Проф. Митев: Сърбия води антибългарска кампания от началото на XX в.

Западните покрайнини се нуждаят от хуманитарна помощ, убеден е той
13 ное 2017 10:30, Анисия Иванова
101

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика. Отстояването на гражданските права на българското малцинство е голям проблем там от началото на XX век. Тази психоза на антибългаризъм е в обществото и медиите". Това каза проф. Лозан Митев в ефира "България сутрин" по повод задържаните медици в западната ни съседка.

В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници. След няколко часа престой в полицията медиците били пуснати и се прибрали в България.

Още по темата

Проф. Митев е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, смята той.

"Искам да поздравя лекарите за доблестта, която са проявили, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от такава хуманитарна помощ", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много пъти наши лекари са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство, но очаквах реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще се разгори много по-голям скандал.

"В XXI век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен 57На мен ми се стрива, че нещата зависят до голяма степен и от нас (хората които живеят на балканите). Ясно е, че запада, изтока и т.н. си гледат интереса. Онова което не ми е ясно защо ние не гледаме нашия ?Защо все трябва да се молим и да просим ?
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По международни договори на България трябваше да са върнати вече отнетите територи,че са ни прилъгали да им играем по свирнята или свирканията оттук оттам годините се изнизаха и е време да се оформи документа за връщане,изживяхме,преживяхме с поколенията всички възможни наказания включително инфлации,девалвации,стагнации и всевъзможни машинации,че да им се навържем на още един път в игрите без свършване дали на срещу някои от тях или междудругото и нас да ни отсеят кат духнати от вятъра дет дуят
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Никога не може да има силни и обединени Балкани. То вече апетити за тия райски земи проявява Западът и пустиняците от Близкия изток, ти обединение търсиш. Винаги е било така, нож в гърба да очакваш от всеки и понеже ние сме по средата ножовете са винаги повоче от един. България винаги ще я има, иначе падат останалите.
52
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Забелязали ли сте, че който каквото ни прави, това го постига ?1. Римляните дойдоха с кръв и умряха.2. Османлиите дойдоха с ятаган и с ятаган си отидоха. 3. Сърбия сее разделение и разделение постига.4. Лошото в тази работа е, че все българите страдат. Т.е. който нож вади други му, от нож умира. А не трябва да е така !Трябва да има силни и обединени балкани !
51
1
 
12
 
! Отговори
Алооо, проф. Митев! преди 6 години
Ти да не си професор от БАН бе, та говориш неверни неща, но това не ти пречи да бъдеш професор и да взимаш всякакви бонуси, но да ревеш, че заплатата ти е малка?!И най-обикновен даскал по история ще ти обясни, че антибългаризмът в сръбската политика, пропаганда и култура е на повече от два века!Чети бре, професоре, полезно е!
50
4
 
12
 
! Отговори
на 3 морета преди 6 години
Кураж на братята от Западните покрайнин, малко остана. Тъпата ни държава отдавна трябваше да е погледнала смело към братята, също както Румъния гледа към Буковина и унгарците към Трансилвания. Идат смутни години и който не отстоява правото си заминава в канала на историята.
49
6
 
15
 
! Отговори
Бълград преди 6 години
България е дала на тия изкуственяци четмо и писмo. Само един мъртвороден народ може да има 2 азбуки на кирилица и латиница. Види им се краят, след като я федерализират напълно ще си вземем обратно Западните покрайнини и дори Ниш.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35 прочети за свети Киприян български, българските клирици християнизират и създават руската държава
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите не се навеждали?! Най - верните турски васали на Балканите са били сръбските,след това се умилкваха на Австро- Унгария, по -късно по -времето на Тито сукаха от две майки и след като НАТО ги наби станаха руски сателит.
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената адекватна реакция от българска страна е тази на евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО.
45
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 46: А според теб лекарите са минали нелегално границата, така ли? Откъде такава информация. А ако питаш сръбската полиция, те не са били и арестувани. Просто са ги държали в участъка 4-5 часа, докато хората, които чакат за преглед си отидат. Не съм сигурен, в коя друга държава ще направят подобно нещо. Може би в някъде в Африка или при Ким Чен Ир, кой знае.
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантическата мъ-рша завърши бита и онодена, както винаги.
43
1
 
8
 
! Отговори
Немо до Анонимен 23 преди 6 години
Приемам написаното от Вас и съм съгласен с него.Не твърдя друго.Просто, вероятно не успявате дифинитивно да разделите понятията "обществени нагласи" и "Официална политика".Да, повечето руснаци подкрепят Съединението, искрено при това, но не и официалната руска политика.Империята има други интереси тук.Подобни примери в световната история са безброй.
42
13
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Никой не е длъжен да уважава маймуни, които се продават на запада срещу банани и тоалетна хартия Трябвалo е да им метнат и един бой. Мен що не ме арестуват като ходя в Сърбия, щото документите ми са изрядни.
41
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 40: Не знам защо ти се вижда неприемливо лекари от друга държава да извършват медицински прегледи. Не знам какъв е редът за това, но сигурно е уведомителен, достатъчно е да имат съответни дипломи и квалификация. Не съм чувал точно лекари от Турция да са ходили по селата, но сигурно има и такива случаи.А за здравето на тези хора от селата край Босилеград сръбската държава не полага грижи, а пречи на лекари от България да направят нещо за тях. Как да го наречем това. Чиста д'иващина си е.
40
4
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
И да дойдат тук турски или каквито и да било лекари, може да де се спре временно дейността им до изясняване, но никой няма да ги задържи и да се отнася с тях като с престъпници! Набийте си го в сърбоманските тикви, иначе ЕС през крив макарон!
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименУрана го зобат и от нашата страна на границата. *** смотан. Тоя бум на ракови заболявания не е случаен, на хора, които нямат в рода си нито един раковопочинал.
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито сърбите са ни приятели, нито турците, нито гърците, нито руснаците, още по-малко евреите, американците или англичаните. В политиката приятелства няма. Който си мисли обратното, е наивник.
37
10
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
Извинявай обаче все пак си има някакъв правов и междудържавен ред.България не е уведомила официално Сърбия, че ще изпраща лекари.Точно в това е провокацията.Отиват трима лекари в ЧУЖДА СТРАНА без знанието на съответната да лекуват нейни граждани, защото хората в Босилеград са граждани на Сърбия, все пак.Интересно как ще реагираш ти ако някакви турски лекари например, дойдат като турсти, наемат сграда и започнат да преглеждат български турци от малцинството в БГ.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да зобат натовски уран.