сърбия здравеопазването е в плачевно състояние.Проблеми има и у нас.Сърбите ще си получат,каквото са си поръчали,не се грижи.Само скотове и ***,могат да попречат на безвъзмездна,хуманитарна акция,за бедни и болни хора в Западните покрайнини.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аууууу....колко страшно! Премиерът лично следи ситуацията!!!!!! И какво? Ще иде да направи карате на сръбските полицаи ли???? Или ще ги бие на мачле? Ставаме смешни с тоя шум дето вдигаме. Държим се като обидени провинциалисти в селска дискотека. Айде да започнем да си изпипваме процедурите, па после да помагаме. Като казах помагаме, та се сетих, че нашата здравна система е в пълен ступор в България, ама тръгнали навън да помагат. Айде де!
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашето външно министерство е наясно, че нашите лекари правят нарушение, въпреки добрата воля, затова вече два дни си трае по въпроса, и единствено имитира движение на местно ниво. Към това може да добавим и нулевата подкрепа от ес, за което си има причини.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук няколко души се заканват на Сърбия, че лично те няма да я приемат в ЕС :) Само по-леко с емоциите! Сами се сещате, че от вас нищо не зависи. Нямаше нужда да ви го казвам, но го напомням.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи решават няколко наши лекари да ходят в чужда държава и да бачкат, и смятат че всичко е така лесно, като да идеш в кръчмата в Димитровград и да обърнеш няколко сливови? А после и изкарват местните власти криви.... Нещо много филми гледате.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подзаглавието е странно. Защо от Радко Влайков чакаме обяснения, не трябва ли да ги дават тези обяснения сръбските власти?
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дано 56 Българските лекари са хуманитарци и преглеждат абсолютно безплатно.Те са участвали в много хуманитарни акции не само в Сърбия.Само *** могат да попречат на безмъзмездна хуманитарна помощ за бедни и болни хора,дошли от близките села,да се прегредат.Не,на членството на Сърбия в ЕС,да стои в чакалнята до 2050,а може и никога да не стане европейска членка.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лекарс58 Защото не са поискали,явно,там все пак,ги лекуват,за разлика от Сърбия.