2/3 от българите карат със зимни гуми на пътя! А останалите?

Всеки 20-ти категоричен: Ще си кара с летните гуми
13 ное 2017 19:58, Красимир Ангелов
97
2/3 от българите карат със зимни гуми на пътя! А останалите?
Снимка: Булфото

От началото на ноември КАТ стартира засилени проверки на пътя в рамките на акция "Зима".

Униформените ще следят доколко автомобилите ни са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. А при нарушения ще бъдат налагани санкции.

Още по темата

Доколко обаче българинът е стриктен шофьор и се подготвя оптимално за най-тежкия сезон в шофирането? Този въпрос зададе екипът на Dnes.bg на своите читатели в традиционната ни анкета. Ще смените ли гумите на колата си със зимни? Отговор на този въпрос ни дадоха точно 2381 наши читатели.

Почти половината от нашите читатели (49%) не само, че ще сложат зимни гуми, но и вече са го сторили, въпреки сравнително топлото време все още.

Други 18% декларират, че все още не са сменили своите гуми, но ще го направят съвсем скоро и преди да падне първия сняг.

Сравнително тревожни обаче са отговорите на останалите запитани. 9% отчитат, че ще карат със зимни гуми, но с тях те са карали и цяло лято. 3% пък добавят, че ще сменят само предните гуми на колата със зимни и според тях това е достатъчно за пътната безопасност.

Т.нар. всесезонни гуми не се радват на особена популярност сред анкетираните и с тях ще карат зимата едва 6% от запитаните.

5% пък заявяват, че ще се възползват от вратичката в закона и ще си карат с летните гуми, защото те имат достатъчен грайфер от 4 мм.

Всеки десети пък (10%) констатира тъжния факт, че няма пари за закупуването на зимни гуми и затова просто няма да си кара колата зимата или когато вали сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: БългаринАааа, чакай сега!В Германия май вече въведоха и трети пол?Така че и у нас вече скоро няма да знаем точно кой кой/коя/какво е.
52
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До КрайКупи си още четири джанти за зимните гуми,и няма да чакаш на опашка.Просто е.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези конспиративни теории, ако с 4 всесезонни навъртите 45 хил.км (какъвто е моя случай) , се предполага че с 8 бр. зимни/летни ще навъртите 80-90 хил. .
50
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Заглавието е малко като "51% от населението на България, са жени. А останалите?"
49
3
 
20
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
До Анонимен Как да обясниш на тези хора,че и най лошите зимни гуми са по добри от най добрите летни!
48
26
 
6
 
! Отговори
ISTINATA преди 6 години
Няма значение дали гумата е лятна или зимна . Истината е че пътищата в България се поддържат като Границата . Другата истина е че няма Гума за лед и Сняг .Важен е грайфера .Тук се караме за гуми а не виждаме Тръна в Очите ни .Защо в Германия сменят гуми ако отиват на излет в Планината през Зимата ?Каучука е един и същ .
47
3
 
11
 
! Отговори
ялбахура преди 6 години
Като те нацепи някой с летни гaлоши без гражданска на жълтите павета изодадзе .Какво го правиш такъв селт ак.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против че за хора каращи в града , могат да карат и с по-лоши гуми, но също така е вярно че като качиш байра към Каменар и времето се променя доста коренно, аз съм имал случай пред блока да пече слънце и да е топло и като сляза и зад блока локвите дълбоко замръзнали и колата и да я избуташ не можеш , та ходя до детската площадка за пясък.
45
5
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
До 10 г. 50 % от хората ще карат със всесезонни гуми другите ще карат с квот имат. До тогава приятно редене по опашките при мръсноватите момчета.
44
0
 
18
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Само плюем и драскаме срещу управниците, и толкова. Те си го местят в другия крачол и си продължават да си ни еб.т! После защо сме само останали 7 милиона, защо продължават да бягат навън, защо никой не иска да се върне, защо толкова малко карат със зимни гуми...толкова много въпроси а отговора е само един- защото ги търпим!!!
43
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно всесeзонните гуми ще ви разкажа една лична история. Преди много години, отивам да слагам зимни гуми. Гумаджията ме пита: Защо ги сменяш тези гуми, плюнчи си пръста и трие на гумата един надпис "Алл сезонс". :-) Аз си плюнча пръста и трия отдолу надписа "Калифорния". Та така със вsесознните гуми. Всесезонни са но за Калифорния. :-D
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалните хора карат зимата със зимни гуми. 90% от репортажите за зимната пътна обстановка са за ***, запушили път или катастрофирали заради зимни гуми.
41
2
 
0
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Има ли *** тука бе? От тия дето са обърнали цялата БГ. регистрация на автомобили, и мечтаят за чужди номера10777
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останалите 1/3 ще правят катастрофите.
39
16
 
14
 
! Отговори
жеко преди 6 години
пълни глупости и пропаганди, първо седнете и помислете малко, има разлика в каучука по твърд и по мек но тази разлика е само при топло време когато консистенцията на химичния елемент е в най-благоприятна среда, при минусови температури разликата е между двете гуми е никаква и единственото което влияе е грайфера, дали е по мек или по "гъст" каучука ,разлика при минус температура няма, това е все едно да кажеш че водата ще стане на лед а бозата няма да замръзне , пълни лъжи и глупости за балъци
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм видял още ТИР със зимни гуми.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останалата 1/3 е в Англия.
36
3
 
19
 
! Отговори
PD преди 6 години
Зимни, летни, ЕСП, АБС, и всякъкви системи, много коне и поредния масово филмиран, не индивид, отказва да се съобразява с пътната обстановка, щото е дал купища пари. и очаква да прескочи физичните закони. Няма магазин за опитност и трезва преценка, нито закон с който да ти го вкарат, в масовата тиква. Който играе по масовката да си купува летни и зимни. Има обаче и все сезонни. За тези които шофират в рамките на позволеното и не са им залепнали дътата за седалките са си ОК.
35
0
 
8
 
! Отговори
u4en преди 6 години
ПОРЪЧКОВИ платени КЛЮКАРИ !!! Ходи виж в страни на наща географска ширина как е !
34
3
 
22
 
! Отговори
Валери преди 6 години
1/3 от пътищата се почистват, а другите? На лед зимни гуми не помагат. Трябва по малко да се краде за да се чистят пътищата.