Радев: Проблемите в армията няма да се решат с един бюджет!

Президентът заяви, че те са трупани с десетилетия
30
Радев: Проблемите в армията няма да се решат с един бюджет!
Снимка: Президентство

Модернизацията на Българската армия не означава само придобиване на нови бойни платформи, а и повишаване на социалния статус на военнослужещите. Това заяви държавният глава Румен Радев при откриването на тържественото събрание във Военната академия по повод предстоящия празник на Сухопътни войски – 19 ноември.

Президентът посочи, че българското общество очаква да има модерна и боеспособна армия, която да му дава чувството за сигурност и с която да се гордее. Той благодари на ветераните, командирите и воините за техния професионализъм, мотивираност и висок дух.

"Въпреки многобройните проблеми и предизвикателства, българските Сухопътни войски отстояват с чест своите задължения и участват активно в множество учения, в операции по поддържане на мира, поддържат съществуващите и изграждат нови бойни способности, участват активно в помощ на населението в бедствия, аварии и катастрофи и в охраната на държавната граница", подчерта Румен Радев.

"Знам, че има натрупан песимизъм, но все пак трябва да гледаме с отворени очи на това, което става около нас", заяви държавният глава. Президентът открои взетото решение от НАТО за повишаване на процента от брутния вътрешен продукт за отбрана на всички държави-членки и ангажимента, поет от България да участва активно в засилващата се европейска отбрана, което неминуемо ще доведе до позитивни и дългоочаквани решения и за българските Сухопътни войски.

"Макар и бавно, макар и не с темповете, които очакваме, но твърдо ще има повишаване през годините на бюджета за отбрана", заяви Румен Радев.
 
Държавният глава посочи, че през последните десетилетия в резултат на недалновидна политика, на недостатъчно финансиране, в Сухопътните войски са се развили и много проблеми - тревожно висок процент на некомплект и тенденция за напускане на Въоръжените сили, нисък социален статус и заплащане, които не съответстват на степента на риска, на отговорността и на трудността на задачите, които се решават.

"На всички е ясно, че трупаните с десетилетия проблеми няма да бъдат решени изведнъж с магическа пръчка нито за една година, нито с един бюджет", подчерта президентът Румен Радев на тържественото събрание.

Командирът на Сухопътните войски ген. Михаил Попов отбеляза постиженията на Сухопътни войски, но посочи, че в момента те изпълняват нарастващите си задължения в условията на сериозен некомплект и системно недофинансиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Epos преди 6 години
Razhodite za bg prezidentstvo sa napalno izlishni za bg narod i bg trezor. Savsem izlishna slujba i bezbroi marzelivi slujiteli, koito nisto ne proizvejdat. S tesi pari pone 3-4 malki helikoptercheta za planinskata spasitelna slujba i civilnata grajdanska zastita mojem da si kupim.
27
0
 
6
 
! Отговори
Хайде преди 6 години
На Радев само армия и самолети са му в главата ! Още не може да разбере, че вече е президент !
26
1
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
До 23Не само генерали и полковници. Има толкова много за чистене. Но сега при липса на личен състав вместо да им избодат очите , им изписват веждите. Всичко минава през една яка чистка и армия в униформа 15к. Това е. Другото е само харчене на средства.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Армията ти трябва за да не воюват срещу теб
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23:То и за това няма реформа в армията или МВР?!Все едно да очакваш реформа в Светият синод?!Докато не се изметат болшинството висши и старши офицери,които продължават да бъдат на държавната хранилка,и да получават и пенсии, и заплати,нещата няма как да се случат и получат!?Докато дъртите номенклатурчици държат кокала и не дават път на младите,керванът ще си върви така,както си е вървял 45+28 години,а кучетата ще си продължават да си лаят?!?
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много излишни генерали, полковници и подполковници, чиито заплати са неоправдано високи спрямо другите, които действително работят в армията.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ни е армия?Срещу кого ще воюваме?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерале, на армията трябва вазелин
19
1
 
12
 
! Отговори
Румен преди 6 години
На адаша му е много празна главата,което е задължително за военен!"На всички е ясно, че трупаните с десетилетия проблеми няма да бъдат решени изведнъж...."охааа,ама тия на снимката кво са правили през тия години?заплатка,далаверка,после пенсия,преьидент.....Що не са решавали проблемите? А?Много е сложно,сядате *** на една маса ,пишете на един лист три проблема,решавате ги ,вие и готово!От военен да чакаш работа да свърши -вятър!
18
4
 
2
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Проблемите в държавата ни ще се решат само чрез Диктатура!!!Това е бъдещата форма на обществено управление на планетата!Възползвайте се от времената либерално-демократична анархия докато можете!-))))))
17
0
 
14
 
! Отговори
К22 преди 6 години
Че тя половината армия е от генерали бе президенте. И какво не им е наред със статуса - ето и президенти стават след като вземат над 100 хил. и се пенсионират. Като станат армия командвана от капитани тогава може да говорим за боеспособност. Сега тия дебели дъртаци не могат обувките си да вържат а тоя ще ми говори за боеспособност.
16
6
 
2
 
! Отговори
до мразеща преди 6 години
А като са толкова по-добре, защо народът не се е втурнал за тая лесна, добре платена работа, с възможност за крадене и безплатни почивки? Ясно, ти ги мразиш, по някакви причини, ама другите? Преди време обясняваха, че само с връзки се влизало в армията, а сега места много.
15
2
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Изглежда голямо, но не е забогатял кой знае колко. Пилот-изтребител, генерал, командир на Военно-въздушните сили. С колко да се пенсионира? Не съдете за един човек за цялата система. Един войник взима 600 лева заплата, а трудът не е лесен. Затова и са хиладите празни места.
14
0
 
6
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
13
4
 
8
 
! Отговори
мразеща военни преди 6 години
До някойЧе ти ако ще ставаш военен за да скубиш родината значи не си никакъв патриот ! Никой не казва военните да работят без пари ,въпросът е да не ламтят за много ! Те и сега са много по-добре от всички други граждани на България ! Имат безплатни курорти където да почиват със семействата си , храната им в службата е безплатна или за жълти стотинки , отделно крадат нафта от камионите ,а държавата си затваря очите ! Кво повече да им дадем на тези алчни военни ?!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОБЛЕМИТЕ В АРМИЯТА ЩЕ СЕ РЕШАТ СЪС ЗАТВАРЯНЕ НА УСТИТЕ НА ВОЕННИТЕ ПЕНСИОНЕРИ КАТО РАДЕВ.
11
0
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Гурбетчия, българите все знаят какво трябва да се свърши, стига да не се налага те да го вършат - някой друг да излезе да протестира, някой друг да бачка като родолюбец без пари... Аз ще стоя акъл давам.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До някойразмера на обезщетението което е получил Радев, хич не ми идва в синхрон с мизерстването
9
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 6 години
Тоест тия, дето не милеят за родината и нямат никакъв морал, те да взимат големите заплати?