Става ли водата от чешмата за пиене? Всеки четвърти: Не!

Софиянци най-доволни от качествата й, сочи проучване
16 ное 2017 14:30, Красимир Ангелов
14
Става ли водата от чешмата за пиене? Всеки четвърти: Не!
Снимка: Булфото

Всеки четвърти българин е убеден, че водата от неговата чешма не става за пиене, сочат данните от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".

43% от пълнолетните българи смятат, че водата от чешмата, която ползват, става за пиене и е с добро качество. Други 32% смятат, че водата става, но качеството й не е много добро.

На точно обратното мнение са 23% от българите, които не мислят, че важната течност от чешмата, която ползват, става за пиене.

Процентът на отговорите "става за пиене" е по-нисък в по-малките градове, а в София достига до 55% - при среден за страната 43%. В София делът на онези, които смятат, че чешмяната вода не става за пиене, е 14%, при среден за страната 23%.

Очевидно в София качеството на чешмяната вода се приема по-добре на фона на другите градове в страната.

Тези 23%, които отговарят, че водата не става за пиене, се равняват на близо 1.3 млн. българи. За тях може да се очаква, че почти не пият вода от чешмата.

Като цяло от "Галъп" отчитат, че близо 3,1 млн. пълнолетни българи имат проблем с водата от чешмата – от общо 5.5 млн. пълнолетни български граждани, постоянно пребиваващи в страната. За сериозна част от тези 3.1 млн. души може да се предполага, че предпочитат опции с бутилирана или филтрирана вода.

Изследването сочи още, че над 90% от българите казват "да" на европейското изискване да се посочва задължително изворът на бутилираната вода. 86% приемат, че ясно упоменаване на извора е важно, а 12% смятат, че и само марката е достатъчна.

Данните са от кратък експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на Федерацията на потребителите в България. Поводът е разразилата се дискусия около промените в Закона за храните. Сондажът предоставя данни, представителни за нагласите на цялото пълнолетно българско население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шаран-БГНа същото мнение съм-дори водата с обратна осмоза не успява да убие всички бактерии...преварената е правилната!
13
1
 
4
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Генерал Владимир Вазов при обсадата на Одрин, за да съхрани здравето на войниците си издал скромна и категорична заповед : " Който пие непреварена вода - да се разстрелва на място !" В окопите започва да върлува тиф..... Преварената вода плюс мухлясалия хляб от влагата в окопите спасява много войници ! Правете струвайте - пийте преварена или / по възможност / дестилирана вода !
12
3
 
1
 
! Отговори
Мъглата преди 6 години
$ Всеки четвърти българин Е УБЕДЕН, че водата от чешмата не става за пиене....$========От кого е УБЕДЕН и достигнахте ли си таргета, за който взимате пари?Нема да се изненадам, ако почнете да рекламирате дехидррирана вода и убедите 80-те %,D че е панацея и лекува всички болести. Най-вероятно такава вода би продавала марката с кафявата газирана напитка, която успя да си приватизира Дядо Uоледа, пък остава за някакво си вода...
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най лошата вода имат в северозапада. Варовита и когато искате да се изкъпете или изперете сапуна не се пени. За пиене въобще нестава вкуса и е като на вар. Тръпчива и горчива. Най хубавата вода е Витошката но от както направиха язовир искър тази вода я спряха за София. Само отделни богопомазани я употребяват. А ние обикновените Софиянци пиеме на самоковци фекалната вода която я изливат в р. Искър.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и за гладене не става софийската вода, понеже оставя мазни пета след напръскване с ютията....
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата е пиейна и трябва да става за пиене.
8
3
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВОДАТА ОТ ЧЕШМАТА СТАВА ДОРИ ЗА МИЕНЕ !
7
2
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Софиянци имат може би най-хубавата чешмяна вода в България, от Рила планина. И в същото време са най-големите консуматори на бутилирана вода. А най-много се чудя на бабичките които преминават през цяла София за да си пълнят туби от Княжево или при ЦУМ.
6
8
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 6 години
А, тя водата си е вода. Тия, които казват, че не става за пиене, просто си търсят оправдание да отидат до Аржентина със секретарката. Уж за да си купят вода :) Няма лошо. И аз веднъж така, качихме се на частния джет с една нова секретарка и отидохме до Малдивите, уж че червеното вино там било по-хубаво!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък бутилираната става. Повече варовик и от чешмяната.
4
1
 
9
 
! Отговори
затова само ракия преди 6 години
Дали от арсен по каменените канализации, или от токсините в пластмасовата бутилка, измъкване нема..
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те българите откога се къпят... всичко смърди на кисела пот
2
1
 
12
 
! Отговори
Св. Петър преди 6 години
Става става, все по-тесно у гробищата. 3 комшийки си заминаха скоропостижно от рак на червата за последните 2 години.
1
4
 
15
 
! Отговори
Очуден преди 6 години
Как така вода ще става за пиене? Водата служи за да си иплакне човек чашата, когато минава на друга ракия.