Българското военно чудо: Падането на непревземаемия Одрин

Битката, която е определяна като военен връх на българската армия
17 ное 2017 14:45, Александър Попов
69

Четвъртият филм от документалната поредица "Българско военно чудо" насочва вниманието ни върху сражението, което мнозина описват като връх във военната история на България – превземането на Одрин. 

Действието се развива в началото на Балканската война през октомври 1912 г. Тогава командването на генерал Никола Иванов има за задача да блокира Одрин – най-важният комуникационен възел в Източна Тракия. Той контролира единствената жп линия от и за България, което го превръща в изключително ценен ресурс.

След неуспешен щурм през октомври, се преминава към обсада на града. Това обаче е почти невъзможна мисия, защото крепостта разполага с 45 км отбранителнта линия, гарнизон от около 75 хил. души с 600 оръдия от различни калибри. По план запасите им трябва да стигнат за 6 месеца.

Командващият одринския гарнизон Шукри паша твърдо вярва, че Одрин е непревземаема крепост. Обективните предпоставки също подкрепят твърдението му, но от съдбата на Одринската крепост зависи изходът на войната. Одрин трябва да бъде превзет на всяка цена.

Българското правителство обаче не подкрепя идеята за щурм, защото ще доведе до огромен брой жертви, а шансът за успех е минимален – изчисленията на Военния съвет показват, че една атака ще коства между 10 и 15 хиляди убити. Всички усилия на армията ни жънат провал след провал. Нещо трябва да се промени.

Тази промяна идва в лицето на генерал Вазов. Негова е идеята за ненадейна атака, без никаква артилерийска подготовка през Източния сектор, откъдето да се сломи "непревземаемата крепост". Турците не очакват нападение оттам и е направено всичко възможно да бъдат заблудени. Цял февруари е използван за скрито преместване на обсадната артилерия в Източния сектор, а в началото на март всички приготовления са готови.

Главното командване обаче все още се колебае да даде зелена светлина и предлага алтернатива. На своя глава генерал Георги Вазов заповядва атака за превземане на града.

Когато негов подчинен му заявява, че ще изпълни дълга си, той отговаря: "Дълга ли? Смятате ли, че е достатъчно, ако ние утре изпълним само дълга си? След едно поражение всеки страхливец може да се оправдае, че е изпълнил добросъвестно дълга си. Слава, слава или смърт ни чака утре!".

Дългоочакваният ден настъпва на 12 март, когато е направена първата крачка към една драматична борба. Подробностите и развръзката може да проследите в четвъртия епизод от "Българско военно чудо".

Документалната поредица е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дар 9 е щурмова машина -за съжеление само в 7 броя - не полоша от ил 2 за наземни удари и превъзхождашта ил 2 за битки във въздуха
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Б Египет по това време е Англиска колония зна4и Англия е купила БГ самолети бе каскет руски --сам се набута )
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолетите Авия дето ги правим с нищо не са по лощи от най масовия изтребител на ссср - миг 1- към 1940 ФАКТ
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tутракан е бая по сериозна крепост от Одрин
44
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, Георги Вазов! Поредният гаден русофил! Служил там, в Русия, когато са подгонени тук и построил важни военни обекти на Русия в затънтени места, където руските фортификатори много не желаели да служат продължително време. А в щаба му е бил един друг добър българин, изключително грамотен офицер, който докато генерал Вазов говори и дава указания на щаба, нанася всичко на карта и документите не само грамотно, но бързо и красиво.Комунистите не го убиха и доживя до 88, макар и в затворите.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БВазовските машиностроителни заводи знаеш ли кога са основани ? другарЮда се чуди човек като не е имало нищо, що сте национализирали
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПърво много повече от 50 самолета са произведени, 50 е бройката само на учебните ДАР 6, освен него са прозивеждани и самолети от сериите на Капрони Казанлък, КБ /капрони български/ КБ Чучулига I и II, от сериите ЛАЗ са произведени над 500 бройки, за твое сведение СААБ по това време е произвеждала далеч по малко бройки, наред с това са се произвеждали и дале други неща, например радиоапрати - завода Тулан инж Светозар Пренеров, Херкулес каросерии и автобуси...за заахрните фабрики да не говор
41
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Поклон на българския войник и неговия боен дух. Поклон пред Генерал Вазов и всички онези големи българи, участвали в този подвиг. Това ме кара да се почувствам горд. А не класирането на Григор Димитров. Но този дух е останал в миналото. Днес, младите българи не биха защитили Родината си (според социологическите проучвания). А тогава, стотици хиляди се връщат от странство за да станат доброволци. Ето какво костваха 50-те комунистически години, и последвалите ги 30 години хамелеонска демокрация.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по принцип е безсмислено да се спори с червени каскети, според тях в България нищо не е имало до 9.9.44, да се чуди човек що Хитлер е бил готов на всякакви отсъпки само и само България да му е съюзник, и въобще се чудя като е нямало нищо те кои мандри са обирали :)
39
6
 
