Пияният зад волана: Мъж на средна възраст, незрял и културно ограничен

Експерт: Решението е пробация, условната присъда не учи
15 ное 2017 18:00, Красимир Ангелов
32
Пияният зад волана: Мъж на средна възраст, незрял и културно ограничен
Снимка: Булфото

Мъж на средна възраст, емоционално незрял, културно ограничен и търсещ самоутвърждаване. Това е събирателният образ на шофьора, който сяда зад волана след употреба на алкохол.

"Шофьорът, който сяда зад волана след употреба на алкохол, най-често е с основно и средно образование, има нискоквалифицирана работа и често сменя работните си места. По нрав е деспотичен, екстровертен и самонадеян. Затова и трудно се вслушва в чуждото мнение, особено когато е под влиянието на алкохол", посочи психолога Росен Йорданов по време на специално събитие в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" на "Каменица" АД.

По думите на Йорданов действителното въвеждане на пробацията като задължително наказание би имало реален ефект и би възпряло водачите да шофират след употреба на алкохол.

"Сега се набляга на наказания, глоби, отнемане на книжки и прочие, но го няма наказанието с цел образование и личен опит от негативните последствия. А условната присъда не учи", категоричен бе експертът.

Резултатите от проведено национално представително проучване сочи, че 90% от анкетираните категорично определят шофирането в нетрезво състояние като недопустимо. Като водещата причина за негативното отношение към пилите шофьори е опасността за живота на хората на пътя. Това смятат 85,9% от анкетираните. Други 8,9% от отговорилите се притесняват от евентуална катастрофа при шофиране в нетрезво състояние. Оказва се, че страхът от санкции възпира едва 1,5% от хората. 

Въпреки всичко това на близо половината българи се е случвало да шофират след употреба на алкохол. От тях над 70% посочват, че са се качили пили зад волана, защото просто са пили малко и в допустимите граници.

10,8% отчитат, че са карали след употреба на алкохол, защото това е бил единственият начин да се приберат вкъщи. 2,2% пък дават за отговор факта, че с такси щяло да им излезе скъпо.

Интересен факт е, че хората са скептични по отношение на това дали настойчивата намеса на околните би повлияла съществено за възпиране на водачите да шофират, след като са пили. Нещо повече, цели 23% смятат, че изобщо няма причина, която да ги възпре. Най-често това мнение се споделя от шофиращите, жените и от хората на възраст над 46 години.

Причината, поради която хората се качват при шофьори, консумирали алкохол е, че се доверяват на уменията им, както и че не им изглежда да са пили над допустимото. Всеки трети пък се е качил при пиян шофьор, защото е нямал кураж или волята да откажат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Бившият катаджия преди 6 години
А да не забравяме и това, че особено в петъчните вечери, по 50-100 лева се подават от всеки автомобил. Даже не си правят е труда да чакаме, да си смъкнат прозореца напълно. Особено от 1 до 3 вечерта бе чудо. С по 2000-3000 лева съм се прибирал, и това след "такава капитан".Спирахме, само такива, дето караха на зиг заг.
20
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
ВисшОто само кара колата в правилната посока,на него алкохол не му трЕбе.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесънКАТО ТЕБ
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Културно ограничен" - това ми хареса определено :)
17
1
 
18
 
! Отговори
man преди 6 години
Описанието пасва на 80% от електората
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на средна възраст, емоционално незрял, културно ограничен и търсещ самоутвърждаване-ДЕМОКРАТ
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шофьорът, който сяда зад волана след употреба на алкохол, най-често е с основно и средно образование, има нискоквалифицирана работа и често сменя работните си места. По нрав е деспотичен, екстровертен и самонадеян. Затова и трудно се вслушва в чуждото мнение, особено когато е под влиянието на алкохол"Брей, те описали "елита" на България!
14
3
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
А бе с една дума ,***.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако въведат и 2 седмици задължителен карцер няма да има пияни по пътя. Като дойде и честитката от 1 000 лева или задължителен обществено полезен труд, както е в нормалните демократични държави, съвсем ще се оправим, че и пари ще изкара сървавата от тея господа.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече не искат 20 ,искат 50 ..само вметка
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пияният зад волана: Мъж на средна възраст, незрял и културно ограничен" описват всички политици и чиновници
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
диагнозата ще приляга добре и на управляващите бугаистаня (особено на човека на когото приятелите и познатите му му викат "тиквата", "рапона" и т.н.). все пак държавата и гражданите по техен образец действат и се развиват.
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пияният зад волана: Мъж на средна възраст, незрял и културно ограничен"С други думи комунист-русофил отгледан в болшевишко-просташка среда от подобните на Иво Христов-мистър 80%.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един съсед пие по 5 литра бира на ден. Не е изтрезнявал от 3 години. Взеха му книжката и пак караше пил и без книжка. Намери връзки и му я върнаха след 1 месец. Работи нискоквалифицирана работа и там постоянно е пиян. Всяка вечер пиян си кара до тях. Ама нали е по тъмно и кара по малки учлички и му се разминава.
7
2
 
13
 
! Отговори
Алкаш преди 6 години
Куките-рушветчии нямат нищо общо с практиката пиян зад волана.
6
1
 
24
 
! Отговори
СОЦА преди 6 години
По време на Соца наказанието беше много човешко и възпитаващо - Общественополезен Труд на Площада - да метеш пътя , да помагаш на стари хора за подреждането на Дървата за зимата , да изкопаеш канал за канализация в някое село . И всичко това под надзор от Въоръжен Милиционер за да не избягаш . Интересното беше че ти върви Заплатата за да не си лишиш децата от Доходи .Това Наказание ако стане пак ще се приеме от всички хора .
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пловдивско бе задържан трезвен шофьор. Тва е недопустимо ..
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Описанието напълно съвпада с профила на 80% от ушевите.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след употреба на алкохол, защото това е бил единственият начин да се приберат вкъщи.................аа, има и друг начин -да не пият,щом ще карат. така наистина ще стигнат В КЪЩИ, а не в орландовци.
2
3
 
12
 
! Отговори
Милиционер преди 6 години
Може би трябва да почнеш да пиеш?