Прокуратурата: Няма извършени нарушения във ВМА!

Първоначалната проверка на прокурор обаче била непълна
63
Прокуратурата: Няма извършени нарушения във ВМА!
Снимка: БТА, архив

Няма достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

Това е мнението на Военно-апелативната прокуратура във връзка с одитния доклад на Министерството на отбраната в болницата, който породи въпросителни за проведени обществени поръчки и в крайна сметка доведе до оставката на бившия здравен министър проф. Николай Петров.

Още по темата

Обществените поръчки са осъществени, докато проф. Петров беше шеф на ВМА, и са спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщерята на професора има дете.

От прокуратурата потвърждават постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура, с което бе отказано да се образува досъдебно производство.

При извършения служебен контрол на проверяваното постановление е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател.

Поради това прокурор от Военно-апелативна прокуратура е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица.

Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА. Сигнализиран е административният ръководител на ВОП - София за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев.

След нея ще стане ясно има ли основания за дисциплинарната му отговорност заради констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от месец март 2017 г. на Дирекция "Вътрешен одит" - МО е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Николай ПетровВМА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари