Кандидат-доброволците без да искат разрешение от шефа

Всеки ще премине курс до 2 г. след регистрирането си
1
Кандидат-доброволците без да искат разрешение от шефа
Снимка: архив, БулФото

Кандидадите за доброволци няма да искат съгласие на работодателя си за това. Предвижда се кметът да уведомява работодателя, че негов служител е доброволец към общината след регистрирането му.

Това прие правителството, като одобри промени в две наредби за дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия.

Създава се също възможност по писмено мотивирано предложение от ръководителя на доброволното формирование до кмета да се прекратява членството на доброволци, като бъдат посочени мотиви за това.

Освен общините, и юридическите лица ще може да създават доброволни формирования за своя сметка. Доброволците към юридическите лица също ще бъдат подпомагани в обучението си от местната структура на пожарната.

Въвежда се срок до две години от регистриране на доброволеца, в който той да премине първоначален основен курс. Дава се възможност това да става и в лицензирани центрове, които извършват обучение по утвърден план и програма за професия "Спасител". Включва се текст, с който се позволява сградите на ГДПБЗН да се ползват безвъзмездно от доброволците при обучението им.

На по-малките общини – с население до 20 000 души, се дават три възможности за осигуряване на доброволно формирование – пожарен, спасителен или друг автомобил със съответното оборудване. Целта на тази промяна е да се даде възможност за мобилност на доброволните формирования и гарантиран минимум от технически средства, с които да се повиши ефективността им при оперативна намеса.

Урежда се правото на доброволеца за здравно и социално осигуряване, както и за осигуряване за рискове, като осигурителните вноски ще се внасят от кмета за сметка на държавния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Пак далаверки преди 6 години
В Италия едни такива доброволци палеха горски пожари. Те доброволци, ама им давали по 10 евро на излизане. Хванаха ги естествено, защото другите групи излизали по 2-3 пъти в годината, а тази група 2-3 пъти на месец.