2/3 от българите карат със зимни гуми на пътя! А останалите?

Всеки 20-ти категоричен: Ще си кара с летните гуми
13 ное 2017 19:58, Красимир Ангелов
97
2/3 от българите карат със зимни гуми на пътя! А останалите?
Снимка: Булфото

От началото на ноември КАТ стартира засилени проверки на пътя в рамките на акция "Зима".

Униформените ще следят доколко автомобилите ни са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. А при нарушения ще бъдат налагани санкции.

Още по темата

Доколко обаче българинът е стриктен шофьор и се подготвя оптимално за най-тежкия сезон в шофирането? Този въпрос зададе екипът на Dnes.bg на своите читатели в традиционната ни анкета. Ще смените ли гумите на колата си със зимни? Отговор на този въпрос ни дадоха точно 2381 наши читатели.

Почти половината от нашите читатели (49%) не само, че ще сложат зимни гуми, но и вече са го сторили, въпреки сравнително топлото време все още.

Други 18% декларират, че все още не са сменили своите гуми, но ще го направят съвсем скоро и преди да падне първия сняг.

Сравнително тревожни обаче са отговорите на останалите запитани. 9% отчитат, че ще карат със зимни гуми, но с тях те са карали и цяло лято. 3% пък добавят, че ще сменят само предните гуми на колата със зимни и според тях това е достатъчно за пътната безопасност.

Т.нар. всесезонни гуми не се радват на особена популярност сред анкетираните и с тях ще карат зимата едва 6% от запитаните.

5% пък заявяват, че ще се възползват от вратичката в закона и ще си карат с летните гуми, защото те имат достатъчен грайфер от 4 мм.

Всеки десети пък (10%) констатира тъжния факт, че няма пари за закупуването на зимни гуми и затова просто няма да си кара колата зимата или когато вали сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
1
 
! Отговори
плазгуня преди 6 години
Летните вече се плезгат.
32
1
 
27
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Останалите караме с DUREX.
31
1
 
8
 
! Отговори
селин джър кунен преди 6 години
Огромните опашки по гумаджийниците .Това такова ммта на идята.Инъче гуми ...бол.
30
2
 
15
 
! Отговори
До Край преди 6 години
На минус десет лятната гума е като пластмаса. Не е вярно, че спира по-добре. Всъщност лятната спира по-добре само на горещо и мокро.Всесезонките са ок ако нямаш претенции за пръхкав сняг.
29
14
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Шофьора с 30 г. стаж е прав че не трябва да се кара с летни гуми НА СНЯГ. При сухо и мокро време летната гума спира по-добре от зимната даже и при -10С. На сняг лятната гума не спира - спира ви мантинелата или този отпред.
28
1
 
25
 
! Отговори
Будинов преди 6 години
Много точен коментар.Имате пари за цигари и кафе а за гуми нямате.Стойте си в къщи. Анонимен
27
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Необяснимо за мен до ден днешен е как може всеки селянин да даде 1000 лева за телефон, но не може да инвестира в нещо, от което пряко зависи неговия, както и животът на много други хора!!!!
26
0
 
2
 
! Отговори
Budinov преди 6 години
Ами кой те кара да купуваш от Бг гуми бе пич.Сега имаш хиляди възможности да си поръчаш от където ти е кеф.Неще мрънкане,иска се сивак. о ДО 14
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България и Русия се кара на запалени светлини, побеже мафиотите си назначават депутати. В нормалните страни нееее!
24
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не карайте с летни гуми през зимата. Причината е проста. Летната гума е с по твърд каучук който през лятото сдобива еластичност но през зимата става като пластмаса. Тази пластмаса ще ви изиграе лоша шега особено в минусувите температури. Ако направите една проба с летни и зимни гуми ще видите че зимната гума в студа стои еластична и спирането с нея е на по късо разстояние. Докато с летната ще се носите като шейна. Това ви го казвам като 30 годишен професионален шофьор.
23
0
 
18
 
! Отговори
Фитипалди преди 6 години
"2/3 от българите карат със зимни гуми на пътя! А останалите?"Останалите ходят със зимни обувки.
22
5
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
90те години гумаджиите подведоха българите, че трябва да карат с два комплекта гуми. От тогава И мишлен и нокиан и гудияр и брижстон и ханкук и континентал и пирели и фулда и Йокохама направиха ДОБРИ всесезонни гуми. По-скъпи са от зимни/летни но са по практични и по-разумния избор.
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който причини ПТП заради летни гуми, да му се налага двойно насазание!Когото се наложи да издърпват от пътя зимата заради летни гуми, да плаща в троен размер спасителната операция, а който затвори планински проход - в десеторен!
20
3
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Долните предимства на всесезонната гума са усетени от 90% от американците /без Аляска/.Сигурно ще бъдат оценени и от вас НО дотогава ще робувате на максими като "Зимни джапанки няма" "Колите са мерцедес и всички останали" и пр. мъдрости на деда ви.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А те са го изтрили 12-ти, жалко, хубаво беше да стои, за да видим всички, какви хора има.
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го дyxaт бедните! Колите с летни гуми дасе спират от движение до пролетта, а водачите им да се глобяват със стойността на 4 нови зимни гуми!
17
3
 
13
 
! Отговори
ДО 14 преди 6 години
Не се прави на син на Депутат .Човека ще си кара с каквито има гуми , щом са в стандарта .Я ми кажи ти сложи ли зимни гуми и коя година са ?Защото зимна гума в България се кара ЕДНА Зима и след това е с качеството на лятна , това е двойния стандарт на ЕС - за тези пари продават *** по-зле от летна гума .
16
11
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Всесезонните гуми са най-безопасния и най-практичния вариант за кола до 200 к.с. за НОРМАЛЕН човек дето живее до 800 м. надморско равнище в България.1. всесезонната гума е по-добра на мокро и на сухо от зимната при всички градуси.2.всесезонната гума се износва за 2-4 г. и даже и на сняг е по-добра от 7-8 годишна зимна гума. 3. всесезонната гума не я изненадва снега /както може да стане с 18 % от горните дето още не са сменили гумите.4. всесезонната гума не ви реди на опашки в кампании.
15
0
 
22
 
! Отговори
Радев преди 6 години
тировете с какви гуми карат
14
2
 
10
 
! Отговори
са преди 6 години
До шоферДърта гума е след 8-та година,а ти сигурно си такъв шофьор,както си го написал!!