Проф. Митев: Сърбия води антибългарска кампания от началото на XX в.

Западните покрайнини се нуждаят от хуманитарна помощ, убеден е той
13 ное 2017 10:30, Анисия Иванова
101

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика. Отстояването на гражданските права на българското малцинство е голям проблем там от началото на XX век. Тази психоза на антибългаризъм е в обществото и медиите". Това каза проф. Лозан Митев в ефира "България сутрин" по повод задържаните медици в западната ни съседка.

В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници. След няколко часа престой в полицията медиците били пуснати и се прибрали в България.

Още по темата

Проф. Митев е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, смята той.

"Искам да поздравя лекарите за доблестта, която са проявили, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от такава хуманитарна помощ", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много пъти наши лекари са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство, но очаквах реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще се разгори много по-голям скандал.

"В XXI век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
17
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Б---х вЪ в Ба---хОрите!!!-)))И сърбите ли ни станаха душмани!?Че, то според вас излиза, че целият свят, барабар с извънземните са ни върли душмани и най-големите излиза, че са комшиите ни???Абе, хора откъде тази злоба и умраза у вас???Спрете се с оправданията, че сме най-зле от всички на Балканите щото всички били против нас и силно ни завиждали, на кой му пука за българите, бре???Всеки си гледа сиромашията и проблемите, а причината за тежкия ни хал си е лично у нас, а не у другите!!!!
74
6
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Този професор да поучи още малко, и Ботев е писал по въпроса........... А водещите да не смятат, че всичките останали са дебали. Който ме смята за дебал, Е дебал!
73
1
 
7
 
! Отговори
x DO N 74 преди 6 години
ЛЮБИША САМАРДЖИЧ ИГРАЕШЕ РОЛЯ НА ПАРТИЗАНИН ВЪВ ФИЛМА"КАПИТАН ЛЕШИ"-ЗА СЪПРОТИВАТА ПРЕЗ ВОЙНАТА.В ЕДИН МОМЕНТ ТОЙ, В РОЛЯТА НА ПАРТИЗАНИНА СТЕВАН, СЕ ОКАЗВА В КАНАЛИЗАЦИЯТА НА СКОПИЕ,КЪДЕТО СЕ КРИЯТ С ОЩЕ ЕДИН ОТ ДОЙЧО. ОНЯ ПИТА-"ДЕКА СИ, СТЕВАНЕ" , САМАРДЖИЧ ОТГОВАРЯ:"У *** СЪМ,У ***",ЗАТЪНАЛ ДО УШИТЕ...ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ...В КИНОТО ПЪЛЕН ЦИРК...
72
0
 
9
 
! Отговори
Стрина Куна преди 6 години
Сига веч разбрайте ли оти американцити ги бумбардирахъ тез сърби.Щот сме приятели със щатити.
71
8
 
9
 
! Отговори
Такива ми ти работи преди 6 години
"Пияници, изтрезнейте, веч е време,слепци, прогледайте и вижте зрака,ил ти поне стани, о, сръбско племе,и прогони тез бухали на мрака!"(Из стихотворението на Иван Вазов, озаглавено "На Милош Милоевич и съдружие"и публикувано през 1885 г.)Такива ми ти работи, г-н професоре. Щом не си от БАН, може да не знаеш подробности, но като даваш интервю, първо се информирай от книгите. Ако питаш в БАН, повечето историци там знаят по-малко и от теб.
70
7
 
11
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Помните ли Джоко Росич - Голям Българин. Да ама е Сърбин. Обичаше България , много. А Помните ли кой написа песента Гунди и Котков , не българи. Сърби я написаха. А Помните ли Любиша Самарджич , Обичаше България много.
69
3
 
5
 
! Отговори
:( преди 6 години
Лозан Митев е професор в Треньорския факултет на Националната Спортна Академия.Той се занимава с историята на спорта.Не е длъжен да знае в подробности историята на различни идеологически течения в съседни държави, но все пак ще е добре да се съобразява с факти, засягащи нашата история и идентичност.
68
4
 
14
 
! Отговори
на 4 морета преди 6 години
на 3 моретапреди 1 часКураж на братята от Западните покрайнин, малко остана. Тъпата ни държава отдавна трябваше да е погледнала смело към братята, също както Румъния гледа към Буковина и унгарците към Трансилвания, руснаите към крим и Донбас. Идат смутни години и който не отстоява правото си заминава в канала на историята.
67
10
 
