Образователен проблем – много жилища, малко училища

Няма как да се намери близо до дома училище със свободни места
15 ное 2017 10:30,
16

Един от основните проблеми в София е, че в някои райони има много ново строителство, но недостатъчно училища в тях. Така отговори в "България сутрин" старши експертът по обучението в начален етап от Регионалното управление на образованието в София Цветелина Вълчева на въпроса има ли дискриминация в приема на децата в първи клас?

След подаден сигнал Върховната административна прокуратура направи проверка и установи, че най-малко 143 училища в страната работят с дискриминационни критерии за прием на първокласници.

Гостът на Bulgaria ON AIR заяви, че не може да се произнася дали дадени критерии са дискриминационни или не, защото органът, който тя представлява има тези правомощия.

Още по темата

Вълчева даде пример с район "Триадица" в столицата, в който училищата са в близост едно до друго,  а самият регион е огромен.

"Преди години там, където е имало поляни, сега е населено с жилищни кооперации. Което и училище да е най-близо до дома на родителите, това учебно заведение първо, няма да има достатъчен брой места и, второ, пак няма да бъде достатъчно близо", обясни експертът.


Пред Bulgaria ON AIR застана и един от членовете на Комисията за защита от дискриминация Златина Дукова, която заяви, че подадените сигнали към КЗД са два.

"Събрали сме информация от учебните заведения и педагогически съвети, които се опитват да въведат допълнителни критерии в цялата страна. Прецизно и внимателно ще притеглим всеки един от тях", категорична бе Дукова.

Адвокат Петя Люнчева, която представлява родителите, осъдили Столичната община за нововъведените критерии за прием в първи клас, също се включи в дискусията.

Делото стартира през април тази година и на първа инстанция съдът отмени възможността за 3 допълнителни критерия в учебните заведения.

"Надявам се, че ще постигнем успех и на втора инстанция. Децата, които вече са приети по тази система, вероятно ще останат в училищата, в които учат към този момент. Родителите, които откриват дискриминация в отказа детето им да учи в желаното училище, могат да потърсят финансово обезпечаване, като покажат претърпените от тях вреди", съобщи адвокат Люнчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в р-н триядица ,у-щата са едно до друго. а в кв. ЗАХАРНА Ф-КА няма у-ще. то пък какво ли има там ? няма лекар,зъболекар,аптека............няма павилион за топли закуски.........но има циг а ни и център за временно настаняване. да ги е страх децата да се приберат от някое далечно у-ще след 7 вечерта.
9
2
 
9
 
! Отговори
до СеМеГе–то преди 6 години
>>държавата не е длъжна да ви осигурява достъп до качествено и безплатно образованиеТогава аз защо съм длъжен да й осигурявам кинти от моите данъци? Нормално е след като съм жертва на грабеж от държавата да й го върна като си карам бричка (за която има по-малък данък), да правя трикове за да влезне детето в училище и да си паркирам колата както си я паркирах на къра.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"*** продава 5 ниви и купува апартамент в София"Явно не сте наясно за колко се продава замеделската земя в провинцията, щом си мислите, че толкова лесно може да се купи апартамент в София, само от продажба на земя. Овен ако *** не е крупен притежател на стотици декари първа категория земя.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Като ти гледам правописа...на теб училище ти не трябва.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България намалява, но София расте."С колко расте София? Гледайте статистиката. С по 1000 човека на година. Заради висока смъртност, ниска раждаемост и най-вече голямта емиграция. И това е временно, защото цялата страна се обезлюдява с много повече на година и в един момент в близко бъдеще вече няма да има кой да идва от провинцията и София ще започне да намалява.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селинджъри, ходете си в къщиииии. Тогава ще има място за всички.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е проблем на министерството на образованието, а социален и обществен проблем. Държавата трябва да осигури медиатори и психолози, които да работят с хората от проблемните зони.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Намалява, ама в малките градове и в селата, София за сметка на това расте. И за това става така, че в София имам проблем с детските градини и училищата, а в провинцията закриват паралелки, че и цели училища, поради липса на ученици.Така, че това което пишеш е валидно за малките населени места, но София и евентуално още 2-3 големи града са на противоположния полюс. Тук наистина имаме проблем с училищата.
2
5
 
11
 
! Отговори
СМГ преди 6 години
България намалява, но София расте. *** продава 5 ниви и купува апартамент в София, а после се сърди, че имало допълнителни критерии за прием в училища и градини.РАзберете, че държавата не е длъжна да ви осигурява нито възможност да карате евтини брички, които цапат въздуха и увреждат здравето на околоните, нито достъп до качествено и безплатно образование. Комунизмът си отиде. Работете, изкарвайте пари, ако не ви харесва какво предлага държавата - на частно или в чужбина.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година излизат данни как намаляваме с 50-60 000 и всяка година брокерите лъжат как има бум в търсенето на нови апартаменти и балона на имотите се надува ли надува.