"Говори" - за да преживееш кошмара от сексуално насилие

Романът излезе на българския пазар и уцели точния момент, смята издателят
Обновена: 13 ное 2017 10:54 | 13 ное 2017 10:54, Анисия Иванова
10

През 21 век в държава, в която жените не са заставяни да се покриват, няма всекидневни бомбардировки, никой не живее в постоянен страх за живота си, но за едно съвсем обикновено момиче първият учебен ден в гимназията се оказва началото не на приказка, а на ужасен кошмар. Това е историята на 15-годишната Мелинда, разказана в романа "Говори" на американската писателка Лори Халсе Андерсен.

История, която впоследствие е забранявана и цензурирана от училища и библиотеки, и която се превръща в историята на стотици хиляди подрастващи по света.

"Книгата излезе съвсем случайно в България, но пък уцели точния момент. Посланието ѝ е именно да намериш смелост и да споделиш това, което се е случило. А темата от своя страна до момента беше неглижирана в страната ни. За щастие обаче, тя все по-често започна да намира отзвук в образователните програми в училищата", посочи в студиото на "България сутрин" издателят Темз Арабаджиева.

"Историята в книгата обединява преживяванията на милиони жени по света. От платформата за здравно и сексуално образование за тийнейджъри LoveGuide направихме кампанията "По-добре недей", предназначена за превенция на сексуалното насилие, а една от основните теми, за които говорихме с младежите беше, че ако ти се случи нещо такова, е невъзможно да го преживееш сам", обясни Надя Здравкова, която е обучител в LoveGuide.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че подобно преживяване не може да бъде забравено и книгата е доказателство за това. Показва колко е важно да споделяш.

"Говори" е предназначена и за всички майки, бащи, братя, сестри, учители, приятели, съученици, интимни приятели, съседи, непознати на улицата, които се сблъскват с кошмара на жертвите на сексуален тормоз. Но най-вече за всички, които отказват да бъдат жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това Темз? Тая се казва Теменужка. Нушка й по-приляга. А иначе, тая последно каква е - беше записала Психология, изкара една година и се отказа, влезна Право (това й беше първоначалното желание, но не я приеха от първи път), ходи някъде по програмата Еразъм, след това се завърна, Право-то семестриално го е завършила, но май още не се е дипломирала, сега е PR на издателство, дано да е по-ориентирана...
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ... (3)Да, има много жени, които уж са с почтени професии, но правят кариера чрез похватите на най-древния занаят.Въпросът обаче е да можеш да различиш онези, които наистина "просто си искат да ги оправиш". Дали твоят критерий съвпада с нейния?Защото, според консервативните мюсюлмани, всяка незабулена жена е точно такава и изобщо не признават това, че ние имаме друг светоглед.Според други, жени с бански "топлес" не търсят еротичен ефект и е съвсем нормално да ходят така на смесен плаж.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам нужда от разговор по време на вечеря на свещи с Темз Арабаджиева. Гледайки я, получавам мощна енергийна стимулация в слабините.
6
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Колкото и да говориш, не ти става по добре,нужен е специалист и много,много време........
5
3
 
7
 
! Отговори
книжен тигър преди 6 години
до книжна мишкаНапълно закономерно и научно обосновано женските 80% ще си я купят и ще получат нов тласък във войната на жените срещу мъжете в Европа. Докато ор-ките са размножават като мишки.
4
4
 
13
 
! Отговори
книжна мишка преди 6 години
книгата излезе съвсем случайно съвсем случайно двете кукумяфки са по телевизиятасъвсем случайно и тук се прави рекламасъвсем не случайно няма никой да си купи тая боза
3
4
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Шефа ми е французин! Сравнително възрастен е но не му личи! Последния път когато направи конкурс за секретарка, леле мале! Идваха моми дето как да кажа просто си искат да ги оправиш! Накрая взе една 46г. жена която наистина си върши много добре работата. Но искам да кажа, че когато една жена ти се надупи, то какво очаква да се получи в крайна сметка!!!??? Може би иска да и платиш преди да я .....! Не знам ама си мисля, че по-голяма част от жените наистина пробиват с това дето тука го отричат!
2
7
 
15
 
! Отговори
аршинолог преди 6 години
Интересно - ако бял мъж, християнин показва интерес към жена е "сексуален тормоз", пък ако черен, мюсюлманин я изнасилва, е "културно своеобразие", "религиозни традиции", "етническа самобитност"... и обогатява, генетически, културно, цивилизационно... жената!?
1
3
 
15
 
! Отговори
балама преди 6 години
Това най-ме изкефи "Книгата излезе съвсем случайно в България"!