Проф. Митев: Сърбия води антибългарска кампания от началото на XX в.

Западните покрайнини се нуждаят от хуманитарна помощ, убеден е той
13 ное 2017 10:30, Анисия Иванова
101

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика. Отстояването на гражданските права на българското малцинство е голям проблем там от началото на XX век. Тази психоза на антибългаризъм е в обществото и медиите". Това каза проф. Лозан Митев в ефира "България сутрин" по повод задържаните медици в западната ни съседка.

В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници. След няколко часа престой в полицията медиците били пуснати и се прибрали в България.

Още по темата

Проф. Митев е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, смята той.

"Искам да поздравя лекарите за доблестта, която са проявили, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от такава хуманитарна помощ", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много пъти наши лекари са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство, но очаквах реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще се разгори много по-голям скандал.

"В XXI век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
24
 
! Отговори
Вин преди 6 години
до 9 Повече от теб съм ходил в Сърбия, и също не са ме били, но когато отиваш да оставяш пари като турист за какво да те бият и арестуват? Ти си бъди брат със сърбите, колкото искаш! Жена си заведи там и им я остави та и баджанаци да станете-твоя си работа! Да е нещо друго да ти го вкарам, но акъл не мога! Сърбите са изключително подли и вероломни, и без оглед на минусите, ще кажа, че повече предпочитам турчин за съсед, отколкото сърбин!
14
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са ни братя бре...
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези българи от Западните покрайнини защо не си дойдат в България? Да не се окаже, че тук е още по-зле?
12
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сърбите нападат България през 1885 година - ами защото австрийският шпионин княз Батенберг е искал България и Австро-Унгария да ликвидират Сърбия. Това е историческата истина, която се спестява от нашите обективни историци. Колко по-добре е било България и Сърбия да са съюзници. Когато става Съединението по договорка с нас Австрия окупира и анексира Босна и Херцеговина. През световната война планът на бългори и австрийци е изпълнен Сърбия е окупирана и са избити над милион сърби мирно насел
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С братята хървати ще претопим тия изкуственяци, крадци на история.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите и макета са една стока, шовинистка ***, лижеща византийския ***. Скоро ще ги оправим все иззедници.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ами А ти се водиш пък от антисръбската кампания в България, която е от 1885 година.
8
15
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Ходих в Сърбия няколко пъти никой не ме наби или арестува със сърбите сМе братя и пак ще ида на почивка, а ти си плямпай нищожество БГ-Сърбия-Русия братя завинаги.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако руснаците не бяха дали свобода на тази територия.. ах какъв живот щеше да има! За съжаление българите просраха възможността, да се разпредели територията България!
6
2
 
19
 
! Отговори
сърбин = бг свинар преди 6 години
Всички комшии винаги са водили антибългарска кампания. Нормално, имаме най-хубавата земя на Балканите. Ходил съм във всчики балкански страни и не могат да ни се намажат на малкия пръст, сизключение на гръцката плажна ивица.
5
7
 
16
 
! Отговори
Ами преди 6 години
Народа го е казал - сърбе на върбе и по 3 на нож!! Смърт за тая гнусна *** сръбска!
4
6
 
22
 
! Отговори
Вин преди 6 години
Понеже много българи развиват теорията, че видите ли със сърбите сме били братя и прочее глупости, нека видят братското отношение към населението на Западните покрайнини и българските лекари!
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя наркоман какво си върти очите като откачен.
2
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българската територия да се разпредели между съседните държави. Българите не заслужават държава!
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин е диагноза а не националност. Кой даде коридор на НАТО да хвърля бомби в Сърбия. Благодарение на Сърбия ли останахме 5 млн човека ? Като сте влезли незаконно в Сърбия теглете си последствията Сълби не е БГ където всеки си влиза и зилиза както си поиска стигна се дотам че турски граничари ни ият и тука кой ще понесе политическата отговорност ? Ило обявете война на Сърбия или оставка на Сугарев и външния министър.