8
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
"В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници". Голям проблем стана случаят с тези лекари. Защо обаче никой не обясни на незапознатите българи, че за да се осъществява медицинска дейност, се изисква помещенията, където се работи, да отговарят на всички изисквания на РЗИ и да имат издадени надлежни документи за това. След като лекарят не е в България може да преглежда където си пожелае, така ли излиза.
66
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да си зобат натовският уран.
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де що за глупост думата Б-У-гари да бъде цензурирана?????ТАКА НИ НАРИЧАТ СЪРБИ,ХЪРВАТИ,СЛОВЕНЦИ,ЧЕРНОГОРЦИ,БОШНЯЦИ И т.н. македонци И ИДВА ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ което на сръбски е БУГарска???ЩО ЗА ДИВОТИЯ ДА ЦЕНЗУРИРАТЕ ТАЯ ДУМА????
64
8
 
10
 
! Отговори
Marina преди 6 години
Абе ,г -н "професоре '!Да сте чували случаино ,че всяка нормална държава има правила и закони .Стига с това преди 100 години ,аман от пишман платени "патриоти ".
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LIZEMERI ABSOLUTNO NE VI E GRIJA ZA BALGARITE ZNAIETE IMA EDNO MALZINSTVO V BALGARIA KOETO POSTOIANNO DESKRIMINARA BALGARSKITE GRAJDANI S UBIISTVA KRAJBI IZNASILVANIA NO VAS TOVA NE VI INTERSUVA PO VAJNO E KAKVO SHE VI ZAPOVIADAT OT ONOVA POSOLSTVO NA KOZIAK LI BESHE
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия винаги е водела антибългарска политика,но без помоща на РУСИЯ,ФРАНЦИЯ И НАГЛИЯ щеше да вземе на кочо тия дето му се клатят,нямат военна победа в по-ново време над българите но имат ВСЕ ОЩЕ самочустието на държава победител само и единствено заради ПОБЕДАТА НА Франция и Британи и СССР над Германия.После го отнасят унгарци и българи!Знаете ли че сърбите и хърватите наричат унгарците освен маджари и УГАРИ а нас ***,не е случайна приликата в имената на унгарци и българи и съдбата ни една!
61
9
 
8
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
След като Сърбия води такава политика срещу нас, защо лекарите са отишли неподготвени ? Cами са си виновни и посланика е замесен тотално невежество и престъпна нехайност от службите. На краката лъжата са къси ''професорче''
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагедия,тия хора там вместо да са вилната зона на София по волята на френските и британски кап..ти се оказаха НАЦИОНАЛНО малцинство на вековната си бащина земя,все още ги броят за българи поради една единствена причина-там са останали българи когато тук са сътворявани т.н. македонци!Много "благородни"сръбските шовинисти, от цялата заграбена БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ от север на юг,ОТ КУЛСКА ОКОЛИЯ ВИДИНСКО до Битолско оставиха 20000 хиляди българи,другото сърбизираха ОФИЦИАЛНО и македонизираха!Гад..ве!
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, Сърбия и русофилите водят антибългарска кампания !
58
2
 
11
 
! Отговори
Ха ха, бил професор преди 6 години
Г-н Митев,Не знам по какво си професор, но и децата са чували за сръбския шовинизъм и Милош Милоевич, който през 1860 г. е оглавил сръбското националстическо д-во "Просветни одбор". През 1886 г. пък е създал друго подобно дружество с име "Св.Сава". И не той основополага сръбския антибългаризъм, а му създава организационни структури и псевдонаучна платформа.Как реши, че Сърбия води антибългарска кампания от началото на ХХ в.?Кой ли ти даде професорската титла?Леле Боже, българска "науко"!
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a SOROS I ROTSHILDSKITE MARIONETKI VODIAT PROBALGARSKA POLITIKA IZBIVANETO NA PENSIONERI PO SELATA PAK SARBIA E VINOVNA ZABRAVIH
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57Или си предубеден/най-*вероятно/, или си т.п!На русия бече три века и текат лигите по проливите на Мраморно море!Русия е най- големият врег на България.