На върха на моралната пирамида: Нетолерантни вегани!

"Любовта към животните не оправдава омразата към хората"
13 ное 2017 17:00,
66
На върха на моралната пирамида: Нетолерантни вегани!
Снимка: pixabay.com

Преди няколко дни срещнах един стар приятел, който изглеждаше доста унил. Разказа ми, че на курс по йога се запознал с една невероятна жена. Романтиката обаче угаснала твърде бързо - още на първата им среща в ресторант. Дамата, която била веган, не проявила и грам разбиране за това, че кавалерът ѝ си избрал ястие с месо. Тя станала и напуснала ресторанта, наричайки го на всеослушание: "Убиец!".

Защо някои вегани са толкова агресивни?

Зададох този въпрос на учителката по йога Ни Чин.

"Те смятат, че месоядците са омърсени и жестоки", отговори ми тя.

Но май не само месоядците. Преди време по радио "Дойчландфунк" защитникът на правата на животните Ахим Щьосер бе казал, че вегетарианците са същите убийци както всички, които не са вегани. Той, разбира се, не другарувал нито с вегетарианци, нито с месоядци. Така, както не другарувал и с расисти. Ах, как бих искала да му кажа: "Успокой се малко! Любовта към животните в никакъв случай не оправдава омразата към хората".

Хора като Ахим Щьосер се ядосват неистово, защото в техните очи другите са морално изостанали. Посредством провокативни изказвания те се опитват да разбудят духовните неандерталци. Това ми напомня за германските "Зелени". И те често са загрижени за моралното ниво на германците. Преди изборите за Бундестаг през 2013 г. Зелените заговориха за "Veggie Day" и настояваха веднъж седмично всяка обществена кухня да готви без месо. На изборите обаче те набързо бяха наказани от месоядците. Тогава това ми се стори нечестно. Все пак Зелените имат най-добри намерения. А и един ден седмично без месо в чинията е напълно приемливо.

Една владетелка и нейната веганска империя

У Дзътиен, първата и единствена императрица на Китай, е била много по-крайна: през седми век, по времето на династията Тан, тя превърнала всеки ден от седмицата във вегетариански, защото била будистка. И тъй като, както се твърди, китайците не понасяли мляко, всички били принудени да станат вегани. В резултат на това обаче депресията се превърнала в национална болест.

"Без животински продукти човешкият организъм изпитва недостиг на витамин B12, а това води до много болести – като загуба на паметта или депресия", обяснява инструкторката по фитнес и йога Ни Чин и добавя, че и много вегани в Германия страдат от подобни оплаквания.

Достатъчно тревожно е, че зрели хора злоупотребяват със здравето си. Още по-недопустимо е обаче, че те обричат и децата си на веганизъм.

Мои приятели ми разказаха за една жена, която заминала за Индия със сина си, за да се отдаде заедно с него на суровоядство. При него се консумират само сурови плодове, зеленчуци и ядки, както и храни, които не са били загрявани над 45 градуса. Следващата, още по-строга, степен на хранене следват т.нар. "фрутарианци" – т.е. плодоядци. Те се хранят само с плодове, които не са били откъснати от храст или дърво, а сами са паднали на земята. От гледна точка на плодоядците, обикновените вегани са мекушави хора със съмнително схващане за морал.

Моралната летва е вдигната твърде високо

С други думи: моралната летва е вдигната много, много високо. Най-долу са безнадеждните случаи като мен, които всяка година обикалят Коледния базар с една крайна цел - щандът за наденички и пържени картофи.

Една степен по-високо са т.нар. "флекситарианци" (от англ. "flexible + vegetarian"), които ядат месо само от време на време, после идва ред на лакто-ово вегетарианците, които не ядат месо, но консумират яйца и млечни продукти. А има и само ово-, или пък само лакто-вегетарианци. Онези, които са се отказали от консумацията на месо поради етични съображения са по-нагоре в моралната стълбица от онези, които са го сторили в името на здравето си. Същото важи и за веганите. А плодоядците, които искат да спасят света с начина си на хранене, са си извоювали най-горното място. И колкото по-горе е стигнал човек по тази морална стълбица, толкова по-нетолерантно и високомерно гледа той на останалите по-долу.

