Над 90% от българите в градовете купуват бутилирана вода

Основният фактор при избора се оказва марката
13
Над 90% от българите в градовете купуват бутилирана вода
Снимка: архив, Ройтерс

65% от потребителите на бутилирани води се ориентират по търговската марка, когато правят своя избор. Това показват данни от проучване на "Алфа Рисърч", представително за градското население.

То е проведено сред 800 души между 18 и 50 г. по метода на пряко стандартизирано телефонно интервю в периода 2-6 ноември и е по поръчка на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Според данните всички останали фактори като находището, от което е добита водата (12%), дори цената й в магазина (10%), са далеч по-маловажни. Именно с марката се свързват и най-важните характеристики на водата, които се вземат предвид при покупка: вкус (51%) и качество (31%).

Резултатите показват, че пазарът на бутилирана вода покрива огромното мнозинство от гражданите в градовете на възраст между 18 и 50 години, а продуктът се консумира често и в значителни количества. Над 90% от анкетираните са заявили, че купуват бутилирана вода. 85% пият всекидневно или няколко пъти седмично, около 2/3 – над 1 литър бутилирана вода дневно.

За 53% от участниците в проучването е по-важно да знаят коя е марката на водата, която купуват, отколкото кое е находището, от което е бутилирана.

Близо 80% от потребителите на минерална вода държат да знаят кой е бутилирал водата. За тях името на конкретната компания е гарант за качеството на продукта, който купуват.

57% от хората се опасяват, че ако различни компании бутилират вода от един и същи източник, ще се размие отговорността за качеството й. Почти толкова смятат, че в този случай ще бъде невъзможно осъществяването на контрол върху качеството (58%). Скептицизъм проявяват всички групи потребители – по-млади и по-възрастни, в големи и малки градове, сред домакинства с малки деца и без деца.

45% от хората отговарят, че биха престанали да купуват бутилирана вода, ако се повиши цената й, а 38% - ако под марката, която обичайно купуват, се продава вода, бутилирана от различни фирми, макар и от едно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: водаминерална вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Zferv преди 6 години
Pf...juliat samo rakia, vino i bira...da n rajdiasat...
10
0
 
4
 
! Отговори
сс преди 6 години
има разлика от чешмяна вода от чешма на някой мегдан в селото или между две села и чешма в някой панелка в софия или друг град. та затова става спора, тука човека дето е писал в по предни постове до колкото го разбирам говори за чешмяна вода но от тия големи чешми по селата, наистина има уникални води а не говори за домашна чешма в блока
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ходя да си наливам. Няма какво да давам пари. Ползвам си картата за градски транспорт
8
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "До 3" (номер 7)Аз май се досещам откъде идва усещането за "превъзходния" вкус на чешмяната вода.Отдавна съм спрял да я пия. Използвам я обаче в кафето - кафето освен че е кафяво (замаскира цвета), има силен характерен вкус и така не се усеща гадния вкус на самата вода. А пък напитките с кафе са с малко количество вода.Когато си налееш студена вода от чешмата, вкусът и не се усеща. Преседи ли обаче малко и се стопли, вече няма как да не ти се догади. Усеща се.
7
0
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Изглежда ти липсват голяма част от вкусовите рецептори. Блудкава, сладникава, хлорна вода не мога да пия. Дори Девин ми е на границата, но от немай къде ми се налага понякога. Щастливец!
6
0
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 2Друже, аз като съм ходил на село с колата на нашите като дете сме наливали вода от чешмата след Петрохан, е трябва да ти кажа няма такава вода, уникална е!Обаче тук става въпрос за водата която тече по софийските тръбопроводи, които не знам повечето от колко десетилетия не са ремонтирани и какви отлагания има в тях, ако имаше микрокамера да вкараш вътре да видиш какво има ще ти се догади!И аз съм живял на село, не ги сравнявай двете неща!
5
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 5Ами не е измама, там е работата. Чешмяната вода в България (може би с редки изключения) е ужасна, а колко е вредна мога само да гадая.Някои пластмаси съдържат наистина вредни вещества, като Бисфенол А, и затова е по-хубаво да купуваме минерална вода в стъклени шишета, което обаче ще ни излиза много по-скъпо. Всичко е въпрос на избор. Ако ти харесва, пий си чешмяна вода съдържаща почти цялата Менделеева таблица. Твоя воля, нали е демокрация.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една от големите измами в България , че бутилираната вода е по хубава от чешмяната . Апропо всичката вода е от чешмите , но бутилираната е в пластмасово шише , което е вредно . В България няма нормални бизнесмени , всичко е менте .
3
2
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Бутилирана вода е близо 500 пъти по-скъпа от тази в чешмата.Означава, че сме много богати, щом си го позволяваме.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1 Друже, никой за нищо не те принуждава. Аз лично пия вода от чешмата в цяла България където се намирам . Трябва дя ти кажа , че е по хубава от всякаква бутилирана вода .
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуват как няма да купуват чешмяната вода смърди на хлор, вече ни принуждават да купуваме и вода.