2
 
! Отговори
Б преди 6 години
До Анонименинж Цветан Лазаров е работил на много места - в Германия и в Турция например аз за разлика от теб съм виждал бойния самолет ДАР, но не и в България а в Египет за твоя най-голяма изненада както казах това че са произведени 50 самолета като пробна серия за Египет далеч не означава че Царство България е имало самолетостроене !освен идея и фабричка ти трябват и пазари нали !е пазари не е имало за Царство България, благодарение на западните ти господари
38
5
 
3
 
! Отговори
Б преди 6 години
До Българофилевреино !в момента в България има поне 4 фабрички, които произвеждат ултра-лека авиация - купуват двигатели и отделни елементи, някой неща правят сами - това не означава че в България се произвеждат ълтра-леки самолети !така е било и преди 1944 !за строежа на самолети се използва алуминии, който в България не се добива - това беше мотивацията да се спре самолетостроенето в България !комунистите, както ги наричаш не бяха глупави !
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бне само че са произвеждани ами именно в периода 1926-1933 година там работи инж Цветан Лазаров, именно там той създава и пуска в сериино производство учебните самолети ДАР 6 и ДАР 9 прототипа на ДАР 10 също е направен там, българските авиозтрсоителни предприятия са закрити по разпореджане на Москва, всиките разработки и архиви също са окрадени от Москва
36
1
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
До БОтдолу човека ти написа няколко модела български самолета преди 1950 но тази твоя промивка не може да я разбера. Вервай си. Ползваме Доган и Ме109 предимно през ВСВ, защото за тях съюза ни има части да ни подпомага, а и защото Ме109 са много по-добри.Според теб всичките самолетостроителници са били ползвани за направата на хвърчила ли преди 1950? Отказвам се да споря със стената. Псувай си наволя, кичи се с руски знамена и портрети на другари и бъди горд ***, какъвто явно си ;)
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БСамолетите ЛАЗ на инж Лазаров се произвеждат през 30-те и 40-те години, освен тях се преозвеждат и самолетите ДАР и Капрали в Казанлък, в царска България е имало 3 самолетостроителни предприятия, Държавна Аеропланна работилница Божурище, Балкан Ловеч и Капрали Казанлък, летището в Божурище е едно от първите с твърда писта, от 1926 година от него се има редовен авиопревоз до Русе и Варна, след окупацията от СССР предприятиата се закриват
34
1
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Ще внимавам това да е последния ми коментар, защото се получи страшен спам. Жегнах се и намерих книгата, която ми дава основание да споря с нещастните антисемити комунисти тук. Тя е справочникът на Иван Бориславов и Румен Кирилов със заглавие "Самолетите на България", само първата му част. Надали някой *** би пръснал пари за наука и образование, но за другите, които не вярват, намерете тази книга и се убедете.Да живее България!
33
1
 
1
 
! Отговори
AK преди 6 години
106 425 български войника,424 топа.47 275 сръбски войника,62 топа. Срещу 52 597 турски войника ,340 топа.....02.11.1912-26.03.1913
32
2
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
До БОтдолу някой ти е отговорил по-добре от мен и то само с 1 пример антисемите. ;)Царство България е успявало лека полека само без да фалира в мирно време. НРБ с целия СССР зад нея фалира 3 пъти без световни конфликти с наследство златен резерв и фабрики.Ако човек те слуша то да се чуди как България е превзела Одрин, спряла гърци, сърби, французи и англичани при Дойран, разбила сърби, румънци и руснаци в Добруджа и влязла в Букурещ. Бедна държава надали би успяла ;)
31
3
 
4
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Ясно. Русофил на запад. Типична картинка. Не знаеш как да си инсталираш елементарна клавиатура на кирилица и как да си спреш капслока, сигорно се тагваш във фейса кат пиеш евтино кафе на някоя лавка в европата за да те видят комшиите, а това че хората в България действат и успяват за разлика от теб като си бул тук, много те дразни.Това не сме можели, онова не сме можели. ***, не бъркай другите хора с теб. Айде и поне бъди здрав, че смирен и позитивен надали
30
3
 
9
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
До АнонименТова че си чел малко не ме засяга. Япония на Балканите, защото от западнала ориенталска провинция сме се превърнали във водеща икономика на Балканите само за 3-4 десетилетия. Прусия я няма, за разлика от България ;) А това че ме обиждаш за грамотност на латиница с главни букви може само да ме разсмее. По-долу ти или твой колега с друго име се пени че сме продавали най-много тютюн. "ДАР" да ти говори нещо. Съмнявам се.Вервай си, вервайте си и си тънете в мизерия смешковци ;)
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OSTAVITI RUSIQ I USA NA MIRA BYLGAROFILINO AMI POPROCHETI TUK IZ NETA ISTORIQ GEOGRAFIQ I DRUGI RABOTI OGRAMOTI SE SELQNINO