Ни Чин не е нито веганка, нито вегетарианка. А сред инструкторите по йога това е голямо изключение. Дипломираната биоложка се застъпва за умерен начин на хранене без крайности в едната или другата посока. В едно тя дори е единодушна с плодоядците, които обвиняват веганите в двоен морал.

"Веганите ни смятат за убийци на животните. Те обаче не разбират, че и растенията са живи същества и имат чувства", казва Ни Чин.

Освен това и поведението им било противоречиво: "Те говорят за близост с природата, но в същото време ѝ отнемат повече растения, отколкото месоядците, за да покрият енергийните си нужди. Истинската загриженост за околната среда изглежда по друг начин".

Дали наистина е толкова здравословно веганството?

Аз, например, изпитвам и съмнения, че веганството е по-здравословно. На въпроса ми с какво се заместват млякото и яйцата във веганските бисквити, една сладкарка ми отговори: "С много повече захар, разбира се!".

Фетишизмът на веганите освен това надува цените и помага за комерсиализирането на хранителните продукти.

Моята красива сънародничка Ни Чин смята, че както всяка нова мода, така и веганството някой ден ще залезе. През последните три години броят на веганите в Германия стагнира около ниво от 840.000 души.

Впрочем, служителите в империята на У Дзътиен с времето все повече смекчавали нейната забрана за консумация на месо – с различни изключения и трикове. И германските "Зелени" изоставиха инициативата си за въвеждане на "Veggie Day", след като се провалиха грандиозно на изборите през 2013. Те си откриха нови сфери, в които да морализаторстват.


Автор: Жан Данхонг
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Бяс преди 6 години
Веган съм, а с изпълненията на тези напоследък, ме е срам да си го призная навън, би било нормално да изям някой шамар. Изборът е лично мой и не убеждавам никого, че точно той е правилният. Децата ми консумират месо, като единствената ми намеса е, че се старая да им го осигуря от възможно най-качествения източник. И толкова. Не, не е измислица. :D
55
0
 
5
 
! Отговори
Любо преди 6 години
Веганите да си ръфат трева и да оставят другите сами да си решават как да се хранят. Напоследък изпростяха съвсем...постоянно ми натрапват какво не трябва да се яде.Ще си ям каквото си искам и няма да преча на никой.Луди.
54
2
 
2
 
! Отговори
Донев преди 6 години
Веганите ядем вожа. Много е хранителна. Най-добрите добрата вожа събира рандеман мирене. Вожата с мирене е истински деликатес. Гарнира се с пресни сливи и кисело зеле.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кравите са вегани И овцете - същоИ защо да вземам пример от една овца
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В интерес на истината едно време ядяхме месо във вид на кюфтета само в неделя. Карахме на постни манджи според сезона, зимата боб и леща, но не сме гладували. А аз преставах да ям, ако попадна на тлъсто в мръвката. Сега ям всичко, защото такава ми е професията: или ям когато каквото ми сложат или бачкам гладен.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Проблема е, че в суровото месо има *** които могат да навредят на човека.Естествено, когато животното е гледано за да бъде изядено, то е третирано и с лекарства които намаляват тази опасност от заразяване.Всички диви животни които се ловуват, задължително се готвят и то на висока температура.Освен това суровото месо се разгражда по-трудно от организма, естествено дава и повече калории/енергия, но сготвено/изсушено издържа и по-дълго време.
50
1
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Естествено,че вегана ще е нон-стоп гладен. Нали трябва да набави нужните калории. Ако яде салати трябва да дъвче 2 часа за да вземе калориите които аз ще взема за 5 минути с една агнешка пържола. А с останалите 1 час и 55 минути ще изработвам сечива, ще пиша книги, ще измислям нови неща. Това е разковничито на еволюцията.Просто трябва да си всеяден и ще оцеляваш винаги. Както маймуните. А ние сме маймуни също.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вегетарианец съм от както се помня - не ям месо, гади ми се от него, но иначе сладко си хапвам сиренце и кашкавал. Не знам какви са тези новите модерните течения. Едно време гледах как колят прасето на село, дълги години бях запален рибар и биех гугутките на село с прашка. Не съм имал проблеми с месоядните, нито те с мен.С тия изцепки на така наречените вегани да не смея да кажа, че не ям месо, а с тая брадата мода един приятел,който винаги е имал брада се обръсна, щото всеки 7 от 10 са с бради
48
1
 
