Терца, коз, коз и капо! Роми учат що е гонорея и сифилис с... карти!

Депутатите също получили тестета
17 ное 2017 17:00, Петя Славова
19
Терца, коз, коз и капо! Роми учат що е гонорея и сифилис с... карти!
Снимка: "Монитор"

Карти за игра учат ромите какво е гонорея, сифилис и бактериална вагиноза. Идеята е на неправителствени организации и цели да повиши сексуалната култура на младежите от малцинствените групи. Всяка от картите в тестето има въпрос с три възможни отговора. Така например картата 9-ка пика съдържа въпроса "Как ще разпознаете гениталния херпес?" Възможните отговори са: по самочувствието; по името; или сърби, пари и е на петна.

За да привлекат интереса на младежите върху картите са отпечатани забавни рисунки. Образователните карти за игра са финансирани от Норвежката програма за сътрудничество, заедно със сдружение Национална мрежа на здравните медиатори, Асоциацията по семейно планиране и сексуално здраве и фондация "Здравни проблеми на малцинствата".

Картите, подобряващи сексуалната култура на ромските младежи, се раздават в болницата в Кубрат, пише "Монитор". Депутати също получиха образователни тестета по време на дискусия по повод 10-годишнината на сдружение Национална мрежа на здравните медиатори, която се поведе в парламента вчера.

В кулоарите на Народното събрание бяха подредени щандове с материали за дейността на здравните медиатори през годините. Депутатите имаха възможност да се запознаят с работата на посредниците в областите "Превантивна медицина", "Сексуално и репродуктивно здраве", "Работа с институции" и "Работа в общността".

"През 2018 г. ще финансираме дейностите на 230 здравни медиатори от 117 общини. По този начин ще има устойчивост и развитие на системата, гарантираща профилактични мерки за по-добро здраве", обясни председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

По думите й през 2001 г., когато стартира програмата за здравни медиатори у нас, желаещите са били едва 5. Тази година на терен с малцинствените групи са работили 215 медиатори.

Програмата за здравните посредници се финансира чрез делегирани бюджети към общините. За труда си медиаторите получават минимална заплата. Това означава, че тази година държавата е заделила малко над 1 млн. лв. за финансирането на програмата.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Грешка. Би трябвало на шах. Как коня прескача офицера. Пешките са напред, а ние си вилнеем отзад:)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, парички ще им дадете или сами ще си наберат от комшиите, че на "свара" свършват бързо?
10
0
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Ха-ха-ха - те не знаят азбуката, бе !!! Как точно ще шляпат карти, как ще броят и изчисляват точките, като не могат да броят дори до сто, камо ли да смятат? Поредното усвояване на средства в безмислени опити за очовечаване на тези грешки на еволюцията.
9
0
 
13
 
! Отговори
Ученик преди 1 година
Ако си неграмотен как ще знаеш дали 8 е повече от 7? Или как ще прочетеш въпроса за да научиш верния отговор? Сега се замислих, че освен всичко друго, ако си неграмотен и карти не можеш да играеш.
8
0
 
13
 
! Отговори
Хочели как лучше преди 1 година
... Получилось как всегда. Колко нискообразовани роми знаят думата "самочувствие"? Високообразованите от тях нямат нужда от тези карти. А картинките на картите направо къртят! Нещо експертите по проекта май са от 80те %
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държавата на ритни топковеца кво очаквате
6
0
 
30
 
! Отговори
desi преди 1 година
Трябва първо да ги научат да четат
5
0
 
14
 
! Отговори
ДАНО преди 1 година
Дано с тези мерки Бюджета на Република България да успее .
Вдигнаха им Пенсията и Социалната Помощ , сега Луксозни Карти Тестета за Белот .
4
1
 
14
 
! Отговори
!? преди 1 година
ндаа
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди три години се направиха 180 000 листовки с подобно съдържание, сега карти, следващия ход да е етикети за бутилки с алкохол и безалкохолни. Ама няма кой да ги чете.
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак някой финансира нещо безполезно, пак се трошат пари на вятъра.
1
1
 
21
 
! Отговори
тестето преди 1 година
терца, коз, коз... Капо с три хода само? Терцата кога се обявява, журналята?