Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!

Страната ни чака обяснения от посланик Радко Влайков
12 ное 2017 13:08, Петя Славова
130
Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!
Снимка: архив, Булфото

"Това беше показна акция". Така един от българските медици, задържани по време на хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира 5-часовия си престой в полицейското управление пред Нова тв.

Д-р Цветанка Цолова разказа, че около 20-има полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре.

"Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава", коментира д-р Цолова.

Тя разказа, че след като отвели нея и колегите й в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи.

Още по темата

Впоследствие, след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев, лекарите били освободени. Въпреки преживения стрес, д-р Цолова е категорична, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания.

"Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници, коментира ситуацията вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарив пред "Фокус".

"Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград.

Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

"След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса", допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.

"В зависимост от тях ще определим и нашата позиция", поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

"Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации", каза още министър Захариева.

"Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен59 Смешно,в Сърбия признаването на дипломи тече с години.Дори самите сърби се оплакват от това.Една сръбкиня,която е завършила в Лондон,15 години чака да признаят дипломата й в Сърбия.Оригинали,забележете,се търкалят от етаж,на етаж в Образователното сръбско министерство ,с години.Сърбия е страна от третия свят,руска ***,където руските ченгета се разхождат,като у дома си.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става дума за хуманитарна акция,а тези ликори не за първи път участват в такава.Българските лекари са държани 5 часа,докато хората се разотидат,за да не получат лекарска помощ.Само скотове,могат да попречат на безвъзмездна хуманитарна акция,за лечение на болни и бедни хора.Не,на членството на Сърбия в ЕС.Сърбите мислят,че сме безгласна буква в ЕС и ако не реагираме ще се потвърди това им становище.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен59 Явно,сега влизаш и не си запознат,че лекарите са имали разрешение от сръбските власти.Дори не си прочел статията.Просто,сърбите са се изгаврили с българите,за кой ли път.Ако нямаха разрешение,срещу тях щеше да бъде повдигнато обвинение,но такова няма.Набий си го в тъпата глава.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен58 На ги лишават,но не им я предоставят.Иначе,нямаше да има толкова бедни,болни и окаяни българи в Западните покрайнини в Сърбия.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, нимога виече, шъ пръдна...
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да лекуваш в чужда държава, се изисква признаване на диплома. След това се изисква разрешение за лекарска практика. Така е в ЕС, а извън е още по-строго и то в Европа. Все неща, които нашите лекари не са имали. Лекарски практики без надлежни разрешителни се считат за нарушения на местните закони. Казвам го опростено, дано ви влезе в кратуните.
55
6
 
5
 
! Отговори
Лекарс преди 6 години
Що не идат и в Турция да лекуват Българските турци,в Молдова,Украйна също живеят много БЪЛГАРИ!!
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дано56 Имали са и това не са първите ,безплатни прегледи на български лекари там,просто,сърбите решиха сега,да се изгаврят с нас.Борисов да предприеме съответните мерки,а не да се спотайва и да чака случаят да отшуми,защото ще има още такива,ако не се реагира.
53
7
 
3
 
! Отговори
Дано преди 6 години
Дано са имали разрешения! Защото Сърбия не допуска като България измислени хайлази "доктори" извън ЕС с частни практики да обират парите на българските пациенти с неразрешени практики в Европа ида правят експерименти.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен49 Пошьол вон,***! Пишеш от трето лице,значи си рускосръбски ***.Единствено сръбските политици повтарят от ден,до пладне,че са лидери на Балканите,други,като тях няма.Всички бивши югорепублики протестират срещу това.Русия се тресе от яд,че България й се изплъзва и се опитва да хвърля още кал по нея,но с това савмо допринася,българите да отрезвеят още повече и да не си правят илюзии,относно"българо-руската дружба".
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52 е е вярно,имали са разрешение,колко пъти трябва да ви се обяснява?Или ще си въртите само тази плоча...
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен50 Ха,ха!Американският представител Ли представлява американския президен и правителство-амеликанската държава.На никой,който се е заканвал на САЩ и е крещял срещу неин представител,не му се е разминало,няма да се размине и на Сърбия.Още повече,че сърбите запалиха американското посолство в Белград,с участието на Дачич.Американците няма да го кажат явно,но ще има последствия,това е сигурно.Сърбия винагеи е водила"самоубилачка политика",слушайки Русия,която гледа само своите интереси.
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкарите се фанаа за патриотарството кат удавник за сламка, и ся немож им затвори устите! Изпратили трима доктори, без разрешение, без надлежни документи и сега се вайкат. Невежи, в международните отношения има правила, а не патриотарство. Но как да обясниш на *** хора, че има правила?!?!? Абсурд. То разбира от всичко. С незавършения си седми клас...
48
1
 
4
 
! Отговори
Германия. преди 6 години
Да им направим показна акция в Брюксел.Аз се заемам да разкажа за деянието им на всеки който мпознавам.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВУЧИЧ ПОКАЗА НА АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛЕНИК КЪДЕ МУ Е МЯСТОТО.БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА ПОБЪРЗА ДА ГО ЦЕЛУНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНОТО ЗА СЛУГИТЕ МЯСТО.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯВНО ИМА НЕЩО ФАЛШИВО В ОТНОШЕНИЯТА ВИ СЪС СЪРБИЯ.СТРУВА МИ СЕ, ЧЕ ТАЗИ МЕЧТА ЗА ЛИДЕРСТВО НА БАЛКАНИТЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТИКВА.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 37,39 Ха!Живея толкова далече от Столипино,само то,ти е известно идглежда,колкото не можеш да си представиш.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен44 Турски лекари могат да дойдат за хуманитарна акция у нас,защо не?Сърбия пусна нашите хора,които се притекоха да помагат при наводненията в Сърбия,но сега,не може.Да попречат на лекари,да прегледат болни и бедни хора,безплатно,могат само скотове.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една стара поговорка:"Бий,за да те уважават".Тя е точно за този случай.Твърде голямата толерансност се смята за глупост,особено в Сърбия,където не знаят що е "толерантност".
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тезиземи,т.н.Западин покрайнини, са дадени на Югославия,а не на Сърбия.Този догавар отпадна с разпада на Югославия,сега сърбите трябва да ги върнат,ако трябва да разсъждаваме според международните закони.