Минималната заплата расте, но остава най-ниска в ЕС

На Балканите е по-ниска единствено в Албания
39
Минималната заплата расте, но остава най-ниска в ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

В някои от областите драстично нараства броят на наетите на минимална работна заплата и те представляват близо една трета от всички наети за областта, според КНСБ.

Така например във Видин те са 30,8%, Силистра - 34,3%, Кюстендил - 28,5%, Монтана - 28,6%.

Като се има предвид, че това са области с безработица значително над средната за страната, това означава, че в повечето случаи един работещ на минимална заплата издържа всички останали членове на домакинството. Според КНСБ това е знак за продължаващо нарастване на работещите бедни, които през 2016 г. са достигнали до 11,6 процента при 7,4 на сто през 2012 г.

КНСБ няма да спре да иска през механизъм минималната заплата да бъде поне 50% от средната работна заплата за страната, каза президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция.

Той посочи, че, независимо от постигнатия напредък в увеличаването на минималното възнаграждение с 9,5 процента от началото на годината, минималната заплата все още е 44,3 на сто от средната работна заплата.

От 2012 г. досега минималната работна заплата се е повишила с 62,5 процента, но тя остава най-ниска в ЕС - 235 евро, предаде БТА.

Крайно незавидна е и позицията ни на Балканския полуостров - в България минималната заплата е по-ниска с 26, 2 на сто от тази в Румъния, с 5,2 на сто от тази в Сърбия, от Гърция - с 65, 6 на сто, от Турция - с 46,9 на сто, а от Словения - със 70 на сто.

Само в сравнение с Албания минималната работна заплата в България е по-висока - с 29,9 на сто.

КНСБ ще настоява и за въвеждането на минимална заплата за висшист, който работи по специалността си - от 700 лева или 1,5 на сто от минималната работна заплата за страната.

Според Пламен Димитров има позитивни нагласи от страна на депутати от управляващото мнозинство за въвеждането на такова минимално възнаграждения за висшисти, евентуално от 2019 г.

Диференциацията на работните заплати по области продължава да задълбочава социалните неравенства, анализират от КНСБ.

Трудовите възнаграждения във Видин (668 лева) са повече от два пъти по-ниски от тези в София /1405 лева/, а 32,5 на сто от всички наети работят в София, където средната заплата е с 35,5 на сто по-висока от средната за страната.

Ако се изключи София от наблюдението на заплатите, то тогава средната заплата за страната придобива размер от 862 лева.

КНСБ иска още въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, въвеждане на прогресивна данъчна скала и семейно подоходно облагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не на висшист стартовата заплата да е 700лв. МРЗ трябва да е 700лв. А висшиста да започва с поне 1000лв стартово.Защо орязаха обезщетенията за безработица и го направиха тихомълком?Какво се случва с пенсионната възраст?
12
0
 
16
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До СмешникНа час ли? Ще те карат да работиш по 12 часа, във ведомостта ще пишат, че си работил 6 часа и накрая ще ти приведат по банков път половин заплата. А върви доказвай, че си работил двойно!
11
3
 
27
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 5И кое е това ваше село дето правите пачки?Продавачка със заплата 1100лв НЯМА! В цяла Бг няма да намериш магазин, където на продавачка в бакалия да плащат 1100лв. Ти нас съвсем за балъци ни взе. Много е лесно да седнеш зад лаптопа и да тракаш- 1100лв, 2500лв, 3000лв заплата. Тия ги разправяй на някой, който е в чужбина от 20 год., може и да ти се върже. Ама на нас, дето сме тук, не се хаби, да ни пишеш такива глупости!
10
2
 
14
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Не трябва да има минимална заплата а на час както навсякаде и задължително по банков път заплатата. Просто сме *** народ и си мълчиим и на мачкат . но трябва да знаят че *** и злобен народ избухва лесно и не мисли и ще има кръв един ден по паветата пред НС .
9
16
 
4
 
! Отговори
5 преди 6 години
До Анонимен 8Има, има фирмите изпълняват поръчки и за Германия.Братовчед ми работи в тази за ел.инсталациите.Вярно, че официално се води на 850лв, но под 2500 от две години не е падал.
8
16
 
2
 
! Отговори
пак 5 до Гецата преди 6 години
А Геца, миналия месец водих жената на Павел баня, че я болят краката а там водата е лековита.Та в хранителен магазин имаше обява за продавач-консултант на 8 часа с осигуровки на 1100лв.Не те знам, в кое село си ама направо се спасявай от там.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5 Не съм чул на село в бг някой да взема 100-120 надник но ако е така браво...
6
15
 
2
 
! Отговори
5 до Гецата преди 6 години
А Геца, у наше село в бояджийския цех се взимат 45лв надница с осигуровки.В цеха за маркучи 60лв пак с осигуровки.В денонощния магазин за 16 надника 500лв с осигуровки.Значи това твоето село е много залупено бе.
5
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГецатаПък у наше село (6000души) във фирмичка за метални конструкции и монтаж на ел.инсталации се взимат по 100-120лв надник ама това е защото пуснахме империалистите да отворят фирми и да ни експлоатират.В съседното село искаха да отварят цех за изтегляне на кабели ама там вдигнаха стачка, че не искали да им мирише на пластмаса и седят без работа.Тарикатите като у ваше село взимат 20лв надник.
4
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам относно заплатите се брои и какво може да се купи с тях та на края да не окаже, че сме и след Албания.
3
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Е как да не е най-малката в ЕС,като я увеличиха само с 50лв.Ако искаме да сме като другите държави,то минималната заплата трябва да стане поне 1000лв.Ама до като управлява мафията-т.е. бизнеса,това няма да се случи.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква икономика ще градим с тия минимални заплати. Тези наетите искате ли да ви светна в какъв сектор са наети, оня по оперативна програма градинки и озеленяване, или по български казано към чистотата. След 2020г само ми не е ясно какво ще наемате.
1
1
 
41
 
! Отговори
Гецата преди 6 години
Надника у село не е мръднал от 5 години - дават ти 20 кинта на ден и ни осигуровки ни дай боже. Ако щеш. Чакам Боко Тиквата да вкара някой чорбаджия в затвора, ама гарван гарвану око вади ли?