ОмбудсМая зад плодородието: Без проучвания за нефт, газ...

Манолова ще иска промени в Закона за опазване на земеделските земи
14 ное 2017 14:15, Анисия Иванова
18
ОмбудсМая зад плодородието: Без проучвания за нефт, газ...
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява плодородните земеделски земи в България да не бъдат обект на проучвания на находища на нефт, газ и други подземни богатства.

"Готова съм да направя законодателно предложение до българския парламент, което да бъде обсъдено и прието в спешен порядък", заяви Мая Манолова на среща в Генерал Тошево с Инициативния комитет против добива на газ от находището "Спасово".

Омбудсманът поясни, че е необходимо да бъде направена промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която да гарантира, че в плодородните почви няма да бъдат правени такива проучвания. По думите на Манолова това правило трябва да е записано в закон, а не да се следва чрез мораториум и декларации.

Омбудсманът ще настоява и да бъдат взети допълнителни становища за експлоатация на находището от всички отговорни институции, включително от тези, които са свързани с Министерството на енергетиката, за да стане ясно какви способи ще бъдат използвани при добива на газ. Басейнова дирекция трябва да се произнесе до каква степен е под заплаха подземната вода на Добруджа.

"Министерството на здравеопазването също трябва да излезе със становище, така че в случай, че се пристъпи към отказ за издаване на разрешение за добив, той трябва да е достатъчно аргументиран, за да няма основание държавата да бъде съдена и да плати големи обезщетения", каза Манолова.

Тя коментира, че гражданите трябва да пазят и интересите на държавата, и на обществото, съобщи БТА.

Мая Манолова посочи, че са необходими промени и в наредбата за обществените обсъждания с повече възможности да се чуе гласът на хората. Омбудсманът ще настоява властите да се съобразят на 100% с резултатите от предстоящия референдум в община Генерал Тошево, на който хората легитимно ще дадат своето мнение за инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В малка България под носа ви се строи сметище за ядрени отпадъци,но не виждам някой да се е стреснал.А това не е голяма държава,малка територия е и ако стане беля,ще се чудите къде да се изнасяте всичките и какво да пиете или с какво да се храните.
16
3
 
6
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Аз не зная коя е по-продажна. Мая или Корнелия.
15
4
 
5
 
! Отговори
импийчмънт преди 6 години
Къде е президента? Защо не се намеси? Защо когато други фирми търсеха газ се организираха протести?Значи сега когато са руски фирми, изведнъж ще се окаже че не е опасно за да останем зависими от руски нефт и газ?
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също смятам, че общата си прави пи-ар. Също задавам въпросът:защо не прокара закона преди? Но иначе съм твърдо ЗА такъв закон.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майче трябваше да твориш закони когато беше в НС, а в момента задачата ти е друга, дано да си наясно каква
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай АЕЦ Козлодуй строят депо за ядрени отпадъци на земя по-плодородна от Добруджа. Защо има двойни стандарти в опазването на плодородните земи у нас???
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маладци!
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ НАКАРА БСП ДА ПОКАЖЕ ИСТИНСКОТО СИ ЛИЦЕ - ЛИЦЕ НА ОМРАЗА КЪМ ЗАПАДА И ИЗТОКА
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенко, едно време комунистите същото говореха, сега същата идилия я описват капиталистите, а истината е, че ако още 200 години продължи същия погром над природата и се запази прогнозирания приръст на населението, то няма да има ресурси и 1/50 от населението да живее така, както живеем ние на Запад.
8
10
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Типично по руски. Даже де не се знае има или няма нефт и газ. Задължително да се купува руски нефт и газ, без значение дали имаш собствен. Тези искат да проучват, да видят дали има, ама йок. Само руски газ може да се купува според Мая общата.
7
8
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
атомна централа може а проучване за нефт и газ не може
6
5
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
Мая е агент на КГ. ! Но войната, в случая, е между НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ХАН АСПАРУХ И ТЕЗИ НА САШО ДОНЧЕВ /ЕВЕНТУАЛНИ/- БСП от БКП !!! САМО НАРОД ,КОЙТО МОЖЕ ДА ЛИКВИДИРА , КРЪВОСМУЧЕСТИ" ТУМОРИ "/ОСОБЕННО ПОЛИТИЧЕСКИ/ ЩЕ ОТЦЕЛЕЕ В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ ,... А В ДАЛЕЧНОТО ЩЕ СМЕ ЕДИНЕН ЧОВЕШКИ РОД НА ЗЕМЯТА ...БЕЗ САШОВЦИ ,СОРОСЕ, САЩОВЦИ, ДЕМАГОГОВЦИ, КРЪВОСМУСЛЬОВЦИ, "И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ ***"!!!!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе целата работа е да държат цените на земеделските земи ниски,и в същото време да сме зависими от масковските разбойници, е това е истината
4
11
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Стига си църкал мишко заминавай за Ирак и яж петрол и шистова газ царвул.
3
10
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Значи когато Шел и други световно признати фирми търсят Нефт и Газ в България, това е опасно? А когато дойдат Руски фирми може?Много странна и предимно безродна позиция!Първо алчността и безотговорността на руските инвеститори е добре известна.Второ къде отиде диверсификацията?Къде са Зелените за да се вдигнат сега? Или стана ясно че не са Зелени ами Червени?
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо първо не се направи допитване до народа на тази плодородна земя, а след това да се говори от името на народа
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая я готвят за. президент...но и тя слугува на определени кръгове