5
 
! Отговори
Пояснявам: преди 6 години
До Питам веганитеТам където четете ***, аз написах животното, от което са котлетите. Може би на днес.бг им прилича като ругаене на сънародници с естествен тен.
47
0
 
2
 
! Отговори
Питам веганите преди 6 години
Ако спрем да ядем животни, колко време след това дават на кокошките преди да изезнат въобще. Аз лично залагам на по-малко от три години. За овцете давам от пет до десет. Крави и *** максимум 15.
46
1
 
16
 
! Отговори
е преди 6 години
абе веганите,как се правите на много извисени,що не отидете да правите тия вашите циркове в мюсулманския свят когато имат рамазан , байрам, когато на всеки ъгъл се колят агнета и телета ,ама там не ви стиска да се праите на палячовци ,щото кръц и може и вашите кухи тикви да заминат
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз да попитам всичките тия фeкaлиaнци, в*гинианци и прочее какви дрехи обличат? Явно само на 2 крака се придвижват, превозните средства замърсяват и така убиват и растения, и хора ...Компютри, телефони - производството на електроника е от най-големите замърсители.Те и ток не трябва да ползват - АЕЦ, ТЕЦ ... ВЕЦ-овете са малко, слънчевите панели са химия при производството, вятърните генератори убиват птици ...Ей, не им е лесно да са толкова ***!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятелче, като нямате проблеми защо се пениш и ми се обясняваш, никой не те пита, знаеш ли колко ме интересуваш ти и твоите проблеми, върви да се обясняваш на мама, пет пари не давам за теб.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М-да!Проблемът не е в храната, а в броя на гърлата.Прекалено много човешка гмеж на тая Земя!
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно, единственото нещо, което е "произведено", за да бъде изядено са плодовете. В тази връзка яденето само на плодове е правилно. Всеки, разбира се може да си избеира какво да яде. Големият проблем е не какво ядем, а колко ядем. В масовият случай хората ядат в пъти повече от необходимото. После се чудят защо не са здрави. С храната влизат много отрови и ако се поглъща много храна, организма не упява да се изчисти и се задръства.
41
0
 
19
 
! Отговори
грешиш,приятелче преди 6 години
До Анонимен 42Ние,месоядните,нямаме проблем!Ядем каквото и както ни хареса!Проблемите са при вас,и те са много!Помисли върху това!Между другото,вашия Донев иска да прави партия,и да ходи на избори!Нещо да кажеш?
40
2
 
33
 
! Отговори
tonygl преди 6 години
Вегани и гей ове се опитват всячески да диктуват живота на стандартните хора... аман от психари нетолерантни. После "Аме те ме мразят и аз затова правя ПРАЙД" разбираш ли !!!как няма те мразят като наглееш безкрайно !!!
39
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на месоядните не е, че убиват животните - животното си е животно, не е човек да го жалиш, ако няка какво друго да се яде както ескимосите какво да го жалиш животното. Проблемът им е, че после ядат от труповете на убитите животни. Поне да го правеха както хищниците още докато е топло и живо месото, да го убият и да го изядат веднага, а те са като лешоядите, ядат престояло месо, мъртва биомаса, мъpшата... А може да се ядат толкова други неща и е много по здравословно.
38
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дамата, която била веган, не проявила и грам разбиране за това, че кавалерът ѝ си избрал ястие с месо. Тя станала и напуснала ресторанта, наричайки го на всеослушание: "Убиец!".А той защо не е толерантен към мнението и? Защо не и е казала много ти здраве, заминавай си, защо иска да се занимава с някаква веганка която го нарича убиец? Защо е тръгнал да реве в интернет, че някаква нетолерантна вегантка го е нарекла убиец на живовтни.
37
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Проблемът на България е, че се напълни с много вегани. Ако искаме да се оправим трябва да се исчистим от веганите.